Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Astana

Embed from Getty Images

Imorgon inleds den här säsongens Europacupspel då Manchester United gästas av kazakiska Astana. Det är en historisk match som väntar. För Manchester United blir det den allra första matchen mot kazakiskt motstånd och för Astana gäller att det är den allra första matchen mot engelskt motstånd.

Förutom United och Astana återfinns AZ Alkmaar och Partizan Belgrad i gruppen. Ni känner alldeles säkert till att det är de två bästa lagen i gruppen som går vidare till slutspel.

I Sverige sänds matchen på Eurosport 1 och på Eurosport Player.

Manchester United

Efter två säsonger i Champions League är Manchester United tillbaka i Europa League. Senast det begav sig, 2017, blev United mästare, sedan Ajax besegrats i finalen på Friends Arena. United går den här säsongen, enligt spelbolagen, in i turneringen som huvudfavorit att vinna (Unitedseger ger i runda slängar sex gånger pengarna).

På dagens presskonferens bekräftade Ole Gunnar Solskjaer att Sergio Romero kommer att vakta Uniteds mål imorgon. Därmed får nykontrakterade David de Gea vänta med att visa upp sig efter signaturen. Även Victor Lindelöf har precis signerat nytt kontrakt men han lär inte heller få chansen att visa upp sig imorgon.

På dagens träning medverkade 23 spelare.

Målvakter: De Gea, Romero, Grant
Försvarare: Lindelöf, Jones, Maguire, Rojo, Young, Dalot, Wan-Bissaka, Tuanzebe
Mittfältare: Mata, Lingard, Pereira, Fred, Gomes, Matic, McTominay, Garner, Wellens
Anfallare: Rashford, Greenwood, Chong

Det är från de spelarna som morgondagens startelva ska formeras och Charlie Wellens kan vi omedelbart räkna bort. United låter ofta yngre förmågor träna med laget och att det blev just Wellens den här gången beror delvis på att reservlaget ikväll ska spela träningsmatch mot Hertha Berlin.

Paul Pogba, Anthony Martial och Luke Shaw har fått sällskap av Daniel James på skadelistan. De fyra är troligen tillbaka i spel inom kort. Eric Bailly och Tim Fosu-Mensah är långtidsskadade.

Förutom att Romero vaktar målet så bekräftade Solskjaer även att Axel Tuanzebe och Mason Greenwood kommer att starta imorgon. Vidare fick vi från managern en stark indikation på att Fred kommer att starta.

Embed from Getty Images

Backlinjen förefaller vara självklar. Tuanzebe lär få sällskap av Phil Jones i mittförsvaret medan Marcos Rojo och Diogo Dalot bör ta ytterbacksplatserna. Det skulle i så fall betyda att hela backlinjen från senast byts ut men det skulle de nog alla må bra av. Möjligen skulle Aaron Wan-Bissaka kunna gå in som högerback, ifall Dalot inte bedöms vara redo för 90 minuter.

Hur mittfält och anfall formeras är inte lika självklart.

Jag utgår från att Fred tar ena mittfältsplatsen och att Scott McTominay får vila. Sedan finns det argument för och emot Nemanja Matic, Andreas Pereira och James Garner. Helst skulle jag vilja se Garner, samtidigt skulle det kanske inte skada med rutin bakom vad som förhoppningsvis blir ett mycket ungt anfall. Låt oss åtminstone hoppas på ett längre inhopp. Jag gissar att Matic får chansen att bevisa att han är bättre än vad han visade senast.

Embed from Getty Images

I anfallet bör Marcus Rashford få vila. Det betyder i så fall att Greenwood startar på topp. I rollen som nummer 10 hoppas jag att Angel Gomes får chansen och jag tycker att Solskjaer även bör hitta en plats för Tahith Chong i startelvan. Det lämnar i så fall en vakant plats för Pereira, Juan Mata och Jesse Lingard att göra upp om. Kanske är det dags för Lingard efter sjukdom men jag lutar åt att Mata får i uppgift att hålla ungdomarna i handen.

Det må vara en väldigt ung offensiv men motståndet är faktiskt på en sådan nivå att det mer än väl ska räcka.

Möjlig startelva:

Astana

Astana bildades så sent som 2009 och har raskt blivit den överlägsna dominanten i kazakisk fotboll. De tog sin första ligatitel 2014 och därefter har de vunnit ligan varje år. För närvarande (ligan spelas, precis som i Sverige, vår-höst) är de trea i ligan men då konkurrenterna har spelat fler matcher har Astana fortfarande avgörandet i egna händer.

Samtidigt finns det indikationer på att laget är sämre än de senaste åren. De spelade gruppspel i Champions League 2015/16 och gick sedan långt i Champions League-kvalet de efterföljande åren. I år blev det dock respass redan i omgång 1, då rumänska Cluj blev för svåra. De säkrade sedan sin Europa League-plats via kvalvinster mot Santa Coloma (Andorra), Valletta (Malta) och Bate Borisov (Vitryssland).

Tränaren Roman Hryhorchuk tog med sig 21 spelare till Manchester.

Målvakter: Nenad Eric, Alexandr Mokin, Stanislav Pavlov
Försvarare: Antonio Rukavina, Abzal Beisebekov, Luka Simunovic, Evgeni Postnikov, Zarko Tomasevic, Dmitri Shomko
Mittfältare: Yuri Logvinenko, Runar Mar Sigurjonsson, Ivan Maevski, Yuri Pertsukh, Serikzhan Muzhikov, Marin Tomasov, Dorin Rotariu, Didar Zhalmukan
Anfallare: Sergey Khizhnichenko, Rangelo Janga, Roman Murtazayev, Firmin Mubele

Eric, född i Serbien men åttafaldig kazakisk landslagsspelare, är lagkapten och given i målet.

Den serbiska landslagsspelaren Rukavina är sannolikt den mest meriterade spelaren i laget och given som högerback. Kroaten Simunovic värvades i februari och efter ett halvår på bänken har han nu spelat till sig platsen som mittback bredvid Postnikov. Vanligen föredras Shomko som vänsterback.

Den vitryska landslagsspelaren Maevski är given på mittfältet i en 4-2-3-1-formation. Bredvid sig lär han få Logvinenko, åtminstone har Logvinenko varit given i kvalmatcherna medan han i ligan får betydligt mindre speltid.

Embed from Getty Images

Kroaten Tomasov är lagets bästa målskytt och troligen deras bästa spelare. Han tar platsen som högerytter. På vänsterkanten återfinns rumänen Rotariu, som gjorde segermålet i en landskamp mot Sverige förra året.

I rollen som nummer 10 bör vi få se den Sverigebekanta islänningen Rúnar Már Sigurjónsson (fyra år i Sundsvall). Längst fram hittar vi Murtazayev, som har gjort 7 ligamål på 24 matcher (1671 minuter).

Kongolesen Mubele är på lån från Toulouse och förmodligen den som är närmast att slå sig in i elvan. Pertsukh är och Muzhikov är andra alternativ offensivt medan Beisebekov får en hel del speltid i backlinjen.

Som ni märker på namnen är det ont om namnkunniga spelare och det är inte ens så att de inhemska spelarna är givna i landslaget. Vad de, till skillnad från morgondagens motstånd, har i överflöd är dock rutin, med de flesta i den troliga startelvan över 30 år och flera strax därunder. Ja, av de nämnda spelarna är bara Simunovic (22) och Rotariu (24) som är under 25 år.

För många av spelarna är morgondagens uppgift sannolikt den största i karriären.

Möjlig startelva:

Uppdatering: I originalversionen av den här artikeln skrevs att Sigurjónsson inte följde med till Manchester. Det stämmer inte, det var undertecknad som läste fel (vilket skylls på att Google Translate). Texten har korrigerats som lämpligt.

Historik

Manchester United och Astana har aldrig mötts. För United blir det dessutom den allra första matchen mot kazakiskt motstånd och för Astana den första matchen mot engelskt motstånd.

Visste ni att…

 • Detta blir Manchester Uniteds första match mot kazakiskt motstånd (det borde ni veta så här dags, då det redan har noterats två gånger i den här artikeln).
 • Detta blir Astanas första match mot engelskt motstånd (det borde ni veta så här dags, då det redan har noterats två gånger i den här artikeln).
 • Astana kommer ursprungligen från Astana men är numer hemmahörande i Nur-Sultan. Laget har dock inte flyttat. Förklaringen är istället att Kazakstans huvudstad bytte namn i mars i år.
 • Trots att Kazakstan tillhör Uefa så ligger större delen av landet, däribland Nur-Sultan, i Asien.
 • Det tar sex timmar att flyga från London (som i brist på direktflyg från Manchester får illustrera) till Nur-Sultan.

Matchfakta

Manchester United
Astana

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, gruppspel, 1:6
Tid: Torsdagen den 19 september 2019, 21.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Eurosport 1/Eurosport Player

Manchester United

Skador:

 • Bailly (knä, december)
 • Fosu-Mesah (knä, januari)
 • James (smäll, inget datum)
 • Martial (muskel, ev. 22 september)
 • Pogba (fot, ev. 22 september)
 • Shaw (hamstring, slutet september)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 4:e2-2-18-48
Bästa målskytt: James, Rashford (3)
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O3/8MilanNTR2-2[1]
V11/8ChelseaHPL4-0 
O19/8WolvesBPL1-1 
F24/8PalaceHPL1-2 
O31/8SouthamptonBPL1-1 
V14/9LeicesterHPL1-0 
[1] United vann 5-4 på straffar.

Astana

Skador:

 • inga skador
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 3:e16-2-648-2150
Bästa målskytt: Tomasov (12)
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V11/8AktobeBligan3-2 
V15/8VallettaBEL4-0 
V22/8B BorisovHEL3-0 
V25/8TarazHligan5-0 
F29/8B BorisovBEL0-2 
V15/9S KaragandyHligan2-1 

United mot Astana

Inga tidigare möten.

United mot Kazakstan

Totalt:  00-0-00-0
Hemma:  00-0-0 

Astana mot England

Totalt:  00-0-00-0
Borta:  00-0-0 

Domare: Francois Letexier

Assisterande: Mugnier, Rahmouni, fjärdedomare: Brisard.
 M
EL 2019/20:00000
EL 2018/19:25001
EL totalt (kval exkluderat):25001