Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Killen har nerver av stål

Embed from Getty Images

Tack vare Marcus Rashfords effektivitet på liggande boll kunde Manchester United lämna huvudstaden under gårdagskvällen som segrare och kvartsfinalklara i ligacupen efter att Chelsea besegrats med 2-1. 

Manchester United har för tillfället stakat ut ett vinnarspår man ser ut att trivas i, och det här med att vinna på bortaplan har man bevisat att man behärskar, om det så är på Carrow Road eller på bron i London. Även tidigare under året, strax efter att Solskjaer hade klivit in, tog man en övertygande seger på samma arena, men den gången i FA-cupen. Igår ska det sägas att det kanske inte såg lika övertygande ut, men man höll ändå hemmalaget i schack större delar av matchen och tillät inte de blåklädda skapa särskilt mycket mot Romero i målet.

Till skillnad från Frank Lampard mönstrade dock Solskjaer ett tämligen rutinerat lag, men givetvis fanns det spets även i Chelsea, där det framför allt var på mittfältet man såg vassare och spelskickligare ut. United hade uppenbart svårt att få till något eget spel och till stor del förlitade man sig på presspel och misstag från Chelseas sida, och när de väl kom tog man vara på dem. McTominay låg som en igel på hemmalagets spelare matchen igenom och bröt också bollen som ledde till att James, återigen, fixade en straff, som den här gången förvaltades på bästa sätt av Rashford.

Givetvis måste vi stanna kvar lite vid just Rashford, som nu börjar hitta det där självförtroendet, som så ofta brukar pendla upp och ner hos 22-åringen (han fyller 22 år idag, snacka om att han gav sig själv en trevlig förskottspresent). Nu är han inne i ett stim och har den där självklara auran omkring sig som utstrålar just självförtroende.

Embed from Getty Images

Dessa frisparkar han jämt och ständigt ska lägga beslag på utanför straffområdet har ibland blivit för mycket och de brukar vanligen resultera i att bollen antingen hamnar i muren eller på övre läktaretage, men inte igår. Det ska vara för långt ifrån och egentligen är det för långt ifrån, men med den träffen och bollbanan är avstånd inte av betydelse överhuvudtaget. Det går helt enkelt inte att slå en frispark mycket bättre.

Det mindre positiva vi noterar från gårdagen är givetvis baklängesmålet som egentligen alla tre mittbackar får bära skuld för. Maguire tappar blicken på bollen och när väl Batshuayi har snappat upp den går det för snabbt för kaptenen i United. Vidare till Lindelöf och Rojo så ser man mest ut att springa bredvid och titta på. Nu kom avslutet väldigt hastigt ska sägas, men nog borde i alla fall Rojo kunnat klivit upp tidigare och försökt blocka.

Över lag såg det dock stabilt ut i mittbackstrion, även om man tappade en aning efter Chelseas kvittering. Solskjaer valde då att byta ut en halvskadad (?) Lindelöf och gå ner på en fyrbackslinje, något som fick positiv effekt då hemmalaget inte kom till så värst mycket lägen mot slutet.

Härnäst väntar ännu en bortamatch för United när man på lördag gästar sydkusten och Bournemouth. “The Cherries” har haft en bra start på säsongen och placerar sig för närvarande på nionde plats i tabellen, på samma poäng som United, d.v.s. tretton. Förhoppningsvis är nu detta bortaspöke ett minne blott och inget man längre tänkter på. Innan dessa segrar var det såklart en mental påfrestning, men med självförtroendet man har byggt upp, spelare som kommer tillbaka från skador och ett spel som kanske börjar ta form (vi såg i alla fall en del tendenser mot Norwich) ska man givetvis knipa tre poäng mot Bournemouth.

Under förmiddagen avslutades dessutom lottningen till kvartsfinalerna, där United kommer ta sig an Colchester från League Two. En uppgift som på förhand väl inte tycks vara omöjlig.

Solskjaers efter matchen-intervju

…om Marcus Rashford

“Det är väldigt Cristiano-likt [Ronaldo]. Killen har nerver av stål, tar straffen, inga problem.

“Han tränar nästan för mycket på det, hehe. Jag försöker alltid få honom att göra de enkla målen, men han gör ofta otroliga mål. Han har en fantastisk karaktär och mentalitet och jag sa till honom imorse (läs igår) att om vi får en straff tar du den.”

…om Daniel James

Embed from Getty Images

Han är rätt svårfångad…

“Han är så vass och kvick, han är så… när han kommer in framför dig kan man inte gå på bollen, om du gör det och är för långsam blir det straff.”

…om Chelsea borta

“Det är svårt att komma hit, låt oss hoppas att vi vinner även när vi kommer tillbaka hit i ligan i februari. Det var en fantastisk kväll men nu måste vi återhämta oss, vi spelar tidigt på lärdag.”

…om att fortsätta jobba

“Tre bortavinster på tre försök när man inte har vunnit på ett tag, ja. Men det snacket är borta nu, killarna har jobbat hårt och inte tappat fokus, vi vet att vi har varit nära, men vi har inte lyckats att tippa över marginalerna på vår sida. Nu går det vår väg och så är det i fotboll, ibland går det, ibland inte. Nu försöker vi rida på den här vågen fram till landslagsuppehållet.”

…om skavanker

Marcus [Rashford] fick en liten smäll mot slutet och likaså Harry [Maguire]…

“Ja, men vi spelar fotboll, det är inte basket. Några är lite ömma men det ska kännas, för det är värt det när du vinner.”

Mer från matchen

Snackisar efter Chelsea – Manchester United 1-2

Spelarbetyg: Chelsea – Manchester United 1-2

Res med oss till Manchester!