Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2019/20: Anfallare

För elfte året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. Det är nu dags för den allra sista delen, där det är anfallarna som granskas.

Precis som förra året har vi kört en minidiskussion om spelarna vi är minst eniga om. Där fick den som satte det högsta betyget första och sista ord, medan den som satte det lägsta betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Spelarbetyg 19/20:

Information

I juryn: Marcus Beijar, Gustav Brinck-Larsen, Adam Fröberg, Elias Hallström, Victor Laag och Mikael Österdahl.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Anthony Martial: 8 & 6,5

Micke: Anthony Martial fick Solskjaers förtroende som toppforward. Fransmannen svarade med att göra flest mål och flest assists i laget. Han gjorde viktiga mål, han gjorde oviktiga mål. Han gjorde snygga mål, han gjorde ful mål. Han gjorde mål mot de bra, han gjorde mål mot de dåliga. Genomgående under säsongen var Martial bra eller bättre och under sommaren var han fantastisk. Jag var inte säker på åttan jag honom… men det var bara högre betyg jag övervägde.

Beijar: Så här är det. För att Manchester United på allvar ska kunna konkurrera om ligatiteln och bli ett stabilt lag i Europa krävs det en anfallare som går att lita på i ur och skur. Där är inte Anthony Martial än. Under en tvåmånadersperiod, mellan medlet av oktober och december, gjorde Anthony Martial mål mot de på pappren bra lagen. Han gjorde inga mål mot Bournemouth, Sheffield United, Aston Villa, Everton och Watford. De matcherna var miserabla insatser av United och hade krävt att en riktigt, riktigt bra anfallare klivit fram. Dessutom efterlyser jag en anfallare som är mindre beroende av sin omgivning. Martial mår bäst med både Rashford och Fernandes på planen.

Micke: Alla spelare mår bra av att ha bra lagkamrater. När Bruno anslöt hade Martial ändå 8 mål och 3 assists på 17 starter i ligan. Med tanke på att han förutom Rashford mestadels spelade med spelare som McTominay, Fred, James, Pereira, Mata och Lingard tycker jag att det måste anses vara långt mer än godkänt. Istället för att anklaga Martial för utebliven titelstrid skulle jag vilja påstå att det var tack vare honom och Rashford som vi inte var inblandade i en nedflyttningsstrid efter halva säsongen.

Redaktionen: 7,6 Matchbetyg: 6,2

Marcus Rashford: 8

Trots skadefrånvaro i mitten av säsongen och måltorka på slutet nådde Rashford ändå 22 mål och 8 framspelningar sett över alla turneringar. Har hittat ett fint samarbete med Martial från sin vänsterkant, ett samarbete som många gånger skördade stora framgångar. Vid sidan av fotbollen lade han dessutom grunden för sitt framtida adlande under säsongen. [Gustav]

Redaktionen: 7,4 Matchbetyg: 6,2

Embed from Getty Images

Mason Greenwood: 8 & 6,5

Elias: Hade nästan velat satt ett högre betyg, med lite eftertanke. Titta bara på siffrorna Greenwood levererat den här säsongen, herregud. 18 mål och 5 assists, och då är det en tonåring vi snackar om. Vad som kanske är än mer imponerande är hur mogen han är i sitt spel och hur han värderar olika situationer. En naturbegåvning av sällan skådat slag och besitter även en spetsegenskap vad gäller avsluten. Ingen i laget är i närheten av Greenwood där.

Beijar: Jag tror att det rätt långt handlar om på om man betygsätter Greenwood utgående från förutsättningar eller ser till jämnheten i prestationerna. Han har visat att han är bra nog för att starta matcher, men behöver hitta jämnheten kommande säsong. Greenwood har enorm högstanivå men dippar lite onödigt lågt däremellan. Har ett tillslag i boxen som ingen annan i laget har, där är jag med. Däremot är jag inte helt såld på hans arbete utanför den samma. Nu är jag säkert onödigt hård med Mason, men jag väljer betyget i jämförelse med andra och då landar vi här. Hade kunnat sträcka mig en halva högre men inte mer.

Elias: Han ska såklart bedömas på samma premisser som de andra men samtidigt måste man nog ha lite överseende med att han inte kan prestera vecka ut och vecka in då han är såpass ung och inte fullt utvecklad där. Att han kanske inte heller är perfekt i det defensiva beror mycket på att han hållit till ute på en kant. Däremot, som du säger, i boxen finns det ingen i laget som är i närheten och således är det ganska uppenbart vilken som är hans rätta position. Säger dock rätt mycket om honom att han kan spela nästan varsomhelst i offensiv väg.

Redaktionen: 7,5 Matchbetyg: 6,1

Odion Ighalo: 6

Kom in för att avlasta en skadeskjuten och tröttkörd offensiv i januari. Gjorde detta bra och bidrog dessutom med ett par viktiga mål i cupspelen. Mattades av med tiden och fick mindre och mindre speltid. Ingen spelare vi bör satsa på långsiktigt, men likväl ett okej alternativ att kunna rotera med samt slänga in vid behov av en förändrar matchbild. En härlig personlighet, vilket säkerligen varit till nytta i omklädningsrummet. [Adam]

Redaktionen: 5,8 Matchbetyg: 6,2

Tahith Chong: n/a

Tahith Chong borde för sitt eget bästa ha gått på lån säsongen 2019/20. Det var dumdristigt att stanna kvar och slåss för en plats, för där är inte Chong än i kvalitet. Sedan kan man alltid argumentera för att Solskjaer inte gav vissa ungdomar chansen tillräckligt mycket. Chong fick ändå en del chanser, utan att ta dem. Inte redo för a-lagsfotboll på hög nivå. [Beijar]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5,3

D’Mani Mellor: n/a

Det blev inte mer speltid i seniorlaget än de 25 minuter han fick mot Astana i den där udda Europa League-matchen där hela ungdomslaget luftades – i princip. Ingen spelare som vi kan förvänta oss några stordåd från i seniorlaget framöver heller, om det ens blir någon mer speltid. Varit nyttig med sin riviga spelstil för ungdomslagen, däremot. [Adam]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6

Largie Ramazani n/a

Ett kort inhopp mot Astana blev Ramazanis bidrag i Uniteds seniorlag innan han nu drog vidare till Almeria. Kanske är klokt, trots att han fortfarande är ung. Håller han måttet och tar de kliv han kan i framtiden är han välkommen med öppna armar. Men klart bättre att en 19-åring spelar A-lagsfotboll istället för U23. [Victor]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Statistik anfallare

SPELAREMATCHERMÅLASSISTS
Anthony Martial41 (7)239
Marcus Rashford39 (5)228
Mason Greenwood26 (23)173
Odion Ighalo5 (14)51
Tahith Chong4 (8)02
D’Mani Mellor0 (1)00
Largie Ramazani0 (1)00

Betygsnoteringar

Bästa spelare i United under säsongen 2019/20 är enligt Muss redaktion Bruno Fernandes, som sammanlagt får betyget 9 av redaktionsmedlemmarna, med 10 (högsta betyg) som högst och 8 som lägst.

Tvåa på listan slutar Anthony Martial med 7,6 och trea Mason Greenwood med 7,6

Tittar vi nerifrån hittar vi Phil Jones på oerhört låga 3,7, Jesse Lingard med 4,1, Marcos Rojo med 4,2 och så har både Diogo Dalot och Andreas Pereira 4,3. Inte heller Ashely Young når upp till ens fem, vilket är ”dålig”, utan landar på 4,7. Noterbart är också att David de Gea får ett snittbetyg på 5,3, alltså en bra bit under ”godkänt”.

Snittet på samtliga matchbetyg under säsongen var 5,9, vilket är ganska precis samma som säsongen. Säsongen före det låg snittbetyget på 6,1 och säsongen före det (6,2), så vi har sett en stadig försämring. Om det beror på att United faktiskt är sämre, om redaktionen har blivit hårdare eller om vi nu faktiskt betygsätter utifrån hur bra United borde vara, det tål att spekuleras i.

Juryns totala snittbetyg var precis över 5,9, vilket är en höjning från förra årets 5,4 och ganska samma som säsongen före det, vilket var en kraftig sänkning från året före det. Gustav var i år generösast med 6,18 (att jämföra med förra året då han var snålast med 5,1), före Elias (6,15), Adam (6,05), Marcus Beijar (5,72) och Victor (5,67). Snålast i år var Micke med 5,63.

Det högsta individuella betyget som delades ut under säsongen var 9. Det delades ut 5 gånger, en minskning från de 11 gånger det delades ut säsongen före., De som lyckades få betyget 9 var Mason Greenwood, Bruno Fernandes, Anthony Martial, David de Gea och Marcus Rashford, alla en gång var. Det är anmärkningsvärt att en 10, som är högsta möjliga betyg, inte delades ut en enda gång under säsongen, vilket gör att det betyget nu lyst med sin frånvaro i två säsonger

Sämsta insats stod Jesse Lingard för, då han lyckades med den nästintill omöjliga bedriften att få betyget 2, två gånger inom loppet av en vecka dessutom! Först mot Arsenal på nyårsdagen, sedan mot Manchester City den 7 januari.

Embed from Getty Images

Slutligen kan vi konstatera att bortasegern mot City i december var säsongens bästa match sett till spelarbetygen i en enskild match, då spelarna fick ett snitt på 7,5 i den matchen. Detta var dock inte lika högt som föregående säsongs bästa match sett till snittbetyg, som var på 7,6, och säsongen före det gav en match snittbetyget 7,8.

De matcher med lägst snittbetyg var samma matcher som Jesse Lingard fick sina tvåor i, Arsenal borta på nyårsdagen och Manchester City hemma den 7 januari. Då landade snittbetyget på 4,54. Detta är dock väsentligt högre än det sämsta snittbetyget säsongen före, Everton borta den 21 april 2019 blev säsongens klart sämsta match med blott 3,4 i snittbetyg. Men så slutade den matchen 4-0 till Everton också.

Betygssammanställning

SPELAREREDMATCH
Bruno Fernandes97
Anthony Martial7,66,2
Mason Greenwood7,56
Marcus Rashford7,46,2
Aaron Wan-Bissaka7,26,2
Harry Maguire76,1
Fred6,36
Paul Pogba6,36,2
Brandon Williams6,25,9
Nemanja Matic6,25,7
Sergio Romero6,26,2
Victor Lindelöf6,26,1
Luke Shaw6,15,9
Scott McTominay6,16,2
Odion Ighalo5,86,2
Daniel James5,75,9
Axel Tuanzebe5,36,2
David de Gea5,36,1
Eric Bailly5,26,1
Juan Mata55,4
Ashley Young4,75,5
Andreas Pereira4,35,2
Diogo Dalot4,35,3
Marcos Rojo4,25,5
Jesse Lingard4,15,1
Phil Jones3,74,6
Angel Gomesn/a5
D’Mani Mellorn/a6
Di’Shon Bernardn/a5
Dylan Levittn/a6
Ethan Galbraithn/an/a
Ethan Lairdn/a6
James Garnern/a6,125
Largie Ramazanin/an/a
Lee Grantn/a6
Tahith Chongn/a5,3
Teden Mengin/an/a
Tim Fosu-Mensahn/a5,3