Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2019/20: Mittfältarna

För elfte året i rad har det blivit dags för Muss redaktion att betygsätta Manchester Uniteds spelares insatser under den gångna säsongen. Idag är det mittfältarna som ska få sina omdömen.

Precis som förra året har vi kört en minidiskussion om spelarna vi är minst eniga om. Där fick den som satte det högsta betyget första och sista ord, medan den som satte det lägsta betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Betyg för målvakter och manager här, och för försvararna här. Tidigare säsongers spelarbetyg hittas genom att följa den här länken.

Information

I juryn: Marcus Beijar, Gustav Brinck-Larsen, Adam Fröberg, Elias Hallström, Victor Laag och Mikael Österdahl.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Fred: 6,5

Var under hösten och vintern en av lagets bästa spelare – ett rejält lyft från föregående säsong. Med sin intensitet, sitt presspel och passningsspel (som ibland var aningen riskabelt) gjorde han i perioder stor skillnad för laget. Mattades av under våren/sommaren, vilket till stor del tordes bero på att han förpassades till bänken när Paul Pogba var tillbaka. Vilket givetvis också var rätt beslut. En nyttig truppspelare. [Adam]

Redaktionen: 6,3 Matchbetyg: 6,1

Daniel James: 5,5

Den walesiske speedkulan kom in och rörde om rejält i United under inledningen av säsongen och visade att han på allvar tänkte konkurrera om en plats i startelvan. Hade en jättefin höst med ett par riktiga smällkarameller till mål samt en handfull assists. Sedan var det slut på det roliga. Formen dippade och 22-åringen lyckades inte återfinna formen. Det som såg så lovande ut är nu som bortblåst och frågan är om inte Manchester United var, och är, ett lite för stort steg för en spelare som bara gjort en säsong i The Championship sedan tidigare. [Elias]

Redaktionen: 5,7 Matchbetyg: 5,9

Nemanja Matic: 6

Kanske är godkänt betyg lite för högt? Vi som minns hösten kommer ihåg en Nemanja Matic som var direkt usel i många matcher. Men vi minns även en Nemanja Matic som spelade upp sig efter nyår och var en av de allra bästa spelarna. Det var inte heller några som var upprörda över en kontraktsförlängning, trots att man så sent som i vintras trodde han skulle lämna. Men visst kräver vi en jämnare prestation nästkommande säsong? [Victor]

Redaktionen: 6,3 Matchbetyg: 5,7

Scott McTominay: 6,5

Var precis som Fred en av lagets bästa spelare under hösten och vintern. Har tagit fler och större kliv än de flesta kunde spå på förhand. Skadeproblemen som inleddes innan årsskiftet satte däremot rejäla käppar i hjulet, och han hade svårt att ta en ordinarie tröja igen efter detta. En väldigt nyttig rollspelare med stort hjärta. Kommer även han vara en bra truppspelare framöver. [Adam]

Redaktionen: 6,1 Matchbetyg: 6,2

Embed from Getty Images

Andreas Pereira: 4

Inför förra säsongen tänkte jag att det var då det skulle komma, Pereiras genombrott i United. Det kom inte och inför den här säsongen var jag mest likgiltig. Jag har svårt att säga hur Pereira ska användas för att få ut maximal nytta. Han funkar inte på en kant och han funkar inte som släpande anfallare. Otroligt osäker med boll. Blixtrar till med ett bra tillslag på fasta ibland men det är allt. Bör lämna. [Beijar]

Redaktionen: 4,3 Matchbetyg: 5,2

Juan Mata: 5,5 & 4

Adam: Allt handlar om förväntningar här. Personligen hade jag inte trott att vi skulle få se jättemycket mer än de tre mål och sju assister vi fick (på väldigt begränsad speltid). Kan tycka att han borde ha fått aningen mer tid på planen än han fick – speciellt då han, förutom Bruno Fernandes, är den enda spelaren av den typen som kan luckra upp lågt sittande försvarsspel i det här laget. Märk väl, ingen godkänd säsong detta från spanjoren. Men hans två mål och fem assist i Europa-spelet var samtidigt betydande för den semifinal vi till slut fick.

Micke: Mot topp 19 i Premier League gjorde Mata 1 (ett) mål och 0 (noll) assists på 832 minuter, det enda målet i en trött cupmatch mot Wolves. Om vi hade diskuterat en ung talang skulle jag ha lyft Europa League-spelet som något positivt inför framtiden. För en spelare som Mata handlar det emellertid bara om här och nu och det är uppenbart att han inte längre hänger med mot bättre motstånd. Mata tillsammans med Lingard och Pereira skulle i höstas stå för kreativiteten i det här laget. De misslyckades fullständigt. Inte bara jämfört med en Bruno utan även jämfört med medelmåttiga Premier League-spelare.

Adam: Som sagt, allt handlar om förväntningar här. Jag förväntade mig endast aningen bättre än detta – då blev betyget därefter. 5,5 ligger samtidigt i linje med vad vi, på Muss, har gett Mata för betyg under säsongen (5,4 är snittet på matchbetygen här, vilket även ses nedan). 

Redaktionen: 5 Matchbetyg: 5,4

Jesse Lingard: 5 & 3

Elias: Föga förvånande blir det ingen storslagen hyllning till Lingard. Mitt säsongsbetyg landar i underkänt, men av tre anledningar väljer jag att inte såga honom helt vid fotknölarna. Den första är helt enkelt att det är en begränsad fotbollsspelare och förväntningarna blir således därefter. Den andra är att han uppenbarligen haft en jobbig tid på ett privat plan, vilket givetvis är en viktig faktor. Tre, han har stått för ett par bra insatser den här säsongen, bland annat i toppmatcher, vilka United vunnit (Chelsea, Tottenham, City).

Micke: De personliga problemen är en anledning till att inte helt avskriva Lingard inför framtiden. För han kan så mycket bättre än det han har presterat de två senaste säsongerna. Men för mig är det enbart prestationerna på planen vi ska bedöma. En annan anledning till att inte helt avskriva honom är insatserna mot Leicester och LASK, där han såg ut som sitt gamla jag (dock på väldigt kort tid mot Leicester och att vara bra mot LASK räknas nästan inte). Men dessförinnan stod han noterad för 2 mål och 2 assists på 1805 minuter, med poängen inspelade mot Astana, Brugge, Tranmere och Rochdale. Det vill säga poänglös ens mot mediokert motstånd. Inte bara uteblev poängen, energin som alltid har varit hans signum var som bortblåst. Sammantaget en rent bedrövlig säsong av en spelare som ska vara i sina bästa år.

Elias: Samtidigt finns det alltid anledningar till varför fotbollsspelare presterar bra eller dåligt, dessa bör därmed tas i beaktning. I Lingards fall handlar kanske främst om förväntningar och vilka krav som är rimliga att ställa på en, i hans fall, ganska medioker spelare. Att han har blivit en så utpräglad hackkyckling gör det ju också enklare att såga honom lite som man vill, utan att någon egentligen ifrågasätter. Måhända att jag väger in personen bakom fotbollsspelaren i min bedömning, vilket å ena sidan blir fel men å andra sidan känns det också rättvist, åtminstone i det här fallet.

Redaktionen: 4,1 Matchbetyg: 5,1

Bruno Fernandes 10 & 8

Gustav: Om vi tar en ligatabell sedan Bruno Fernandes kom till United så leder United den. Utan straffar hade gjorde han 0,83 poäng (mål eller assist) per 90 minuter i ligan, och sammantaget gjorde han 20 poäng på 22 matcher, från en offensiv mittfältsroll. Ofantligt bra. Han tar dessutom det defensiva jobbet fantastiskt och lyfter sina medspelare. Jag vet inte hur han skulle ha kunnat göra det bättre sedan han kom.

Victor: Nästan så att jag vill lägga mig platt här. Har inte mycket till försvar. Jag håller med dig fullständigt, men om jag nu måste försvara mig.

Det finns något inom mig som har svårt för att ge någon en tia i betyg. Det måste vara det kanske allra bästa vi kommer få se i vår livstid. Eller i alla fall bästa på decennier. Där är Bruno Fernandes inte för mig. Men om jag får värdera om lägger jag en nia.

Gustav: Haha, inte mycket för mig att komma med då egentligen. Jag förstår att en tia är högt (det högsta vi har…), men jag känner att han spelade precis tillräckligt mycket för att få det, så då kunde jag inte med nåt annat.

Redaktionen: 9 Matchbetyg: 7

Paul Pogba 6

Det går inte att klaga på Paul Pogba när han väl spelade, även om man vill se ännu lite mer från fransmannen. Däremot ger jag honom ”bara” godkänt på grund av hur länge han var borta. Även allting runt omkring, om han ska fortsätta i United eller inte. Allt det påverkade Paul Pogba och Manchester United under hösten.

Men kvaliteten som Pogba besitter. Den har vi vetat om länge och den syns någon gång i varje match han spelar. [Victor]

Redaktionen: 6,3 Matchbetyg: 6,2

Embed from Getty Images

James Garner: n/a

Den unga engelsmannen fick inte direkt många chanser den här säsongen. Det blev till sist 291 minuter fördelat på 6 matcher. Han borde däremot ha fått aningen mer förtroende än så här, åtminstone i cupspelet. Särskilt sett till de skadeproblem som ändå fanns periodvis under säsongen. Skulle må bra av en utlåning nu. 19-åringen är för bra för ungdomslagen. [Adam]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,1

Angel Gomes: n/a

Underskattad och skit att Solskjær inte spelade honom mer? Eller överskattad från oss supportrar som gnällde över att han inte fick mer speltid? Det får framtiden utvisa. Däremot har jag fruktansvärt svårt att förstå varför han inte fick spela mer under hösten. När både Pereira och Mata presterade svagt. Han borde ha fått chansen i fler matcher i Europa League och Ligacupen. [Victor]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 5

Dylan Levitt: n/a

Walesaren gjorde en godkänd match mot Astana, men det var också det enda vi såg av honom i A-laget. Var inte i närheten av att slå sig igenom konkurrensen på Uniteds mittfält. [Gustav]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6

Ethan Galbraith: n/a

Av någon märklig anledning var det Ethan Galbraith och inte Levitt som fick följa med till Tyskland under Europa League-slutspelet. Inte för att Galbraith är dålig men Levitt är bättre. Dessförinnan fick Galbraith a-lagsdebutera med ett mycket kort inhopp mot Astana. Det skulle förvåna om han får fler chanser. [Micke]

Statistik mittfältare

SPELAREMATCHERMÅLASSISTS
Fred39 (9)24
Daniel James35 (11)46
Nemanja Matic28 (6)13
Scott McTominay28 (9)51
Andreas Pereira25 (15)24
Juan Mata21 (16)37
Jesse Lingard20 (20)42
Bruno Fernandes21 (1)128
Paul Pogba16 (6)13
James Garner3 (3)00
Angel Gomes3 (3)00
Dylan Levitt100
Ethan Galbraith0 (1)00

Betyg på anfallarna kommer om några dagar.