Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Tung säsong för lätta juniorer

Ungdomslagens säsonger rullar vidare. När U23 och U18 tillsammans har avverkat fyra matcher väntar vi fortfarande på den första Manchester United-segern.

I den här ungdomskollen tittar vi på varför det går som det gör för juniorlaget. Vi blickar också fram mot EFL Trophy. Dessutom fokus på tränaren Justin Cochrane samt spelarna Álvaro Fernández och Finley McAllister.

Matcher sedan senast:

Juniorerna väger lätt

Någonstans kan jag faktiskt tycka att U23:s två oavgjorda matcher oroar mer än juniorlagets dubbla utklassningsförluster. Framför allt igår kväll mot Chelsea var det en besvikelse att U23 inte kunde hitta en seger när laget spelade med en man mer sista halvtimmen.

Att U18 har blivit utspelade av Manchester city och Liverpool är mer naturligt. Nya tränaren Travis Binnion har varit tvingad att matcha ett mycket ungt lag. Resultaten förklaras ytterligare av att många av spelarna knappt fick någon försäsong.

I matchen mot Liverpool var United utspelade taktiskt och tekniskt. Den största skillnaden var emellertid fysiskt, där Liverpool helt enkelt var större och starkare.

Även om 0-3 (mot city) och 0-5 (mot Liverpool) är resultat som smärtar så ska vi inte drabbas av panik. Väldigt mycket tyder emellertid på att det kommer att bli en jobbig säsong för juniorlaget.

Det blir spännande att följa utvecklingen. Vi kommer att kunna matcha bättre lag framöver. Viktigast är att spelarna och laget utvecklas.

Cochrane om sin roll

I den senaste ungdomskollen diskuterade jag den nya strukturen för ledarstaben i akademin. En som är ny den här säsongen är Justin Cochrane, som har titeln head of player development and coaching. Cochrane har nu snackat med Uniteds media om sin roll.

 • Han har en flytande roll och jobbar bland annat med individuell träning för spelarna.
 • Vi kommer den här säsongen se spelare som flyttar upp och ner mellan åldersgrupperna.
 • I slutändan handlar arbetet om att spelarna ska vara redo den dagen de får chansen i a-laget.
 • Han känner Colin Little (assisterande tränare U18) och framför allt Kieran McKenna (assisterande tränare a-laget) sedan tidigare, vilket har underlättat anpassningen till United.
 • En viktig del av jobbet är att utbilda spelarna. Alla kan inte spela för United. Då är det viktigt att de som inte når hela vägen kan ha en framtid i en annan klubb eller i ett annat yrke.

EFL Trophy drar igång på tisdag

På tisdag reser Uniteds U21 till Lincoln för att ta sig an Lincoln Citys a-lag i den första gruppspelsmatchen i EFL Trophy. Matchen var ursprungligen planerad till landslagsuppehållet i november. Då ett stort antal Unitedspelare kan förväntas försvinna iväg på landslagsuppdrag vill United givetvis inte spela under landslagsuppehållen. Lincoln muttrar bittert på sin hemsida att “datumet bestämdes av EFL sedan United och de andra klubbarna i gruppen inte kunde komma överens om tider för deras matcher”.

De andra lagen i gruppen är Bradford City och Sunderland. På pappret är det en tuff grupp med två lag från League One (Lincoln och Sunderland) och ett från League Two. Uniteds match mot Sunderland är per nu schemalagd under det stundande landslagsuppehållet men det skulle förvåna mig stort om matchen faktiskt spelas då.

Förutsättningarna är samma som tidigare. Det är enkelmöten i gruppspelet och United spelar sina tre matcher på bortaplan. De två bästa lagen går till slutspel och efter oavgjorda matcher genomförs en straffläggning för en bonuspoäng.

Cupen, som United ställer upp i för tredje gången, är en av säsongens höjdpunkter för ungdomslagen. Framför allt är det viktigt att de unga spelarna får testa sig mot seniorlag.

Matchen på tisdag (avspark 20.00) visas på MUTV, så den tycker jag verkligen att ni ska passa på att se!
(Med reservation för att MUTV tämligen regelbundet har plockat bort ungdomsmatcher ur sin tablå, men den här gången borde de ha fått rätt på det hela.)

Nu känner vi igen Fernández

Den spanska vänsterbacken Álvaro Fernández imponerade stort när han anslöt till United förra säsongen. Sedan hamnade han i en lång svacka, måhända till följd av att han smittades av covid-19 under vintern.

Inledningen på den här säsongen indikerar emellertid att han nu är tillbaka i toppslag. I gårdagens U23-match mot Chelsea var han, enligt de flesta bedömarna, matchens bästa spelare. Det var också Fernández som gjorde Uniteds mål, efter en soloprestation. Därmed står han noterad för ett mål och en assist på två matcher under säsongen, sedan han i premiären assisterat till Charlie McNeills kvitteringsmål.

Håll ögonen på

Finley McAllister (toppbilden) blev förra säsongen den yngsta spelaren någonsin i Uniteds U18. Nu har han, nyss fyllda 15 år, fått chansen från start i säsongens två första U18-matcher. Det är givetvis anmärkningsvärt. Även Louis Jackson har startat de två första matcherna som U16-spelare men Jackson är nästan ett år äldre än McAllister. De äldsta spelarna i ligan är nästan tre år äldre än McAllister, vilket förstås är en enorm skillnad i den åldern.

I matchen mot Liverpool kollade jag extra på McAllister. Han spelade som sittande mittfältare, vilket av allt att döma är hans bästa position. Det var emellanåt tydligt att han är yngre än övriga på planen. Framför allt i duellspelet väger han lätt och han vinner inte så många bollar som en spelare på den positionen borde göra.

Tittar vi på det positiva så är han en stor bollbegåvning och han är noggrann i passningsspelet. Det var sällsynt att han gav bort bollen och även när han pressades hårt så var han lugn och behärskad med bollen. Där han kanske inte klarar av att vinna boll mot en starkare motståndare klarar han definitivt av att skydda bollen.

Ska vi jämföra så tycker jag att Michael Carrick ligger nära till hands.

Några korta

 • Joseph Olowu spelade mittback för U23 mot Chelsea igår. Han är i klubben på provspel och det återstår att se om han erbjuds kontrakt. Olowu friställdes av Arsenal i sommar. Om United signerar honom handlar det nog om att bredda U23-truppen, snarare än att det är en spelare United ser som en potentiell framtida a-lagsspelare.
 • Tunn bänk: Att truppen behöver breddas illustreras av att United mot Chelsea bara hade fyra spelare på bänken.
 • Inhopparna Mateo Mejia, Alejandro Garnacho och Dermot Mee debuterade i U23 mot Chelsea.
 • Charlie Savage gjorde sin första U23-match från start mot Chelsea.
 • Tyler Fredricson (mittback) gjorde sin första start i U18 mot Liverpool.
 • Målvakten Eric Hanbury var mot Liverpool med i juniorlagets matchtrupp för första gången.
 • Inga bilder: Hittills den här säsongen har vi inte fått tillgång till några bilder från ungdomslagens matcher. United har fotografer på plats men har inte gjort bilderna tillgängliga utanför klubbens egna kanaler. Förhoppningsvis blir det ändring på det framöver.
 • Nästa ungdomskoll är planerad till någon gång mellan 28 augusti och 2 september.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik