Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Väldigt unga ungdomslag

Manchester Uniteds ungdomslag är nu tillbaka i seriespel för säsongen 2021/22. Resultatmässigt gick det dåligt, med förlust för U18 och bara oavgjort för U23. Juniorerna matchade emellertid ett mycket ungt lag, så deras resultat ska vi inte dra för stora växlar av. För reserverna fanns det positivt att hämta, då laget hämtade upp tvåmålsunderläge.

I denna den första ungdomskollen för säsongen bjuder vi framför allt på en sammanfattning av det som hänt sedan förra säsongen. Vidare fokuserar vi på juniorlagets unga premiärelva. Dessutom, som alltid, diverse smånyheter och spelarfokus, den här gången på målvakten Radek Vítek.

Schoolboys redan i premiären

Juniorlaget inledde säsongen med derby mot Manchester city och var chanslösa i vad som till slut blev en 3-0-förlust. Det var emellertid ett mycket ungt Unitedlag som kom till spel, med bara fyra andraårsjuniorer i startelvan. Dessutom hade vi tre schoolboys (U16-spelare) i startelvan och två schoolboys till byttes in i matchen.

Jämför vi med förra säsongen var vi i slutet av februari när vår tredje, fjärde, femte och sjätte schoolboy fick speltid. Säsongen 2019/20, som avbröts i mars, använde vi bara två schoolboys och 2018/19 fick schoolboy nummer 5 göra sin första match i mars. Så det vi kan konstatera är att den här säsongens U16-spelare ligger långt fram.

Det har förstås sina förklaringar. Rhys Bennett, Willy Kambwala, Omari Forson, Isak Hanson, Joe Hugill, Charlie McNeill och Shola Shoretire var alla otillgängliga av olika anledningar. Några av dessa kommer förmodligen spendera större delen av säsongen i U23 men att det finns stor förstärkningspotential är uppenbart.

Det kan vara värt att notera att både Louis Jackson och Finley McAllister fick speltid som U15-spelare förra säsongen. Nu spelade de båda från start, så vi kan nog räkna med att de båda får regelbunden speltid den här säsongen.

Säsongens nykomlingar

United har presenterat tolv nya juniorspelare inför den här säsongen. Först presenterades elva spelare i slutet av juli och i fredags bekräftades att United har knutit till sig Ethan Ennis.

Sam Murray, Kobbie Mainoo, Sam Mather och Manni Norkett fick chansen från start mot Manchester city. Av dessa var det bara Norkett som debuterade medan Mainoo gjorde så många som elva matcher förra säsongen, om än nio inhopp.

Tyler Fredricson debuterade när han hoppade in i andra halvlek.

Ennis värvades från Liverpool och är högt ansedd, så honom har vi stora förhoppningar på. Att han inte spelade i helgen beror sannolikt på att han presenterades så sent.

Daniel Gore och Maxi Oyedele debuterade förra säsongen och kommer säkerligen få mycket speltid nu. Framför allt Gore, som faktiskt fick starta en match i FA Youth Cup.

Eric Hanbury och Tom Wooster är nya målvakter och en kvalificerad gissning är att Wooster är den som har störst chans till speltid. Wooster hämtades till United från Barnsley under förra säsongen och var också den som satt på bänken i premiären. Förra säsongen roterades målvakterna i juniorlaget men den här säsongen skulle jag gissa att Radek Vítek blir ett mer utpräglat förstaval.

Sonny Aljofree och Marcus Lawrence, båda försvarare, är nya på nivån och medverkade inte i premiären.

Förutom dessa förstaårsjuniorer har vi även fått förstärkning till U23 i form av Paul McShane, som får en roll som spelande tränare.

Ny struktur på ledarsidan

United har i sommar gjort tämligen stora förändringar på ledarsidan i akademin. Vi har fått en ny utvecklingschef i form av Justin Cochrane medan Paul McShane ansluter som spelande tränare och i fredags bekräftade United en ny struktur för tränarstaben.

Akademin leds av Nick Cox medan Cochrane alltså är utvecklingschef. Därefter är det tämligen svårt att slå fast hur hierarkin ser ut. Mark Dempsey, som tidigare jobbade med Ole Gunnar Solskjaer i a-laget, har till exempel titeln Senior Academy coach. Huvudtränarna för U23 och U18, Neil Wood och Travis Binnion, tituleras som lead coach, snarare än de vanligare benämningarna manager eller head coach.

Neil Ryan var tidigare huvudansvarig för U18 men är nu assisterande U23-tränare. Högst oklart om det är uppåt eller nedåt i hierarkin. Colin Little är kvar som assisterande U18-tränare medan Alan Fettis är chef för målvaktssidan med Kevin Wolfe som målvaktstränare.

Spelarna som lämnade

 • Jacob Carney hamnade i Sunderland. Fick se en provspelare vakta målet när Sunderlands U23 inledde ligaspelet.
 • Johan Guadagno drog till FC Köpenhamn.
 • Mark Helm flyttade till Burnley, där det blir spel i U23. Var inte med i säsongspremiären. Däremot spelade han i dagens träningsmatch mot United.
 • Iestyn Hughes flyttade till Leicester och spelade mot United i Premier League 2-premiären.
 • Oliver Kilner fick inget förtroende i Uniteds juniorlag och testar nu lyckan i Oldham.
 • Charlie McCann såg ingen realistisk väg till Uniteds a-lag och lämnade för skotska Rangers, där han inleder i reservlaget.
 • Harvey Neville lämnade för Fort Lauderdale i maj. Han har spelat till sig en given plats i startelvan, med tolv matcher i rad från start sedan debuten i slutet av maj.
 • Arnau Puigmal flyttade till Almería. Han var oanvänd avbytare när laget igår inledde seriespelet i den spanska andradivisionen.
 • Max Taylor hittade en ny klubb i Rochdale. Överraskande hög nivå för undertecknad, men han har startat de två första ligamatcherna.
 • Aliou Traoré är fortfarande klubblös. Han har kopplats samman med Basel.

Håll ögonen på

Radek Vítek blev den sista i raden av målvakter att hämtas till Uniteds juniorlag från Tjeckien och Slovakien (efter brexit kan United inte längre värva utländska spelare till juniorlaget). Han fick mycket speltid i juniorlaget redan förra säsongen, då han var förstaårsjunior. Inte bara fick han speltid, när laget toppades i FA Youth Cup (i ligan roterade målvakterna) var det Vítek som vaktade målet. Annars är det som regel så att målvakterna brukar få vänta till säsong två innan de får chansen. Så att Vítek fick så stort förtroende redan förra säsongen vittnar om att det är en målvakt United tror på.

Juniorlaget var chanslösa i premiären mot Manchester city men Vítek stod för flera högklassiga ingripanden.

Han har fysiken du måste ha för att vara målvakt. Förra säsongen blandade han stora räddningar med obegripliga tavlor. Detta är inte ett dugg ovanligt. I mångt och mycket handlar det för målvakter om att sortera bort tavlorna om det ska bli en a-lagskarriär på hög nivå. Vítek är en modig och proaktiv målvakt med goda reflexer.

Några korta

 • Gruppspelet i EFL Trophy inleds för Uniteds del den 24 augusti, då vi möter Lincoln City på bortaplan. I skrivande stund är det fortfarande oklart om MUTV tillåts sända matchen.
 • Aidan Barlow friställdes av United sommaren 2020. Först i slutet av juli i år skulle han hitta en ny klubb, då han skrev på för Doncaster Rovers. Barlow har nu startat i klubbens tre första tävlingsmatcher för säsongen. Har nu dessutom fått Ethan Galbraith som lagkamrat.
 • Matty Willock (som lämnade United för ett par år sedan) blev i somras landslagsspelare för Montserrat. Han skrev sedan på för Salford City och gjorde lagets enda mål i League Two-premiären. Belönades med en plats på bänken i den andra ligamatchen.
 • Målvakten Daniel Polakowski är i Oldham på lån. När det gäller juniorspelare är reglerna för lån inte lika strikta och dessa rapporteras sällan officiellt.

 • U17 Premier League Cup introducerades förra säsongen, då U18- och U16-cuperna slogs samman. Det verkar som att cupen nu kommer att spelas på permanent basis, snarare än en återgång till det tidigare formatet. Den här säsongen ska United ta sig an Blackburn, Burnley och Liverpool i gruppspelet. Rapportering från cupen är mycket knapphändig.

 • Manni Norkett och Malachi Sharpe startade för juniorlaget i förlusten mot Manchester city och avverkade därmed sina debuter på nivån.
 • Inhopparna Adam Berry, Tyler Fredricson och Habeeb Ogunneye gjorde också debut i juniorlaget i den matchen.
 • Björn Hardley gjorde sin första start för Uniteds U23 i 2-2-matchen mot Leicester.
 • Även Zidane Iqbal gjorde sin första U23-start i den matchen.
 • Strikt sett gjorde Paul McShane faktiskt Premier League 2-debut i samma match. Men den spelande tränaren har förstås stor erfarenhet från spel på betydligt högre nivå.
 • Charlie McNeill gjorde sitt första U23-mål mot Leicester.
 • Hannibal saknades när Premier League 2 inleddes. Förklaringen till det är att han var avstängd.

 • Isak Hansen saknades under premiärhelgen. Detta ska ha berott på skada. Det verkar emellertid inte vara något allvarligt, då han är uttagen till det norska U18-landslaget inför landskamperna i september.

 • Nästa ungdomskoll är planerad till den 21 augusti.

Matcher

U18: Manchester city – Manchester United 3-0

U23: Manchester United – Leicester City 2-2

Mer information