Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2021/22: Målvakter och manager
Besvikelse räcker inte ens nästan till

För 13:e året i rad har Muss betygsatt Manchester United-spelarnas insatser under den gångna säsongen. Traditionsenligt presenterar vi betygen i fyra delar och i denna den första delen behandlar vi som vanligt målvakter och managers.

Säsongen 2021/22 har juryn varit mer oense än någonsin tidigare. Det innebär att åtskilliga betyg presenteras i minidiskussioner. I dessa diskussioner har vi följt samma upplägg som tidigare år. Den som satte det högre betyget fick första och sista ord, medan den som satte det lägre betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Gränsen för betygsättning drogs mellan Edinson Cavani (910 spelade minuter) och Jesse Lingard (549) (för spelare, minimum fyra matcher som ansvarig för managers). Samtliga spelare som fick speltid under säsongen kommenteras emellertid.

Alla våra säsongsbetyg hittas här.

Information

I juryn: Peter Andersson Lilja, Gustav Brinck-Larsen, Jonathan Gren, Elias Hallström och Mikael Österdahl

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea: 8 & 6

Peter: Att ge en målvakt som släppt in 57 mål i ligaspelet denna säsong betyget “mycket bra” kan förstås lätt kritiseras. Ändå menar jag att De Gea tillsammans med Ronaldo sett till att laget överhuvudtaget finns på övre halvan i tabellen. Hur usla vi än tycker att de är gick laget till Europa League tack vare dessa båda spelare. Dean Henderson har gjort väldigt många kvalificerade räddningar och om han inte varit mycket bra så hade det här slutat i ett haveri utan något motstycke.

Elias: De Gea är en av få spelare som inte behöver skämmas över sin säsong. Dock tycker jag att målvakter emellanåt kommer undan lite lättvindigt på grund av deras utsatta position. De är ändå en del av laget och 57 insläppta mål för en världsmålvakt i United är helt enkelt för mycket. Står givetvis för avgörande räddningar ibland men jag ser inte att hans närvaro längst bak bidrar till att göra laget så värst mycket bättre, allra helst backlinjen. Blir intressant att se hur Ten Hag resonerar i målvaktsfrågan.

Peter: 57 mål är som sagt för mycket, men åter igen: jag tror säsongen hade slutat på undre halvan utan De Gea som trots allt stod för 10-15 riktiga klassräddningar som man på rak arm minns. Jag hade faktiskt förhoppningen om Henderson inför säsongen då jag i princip inte heller sett hur han gör United bättre. Omprövar den inställningen delvis efter denna säsong och ett betyg över godkänd tycker jag han måste få, möjligen är det att ta i med mycket bra.

Redaktionen: 6,8 Matchbetyg: 6,4

Dean Henderson: n/a

Det var Henderson som skulle ta över rollen som ordinarie målvakt i Manchester United. Stabil, och med få misstag på sitt CV låg dörren öppen . för en fin säsong. Så kom covid och förstörde Hendersons chanser. När De Gea storspelade fick han aldrig visa upp sig. Det finns alltså i princip ingenting att utvärdera förutom några få matcher i cupspel. Trist, jag hoppas nog ändå på att det ska komma en chans till för Henderson som har mycket hög potential. [Peter]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,5

Tom Heaton: n/a

22 minuters spel blev det för Heaton denna säsong, och jag kan omöjligt tänka mig att det var vad han förväntade sig när han skrev på för United. Kanske får han mer chanser nästa säsong då det lutar åt att Dean Henderson lämnar i sommar. [Jonathan]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Statistik målvakter

SPELAREMATCHERNOLLORSNITT
David de Gea46101,43
Dean Henderson300,97
Tom Heaton0 (1)00

Snitt är antal insläppta mål per 90 spelade minuter.

Ole Gunnar Solskjaer: 5 & 3

Peter: Här kan jag möjligen ha förlorat slaget på förhand. Ole Gunnar Solskjaer fick inte många poäng med sig denna säsong och bör månne omnämnas som sämre än dålig. Ändå tycker jag att lagets hopplösa form (gäller en stor majoritet av spelarna) gjorde förutsättningarna ytterst knepiga för vår norske vän. Lägg märke till att han förra året fick riktig hyfs på många saker både på och utanför planen.

Micke: När Solskjaer, under säsongens första halva, fick sparken var det egentligen ingen som protesterade. När så sker är det för mig givet att managerns insats har varit usel (åtminstone i en klubb som United). Det som gör att jag drar ner honom ytterligare lite är att förutsättningarna inför säsongen var så bra. Det här var Solskjaers lagbygge, majoriteten av de ledande spelarna är hans värvningar. Vi byggde från en relativt bra säsong och adderade Sancho, Varane och Ronaldo för att på allvar utmana om de största titlarna. Så blev det inte alls. Efter en bra start blev vi förnedrade av Liverpool, City och usla Watford.

Peter: Vi kommer hamna i definitionen av usel upprepade gånger i dessa betygsättningar. För mig har det ordet en mycket stark intensitet och dålig känns ofta tillräckligt när förväntningar inte uppfylls. Men just i detta fall är jag mer övertalningsbar. Ole Gunnar Solskjaer var verkligen dålig både på och utanför planen denna säsong. Jag har förståelse för en lite hårdare utvärdering än dålig.

Redaktionen: 4,2

Michael Carrick: n/a

Obesegrad i sina tre matcher som tränare för United, och det var inte mot några dåliga lag. Borde nu i efterhand kanske fått fortsätta säsongen ut då han bidrog med lite stabilitet till ett lag med otroligt lite självförtroende. [Jonathan]

Redaktionen: n/a

Ralf Rangnick: 5 & 2

Jonathan: Ralf Rangnick har varit en besvikelse, det går inte att komma ifrån, och även om han ska kritiseras så tycker jag att mycket ansvar också ligger på de som valde att anställa honom. Att han på sex månader skulle kunna få det här laget att spela på hans sätt kändes till och med på förhand omöjligt, speciellt med tanke på alla överbetalda divor som fanns, och fortfarande finns i laget.

Gustav: Besvikelse räcker inte ens nästan till för mig. Här skulle en fotbollskompetent person både kunna utveckla Uniteds spel, och vara med och välja ny tränare för framtiden. Spelmässigt ser vi hur det gick, och enligt rapporter vi fått hade han ingenting med tränarrekryteringen att göra heller. En bra tränare kan hantera den grupp spelare United har, Rangnick var uppenbarligen så långt under vattenytan att han halva tiden inte ens brydde sig om att försöka göra nån förbättring. Uniteds sämsta tränare i historien.

Jonathan: Jag är tveksam till om en bra tränare hade kunnat hantera denna gruppen, iallafall med tanke på hur hur dålig stämningen i truppen var redan innan han tog över. Men tillbaka till Rangnick så var det ett totalt felbeslut att anställa honom, speciellt om man ville ha någon som enbart skulle stabilisera och få laget på benen igen. Då skulle man i mitt tycke ha låtit Carrick fortsätta säsongen ut.

Redaktionen: 3,4

Lagstatistik

Matcher:49
V-O-F:20-14-15
Målskillnad:71-69
Vinstprocent:41 %
Premier League:Sexa
Champions League:Åttondelsfinal
FA-cupen:Omgång 4
Ligacupen:Omgång 3