David de Gea

Målvakten David de Gea värvades till Manchester United från Atlético Madrid sommaren 2011.

David de Gea föddes i Madrid i november 1990. Han stod tidigt ut som en talangfull målvakt. De Gea inledde karriären i Atlético Madrid. Efter en säsong i Atléticos b-lag etablerade han sig som förstamålvakt i a-laget då han fortfarande var tonåring.

När Sir Alex Ferguson behövde en ny målvakt efter Edwin van der Sar sommaren 2011 bestämde han sig för David de Gea. Under sin första säsong i United stod den unga målvakten för en del ifrågasatta ingripanden. Efter hand suddades misstagen ut och under sin andra säsong i United utsågs han till säsongens målvakt i Premier League, samtidigt som United vann ligan 2013.

Därefter har det gått sämre för United men De Gea har gått från klarhet till klarhet. Tre år i rad, 2014-2016, utsågs han till säsongens bästa spelare i United. Efter att ha lånat ut priset ett år utsågs han igen till bästa Unitedspelare 2018. Säsongen 2017/18 fick han plats i säsongens lag i Premier League för fjärde året i rad och femte gången totalt på sju säsonger i England. Han blev också uttagen till världslaget 2018.

Det gick sämre för målvakten säsongen 2018/19. Framför allt under våren gjorde han ett antal stora misstag. Den svaga formen fortsatte säsongen 2019/20 men han behöll sin plats i startelvan.

Under säsongen 2020/21 skulle De Geas plats som förstamålvakt i United ifrågasättas på riktigt. Han var den målvakt som fick mest speltid men han fick tuff konkurrens av Dean Henderson.

David de Gea gjorde sina första landskamper för Spaniens U15 och 2007 vann han U17-EM. Han skulle sedan vinna U21-EM två gånger, 2011 och 2013, och han prisades som turneringens målvakt båda gångerna.

De Gea fick sin första chans i a-landslaget då han blev uttagen till truppen inför VM 2014. Han landslagsdebuterade som inhoppare mot El Salvador i juni och var sedan tredjemålvakt i VM. Inför EM 2016 etablerade han sig som landslagets förstamålvakt. Han vaktade även målet i VM 2018. I EM 2020 (som spelades 2021) fick han emellertid nöja sig med att vara reservmålvakt.

Spelarkaraktär

David de Gea är en etablerad världsmålvakt men har de senaste åren tappat i status. Han är en fantastisk skottstoppare med ypperliga reflexer. Hans svagheter är spelet i luftrummet och kommunikationen med utespelarna.

Rekommenderad läsning

 • Din bästa tid är nu, David

  Din bästa tid är nu, David

 • Always Take De Gea with You

  Always Take De Gea with You

 • Frågeask: Roligt med en gnutta rädsla

  Frågeask: Roligt med en gnutta rädsla

Senaste artiklarna om David de Gea

 • Klassaktion skillnaden mellan himmel och helvete

  Klassaktion skillnaden mellan himmel och helvete

 • Lingard förtydligar sin inställning / Rangnick fokuserar nuet / De Gea prisas

  Lingard förtydligar sin inställning / Rangnick fokuserar nuet / De Gea prisas

 • Greenwood släppt mot borgen / Många utmaningar för Arnold / Pellistri het

  Greenwood släppt mot borgen / Många utmaningar för Arnold / Pellistri het

 • Amad till Rangers / Lingard frustrerad / Moore nära United

  Amad till Rangers / Lingard frustrerad / Moore nära United

 • Utan honom kunde vi ha legat på undre halvan

  Utan honom kunde vi ha legat på undre halvan

 • Tuanzebe detaljer från Napoli / Månadens spelare utsedd

  Tuanzebe detaljer från Napoli / Månadens spelare utsedd

Biografin uppdaterad i juli 2021 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.

Senaste artiklarna