David de Gea

David de Gea var Manchester Uniteds målvakt under tolv säsonger, från 2011 till 2023. Han spelade 545 matcher för klubben och var, när han lämnade, den målvakt som hade gjort flest matcher för klubben och bara sex spelare hade då representerat klubben fler gånger. De Gea blev framröstad till Uniteds bästa spelare vid fyra tillfällen av klubbens supportrar och fyra gånger av klubbens spelare. Han vann Premier League, Europa League, FA-cupen och Ligacupen som Unitedspelare.

David de Gea föddes i Madrid i november 1990. Han stod tidigt ut som en talangfull målvakt. De Gea inledde karriären i Atlético Madrid. Efter en säsong i Atléticos b-lag etablerade han sig som förstamålvakt i a-laget då han fortfarande var tonåring. Under genombrottssäsongen i klubben hjälpte han laget att vinna Europa League.

När Sir Alex Ferguson behövde en ny målvakt efter Edwin van der Sar sommaren 2011 bestämde han sig för David de Gea. Under sin första säsong i United stod den unga målvakten för en del ifrågasatta ingripanden. Efter hand suddades misstagen ut och under sin andra säsong i United utsågs han till säsongens målvakt i Premier League, samtidigt som United vann ligan 2013.

Därefter gick det sämre för United men De Gea gick från klarhet till klarhet. Tre år i rad, 2014 till 2016, utsågs han till säsongens bästa spelare i United. Efter att ha lånat ut priset ett år utsågs han ånyo till bästa Unitedspelare 2018. Säsongen 2017/18 fick han plats i säsongens lag i Premier League för fjärde året i rad och femte gången totalt på sju säsonger i England. Han blev också uttagen till världslaget 2018.

Prisskåpet fylldes på med vinster i FA-cupen, Ligacupen och Europa League.

Det gick sämre för målvakten säsongen 2018/19. Framför allt under våren gjorde han ett antal stora misstag. Den svaga formen fortsatte säsongen 2019/20 men han behöll sin plats i startelvan.

Under säsongen 2020/21 skulle De Geas plats som förstamålvakt i United ifrågasättas på riktigt. Han var den målvakt som fick mest speltid men han fick tuff konkurrens av Dean Henderson.

De Gea kom ut som vinnare ur den striden och var 2021/22 återigen ohotat förstaval i Unitedmålet. Efter säsongen utsågs han av spelarna i laget till säsongens bästa Unitedspelare.

Säsongen 2022/23 blev De Geas sista som Unitedspelare. Han var den målvakt som höll flest nollor i Premier League men han stod också för en del kritiserade ingripanden. I februari 2023 vann han Ligacupen för andra gången, hans sista titel som Unitedspelare.

Sommaren 2023 hade De Gea gjort sitt som Unitedspelare och han lämnade på fri transfer.

David de Gea gjorde sina första landskamper för Spaniens U15 och 2007 vann han U17-EM. Han skulle sedan vinna U21-EM två gånger, 2011 och 2013, och han prisades som turneringens målvakt båda gångerna.

De Gea fick sin första chans i a-landslaget då han blev uttagen till truppen inför VM 2014. Han landslagsdebuterade som inhoppare mot El Salvador i juni och var sedan tredjemålvakt i VM. Inför EM 2016 etablerade han sig som landslagets förstamålvakt. Han vaktade även målet i VM 2018. I EM 2020 (som spelades 2021) fick han emellertid nöja sig med att vara reservmålvakt. Han var därefter reservmålvakt i landslaget under återstoden av 2021 men försvann sedan från landslagsdiskussionen.

Per sommaren 2023 ser det ut som att De Gea spelade sin sista landskamp i oktober 2020.

Spelarkaraktär

David de Gea var under sin tid i United långa stunder en av världens bästa målvakter. Han främsta styrka var hans reflexer, han var en enastående skottstoppare, en av de allra bästa som världen har skådat. Under sina bästa år gjorde han ytterst få misstag. Hans svagheter var spelet i luftrummet, kommunikationen med utespelarna och spelet med bollen vid fötterna.

Rekommenderad läsning

 • Ett försenat avslut men han är en av de största

  Ett försenat avslut men han är en av de största

 • De Geas avsked är i någon mening det definitiva slutet på Fergieeran

  De Geas avsked är i någon mening det definitiva slutet på Fergieeran

 • Manchester kommer alltid att finnas i mitt hjärta

  Manchester kommer alltid att finnas i mitt hjärta

 • David de Gea: nu en Unitedlegend

  David de Gea: nu en Unitedlegend

 • Elva år och 500 matcher senare

  Elva år och 500 matcher senare

 • Din bästa tid är nu, David

  Din bästa tid är nu, David

 • Always Take De Gea with You

  Always Take De Gea with You

 • Frågeask: Roligt med en gnutta rädsla

  Frågeask: Roligt med en gnutta rädsla

 • De Gea hyllas som årets spelare

  De Gea hyllas som årets spelare

Senaste artiklarna om David de Gea

 • Ten Hag tappar greppet? / Journalister portas / De Gea tillbaks till England?

  Ten Hag tappar greppet? / Journalister portas / De Gea tillbaks till England?

 • Helheten av Sancho-situationen / De Gea funderar / December-matcher

  Helheten av Sancho-situationen / De Gea funderar / December-matcher

 • Charlton, derbyfeber och backmål

  Charlton, derbyfeber och backmål

 • "Det är alltid ett bekymmer när vi inte springer" / De Gea överväger att lägga av / Landskamper

  "Det är alltid ett bekymmer när vi inte springer" / De Gea överväger att lägga av / Landskamper

 • En ny era på transfermarknaden?

  En ny era på transfermarknaden?

 • Ett digert sommarschema väntar när Ten Hag går in på sitt andra Unitedår

  Ett digert sommarschema väntar när Ten Hag går in på sitt andra Unitedår

Biografin uppdaterad i juli 2023 (uppdateras på säsongsbasis).

Senaste artiklarna