David de Gea

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Målvakten David de Gea värvades till Manchester United från Atlético Madrid sommaren 2011. Efter en något skakig inledning i United har han etablerat sig som en av världens absolut bästa målvakter.

David de Gea föddes i Madrid i november 1990. Han stod tidigt ut som en talangfull målvakt. De Gea inledde karriären i Atlético Madrid. Efter en säsong i Atléticos b-lag etablerade han sig som förstamålvakt i a-laget då han fortfarande var tonåring.

När Sir Alex Ferguson behövde en ny målvakt efter Edwin van der Sar sommaren 2011 bestämde han sig för David de Gea. Under sin första säsong i United stod den unga målvakten för en del ifrågasatta ingripanden. Efter hand suddades misstagen ut och under sin andra säsong i United utsågs han till säsongens målvakt i Premier League, samtidigt som United vann ligan 2013.

Därefter har det gått sämre för United men De Gea har gått från klarhet till klarhet. Tre år i rad, 2014-2016, utsågs han till säsongens bästa spelare i United. Efter att ha lånat ut priset ett år utsågs han igen till bästa Unitedspelare 2018. Säsongen 2017/18 fick han plats i säsongens lag i Premier League för fjärde året i rad och femte gången totalt på sju säsonger i England.

Det gick sämre för målvakten säsongen 2018/19. Framför allt under våren gjorde han ett antal stora misstag.

Spelarkaraktär

David de Gea är en etablerad världsmålvakt, trots att han fortfarande är relativt ung. Han är en fantastisk skottstoppare med ypperliga reflexer. Han gör sällan misstag och han är stark i luftrummet.

Egentligen har han inga notabla svagheter. Det enda är att han ibland slår han bort passningar som han inte skulle behöva slå bort.

Rekommenderad läsning

 • Always Take De Gea with You

  Always Take De Gea with You

Senaste artiklarna om David de Gea

 • Tidiga nyheter inför matchen; De Gea får utstå kritik; Bellingham har bestämt sig

  Tidiga nyheter inför matchen; De Gea får utstå kritik; Bellingham har bestämt sig
  gary_neville

 • Dagen efter: Fantastiskt att ha honom tillbaka

  Dagen efter: Fantastiskt att ha honom tillbaka

 • En diskussion om Manchester Uniteds spelartrupp: Målvakterna

  En diskussion om Manchester Uniteds spelartrupp: Målvakterna

 • Rykten om Timo Werner; Shaw avslöjar sina tankar; PL comeback närmar sig

  Rykten om Timo Werner; Shaw avslöjar sina tankar; PL comeback närmar sig
  ot2018

 • Snackisar efter Everton - Manchester United 1-1

  Snackisar efter Everton - Manchester United 1-1

 • Spelarbetyg: Manchester city - Manchester United 0-1

  Spelarbetyg: Manchester city - Manchester United 0-1

 • Winks i januari?; Dubbla priser till Rashford; Fojticek återvänder

  Winks i januari?; Dubbla priser till Rashford; Fojticek återvänder

 • Frågelåda: Halvtidsrapport 2019/20

  Frågelåda: Halvtidsrapport 2019/20

 • Muss halvtidsbetyg 2019/20: Målvakter och försvarare

  Muss halvtidsbetyg 2019/20: Målvakter och försvarare

 • Snackisar efter Manchester United – Everton 1-1

  Snackisar efter Manchester United – Everton 1-1

 • Allegri gör ett undantag?; Bättre än vad tabellen visar?; de Gea kritisk

  Allegri gör ett undantag?; Bättre än vad tabellen visar?; de Gea kritisk

 • Landslag: Målvakternas afton – men ont om speltid

  Landslag: Målvakternas afton – men ont om speltid

Biografin uppdaterad i juli 2019 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.

 

Säsongen 2018/19: 6,5 & 5

Elias: Hade ett svagt VM men väl tillbaka i United kände vi igen honom direkt. Visade upp samma spel som han gjort de senaste 5-6 åren under hösten och vintern. Har väl dock inte gjort de där avgörande matcherna på samma sätt, bortsett från Tottenham i januari.

Tyvärr kan vi ju dock inte bortse från de senaste månaderna, som man har färskast i minnet, vilket nog också blir grunden för hans säsongsbedömning hos många. Jag kan förstå det då han fumlade in några dyrbara poäng. Men ser man till helheten den här säsongen är han utan tvekan godkänd i min bok. Är, så länge han är kvar, Uniteds viktigaste spelare.

Micke: Jag håller inte med om att han var sitt vanliga jag under hösten. Han gjorde få eller inga tavlor under höstsäsongen men det var samtidigt ett antal mål där min tanke var “den där brukar De Gea rädda”. Under våren har han gått från att relativt sin egen nivå vara medioker till att relativt en medelmåttig Premier League-målvakt vara dålig. Det var direkt horribla ingripanden i avgörande matcher, som mot Barcelona och Chelsea. Han satte också regelbundet medspelare i problem med dåliga passningar, vilket regelbundet resulterade i målchanser och även mål för motståndarna. De Gea har aldrig dominerat eget straffområdet men den här säsongen har han varit skakigare än någonsin, med utboxningen mot PSG som praktexempel.

Elias: Är enig i det mesta du tar upp. Det har varit några riktigt häpnadsväckande ingripanden, men tycker som sagt inte att dessa ska definiera hans säsong. När de Gea är i sitt “riktiga” jag undrar man nästan ibland om han är mänsklig. De stunderna har vi förvisso inte varit lika bortskämda med den här säsongen. Men vill ändå hävda att han hållit en hög nivå under majoriteten av säsongen, betyget blir därefter. Hade satt ett högre betyg om det inte hade varit för misstagen på slutet, men att underkänna honom på de premisserna är ändå hårt, anser jag.

Redaktionen: 5,9 Matchbetyg: 6,3

Säsongen 2017/18: 10 & 8

Gustav (10/10): Världens bästa målvakt gjorde potentiellt sin bästa säsong någonsin. I var och varannan match tvingades han till räddningar som med enkelhet skulle hamna på en vanlig målvakts topp 10-lista på räddningar gjorda i en karriär. Att han gör det i en toppklubb som i de flesta matcher har mer boll än motståndarna drar bara ytterligare upp betyget och gör att något än det allra högsta inte går att sätta.

Marcus (8/10): Jag håller med om att De Gea var vår bästa spelare denna säsong, däremot är det inte direkt svårt att vara bäst i årets United. Ser man till förutsättningarna i backlinjen så ska De Gea ha en enorm eloge, men jag vidhåller att 10 är ett för högt betyg en säsong då han de facto inte vunnit något åt United. Okej, vi hade inte nått en andraplats utan honom, men det oaktat så anser jag en 8:a är på en mer rimlig nivå. Jag skulle till och med sträcka mig till att han har rätt stora problem i luftspelet på fasta, dessutom.

Gustav: För mig är det inte ett krav att faktiskt vinna någon titel, även om det så klart gjort det hela än bättre. Men jag ser inte att en målvakt kan vara bättre sett över en hel säsong än vad de Gea var i år, och då känner jag att högsta betyg är motiverat.

Redaktionen: 9,3 Matchbetyg: 6,5

Säsongen 2016/17: 7

David de Gea gör sin sämsta säsong sedan debutsäsongen i United. De matchvinnande räddningarna var färre än vi vant oss vid, misstagen fler. Igen fick De Gea en ny målvaktstränare, kanske var det den verkligheten som kom ikapp honom. Eller så är han bättre när han har mer att göra. Med det sagt så är De Geas säsong fortfarande bra. Det är bara det att han kan vara så mycket bättre. Att han prisades som bästa målvakt i Premier League menar jag är på gamla meriter. Den här säsongen var han bara bra, inte utomjordisk. [MÖ]

Redaktionen: 7,2 Matchbetyg: 6,3

Säsongen 2015/16: 9

Vi har numera vant oss vid att De Gea är helt fantastisk och höjer knappt på ögonbrynen när han återigen räddar laget i match efter match. De Gea har två, tre tavlor den här säsongen men utöver det är det svårt att ge någon slags kritik till spanjoren som för tredje året i följd blev utsedd av fansen till årets spelare i klubben, helt korrekt givetvis då ingen spelare egentligen var riktigt nära att hota De Gea om den titeln. Det viktigaste som hände förra sommaren var att De Gea förlängde sitt kontrakt och att United fick behålla världens bästa målvakt. Må han spela i United resten av sin karriär! [MK]

Redaktionen: 9 Matchbetyg: 6,9

Säsongen 2014/15: 9

Uniteds i särklass bästa spelare för året. Räddade ett stort antal poäng med fantastiska räddningar i match efter match, där insatserna hemma mot Liverpool och borta mot Arsenal sticker ut. Den brännande frågan är ju, tyvärr, om han fortsatt är Uniteds nummer 1 den första september. [DS]

Redaktionen: 9,5 Matchbetyg: 6,79

Säsongen 2013/14: 8

David de Gea var säsongens bästa spelare i Manchester United. Jag tycker emellertid inte att det var någon markant skillnad mellan hans insats den här säsongen och hans insats förra säsongen. Han har fortsatt att utveckla spelet i luftrummet och jag upplever att han överlag är något stabilare. Men förra säsongen levererade han fantomräddningar med stor regelbundenhet och det har han inte gjort lika ofta den här säsongen. Vi ska komma ihåg att han fortfarande är ung för att vara en målvakt på den här nivån. De Geas potential är enorm, redan nu är han en världsklassmålvakt. [MÖ]

Redaktionen: 8 Matchbetyg: 6,65

Säsongen 2012/13: 8,5

De Gea har växt mycket från föregående säsong, och har verkligen gått från klarhet till klarhet. Har tränat mycket på höjdbollar, vilket har varit viktigt för honom och laget. Idag är det inte många som nämner det stora tvivlet som fanns på honom för två säsonger sedan när han kom till Old Trafford. Tillsammans med reflexspelet och lugnet har vi nu en mycket kompetent målvakt i United, som förhoppningsvis kommer att vara i många år. Många fina räddningar under säsongen som räddade många viktiga poäng! [SS]

Redaktionen: 8,25 Matchbetyg: 6,82

Säsongen 2011/12: 8

Lyckades, efter sin darriga säsongsinledning, resa sig och bevisa för media, fansen samt för Sir Alex att det är han som är och ska förbli nummer ett mellan stolparna. Fick se sig petad av en förvånansvärt stabil Lindegaard under hela januari månad, men när dansken skadade sig tog De Gea tillfället i akt och stod för den ena strålande insatsen efter den andra under våren. Räddningen på Matas frispark höll Schmeichel-klass och var pricken över i:et på den unge spanjorens debutsäsong. Om De Gea kan fortsätta på den inslagna vägen (våren) så är det inte omöjligt att vi – om några år – har en ny VDS eller Schmeichel som dessutom kan ha runt 15 år kvar innan handskarna läggs på hyllan. [AS]

Redaktionen: 7,4

 

Personinformation

Namn: David de Gea Quintana
Född: 1990-11-07, i Madrid, Spanien
Längd/vikt: 192 cm/76 kg
Position: målvakt

Manchester United

Till United: 2011-07-01, från Atlético Madrid, 18 900 000 pund
Debut: 2011-08-07, mot Manchester city (n)

Seniorkarriär

KLUBB PERIOD MATCHER MÅL
Atlético Madrid [ESP] 2009-2011 92 0
→ Atlético Madrid B [ESP] 2008-09 35 0
Manchester United 2011-
Totalt
# Matcher och mål inkluderar enbart matcher i den inhemska ligan.
# Totalen anges endast på spelare som har avslutat karriären.
Landskamper: 41 landskamper/0 mål för Spanien (per 2019-10-17)

Meriter

Titlar med United:

 • Premier League (1): 2013
 • Uefa Europa League (1): 2017
 • FA Challenge Cup (1): 2016
 • EFL Cup (1): 2017
 • Community Shield (3): 2011, 2013, 2016
Titlar med landslag:

 • inga
Titlar med andra klubbar:

 • Uefa Europa League (1): 2010
 • Uefa Super Cup (1): 2010
Utmärkelser:

 • Sir Matt Busby Player of the Year 2014, 2015, 2016 och 2018
 • Manchester United Players’ Player of the Year 2014, 2015 och 2018
 • Fifpro World XI 2018
Övrigt:

 • inget övrigt att notera
Uppdaterad: 2019-10-17 (uppdateras på säsongsbasis)

 

Tabellförklaring

 • -: United deltog inte i den aktuella turneringen den här säsongen (i förekommande fall, då – bara syns i kolumnen för inhopp, noterar detta att systemet med inhoppare ännu inte var introducerat)
 • EUR: europeiska turneringar (inkluderar European Champion Clubs’ Cup, Uefa Champions League, European Cup Winners’ Cup, Inter-Cities Fairs Cup, Uefa Cup och Uefa Europa League)
 • FA: FA Challenge Cup
 • IN: inhopp
 • GM: gjorda mål
 • LC: Football League Cup/EFL Cup
 • LIGA: ligaspel (inkluderar Football League Division 1, Football League Division 2 och Premier League)
 • MS: matcher från start
 • TOT: totalt
 • ÖVR: övriga turneringar (inkluderar Test Matches, Charity Shield, Community Shield, Uefa Super Cup, European/South American Cup (Intercontinental Cup), Fifa Club World Cup och Fifa Club World Championship)

 

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2020 MUSS.SE   |   OM MUSS & MUSCS   |   HJÄLP MUSS   |   OM MUSS.SE   |   BLI SKRIBENT   |   INTEGRITETSPOLICY   |   KONTAKTA OSS