Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om David De Gea
De Geas avsked är i någon mening det definitiva slutet på Fergieeran

David De Gea har satt punkt i Manchester United och lämnar nu Old Trafford efter tolv år. Här går vi igenom våra tankar om spanjorens tid i klubben. 

Efter tolv år är nu tiden i Manchester United över för David De Gea. Vad är dina tankar om beskedet?

Elias Hallström: Att det så klart var ganska väntat, inte minst med tanke på den märkliga kommunikationen de senaste veckorna, från bägge parter egentligen. Till syvende och sist har allt sin tid och i fallet De Gea och United kom man inte längre.

Mikael Österdahl: Det kom så plötsligt, trots att mycket pekade på att det skulle bli så. Hjärnan skriker: äntligen! Men hjärtat blev alldeles ledsamt.

Axel Klöfwer: Det kanske var dags men det känns samtidigt alltid lite tråkigt när en legend lämnar.

David Grgic Levin: En blanding av tomhet och saknad. De Gea har varit målvakt i United nästan så länge jag kan minnas. Att han är den sista kvarlevan efter Fergie känns också vid. Det är slutet på eran man aldrig ville ta slut.

Carl Kjellberg: Tråkigt men väntat och ett korrekt beslut.

32-åringens kontrakt löpte ut den sista juni och United valde alltså att inte förlänga avtalet. Gör klubben rätt som går skilda vägar med spanjoren?

Elias Hallström: Ja, det är det enda rätta. Mitt romantiska och sentimentala jag tycker naturligtvis det är lite tråkigt, men för att United ska bli bättre måste det ske. Om United kan bli ett bättre lag utan De Gea, vilket jag förmodar att bland annat Erik ten Hag resonerat sig fram till, så är det rimligen så.

Mikael Österdahl: Att rekrytera en ny förstamålvakt var enligt mig en absolut nödvändighet. Däremot kanske det kunde ha funnits en poäng i att behålla honom som backup i en säsong, men jag kan tänka mig att det var en svår ekvation att få ihop.

Axel Klöfwer: För att spela den fotboll som Erik ten Hag vill spela så behövs en målvakt med spelskicklighet och flärd, De Gea passar helt enkelt inte in på den profilen och det känns därför korrekt och spännande med ett personalbyte på posten.

David Grgic Levin: Jag tror tiden kommer visa att det är rätt beslut. Trots att jag har försvarat De Gea är det också klart som en sommardag att hans sviktande prestationer har kostat laget för mycket för länge.

Carl Kjellberg: United har tydligt markerat att man inte ser De Gea som förstemålvakt nästa säsong. Det hade känts ovärdigt att endast ha honom på bänken. Beslutet är bäst för både spelare och klubben. Däremot är det många som anser att han borde lämnat tidigare, något som är lätt att säga i efterhand. Jag tycker att perfekt tid att lämna var nu när kontraktet gick ut.

De Gea är den meste målvakten någonsin i United med över 500 matcher. Hur ser du på hans tid i klubben, och vilket renommé lämnar han efter sig, enligt dig?

Elias Hallström: Det är lite tudelat. Jag har i grund och botten alltid gillat De Gea, men när hans prestationer emellanåt gått ut över laget och resultaten, då har jag börjat vrida på mig. Han har en femårsperiod i mitten av 2010-talet där han är brutal och tvivelsutan världens bästa målvakt någon eller några säsonger. Men för att sätta hans gärning i United i något slags sammanhang kan vi ju ta Edwin van der Sar och Peter Schmeichel som måttstock, och mot de kan han inte mäta sig.

Mikael Österdahl: Under några år där efter Fergie bar han laget. Då var han overkligt bra. De senaste åren har han inte varit Manchester United-bra. Sammantaget kvalar han förmodligen in som vår tredje bästa målvakt någonsin och han var nog förra decenniets bästa målvakt i Premier League.

Axel Klöfwer: Jag förmodar att David De Gea lämnar Manchester United med väldigt ont i ryggen efter att ha burit klubben i nästan tio år med sina otroliga prestationer. Jag tror tyvärr inte att han kommer att minnas som en lika stor målvakt som Van Der Sar och Schmeichel, men David De Gea hör definitivt hemma i debatten om vem som faktiskt är Uniteds främsta målvakt genom tiderna.

David Grgic Levin: Han är en klubblegend. De Gea var vår stabila punkt i orkanens öga i så många år när allt annat verkade fallera. Men man visste iallafall att motståndarna behövde ta sig förbi De Gea. Och det var i några år snäppet på en omöjlig uppgift. Jag personligen håller honom på hans bästa dag högre än Van der Sar, även om jag vet att det är kontroversiellt!

Carl Kjellberg: En otrolig spelare. Han har ofta varit den enda ljusglimten i en väldig mörk period för United. När De Gea kom till klubben var jag åtta år så för mig har han alltid varit Uniteds målvakt. Inte bara har De Gea hållit en oerhört hög nivå utan han har också dedikerat hela sin karriär till United, ett United som under merparten av hans tid i klubben inte nått upp till hans nivå.

Avslutet i United blev kanske inte det allra bästa och De Gea själv skickade ibland ut kryptiska meddelanden på sina sociala medier. Tycker du man borde skött situationen bättre?

Elias Hallström: Jo, men det är lätt att säga som utomstående också. Vi vet inte hur förhandlingarna har sett ut bakom kulisserna, men rimligt är väl att De Gea ville mer än United. Utan att veta känns det som att bägge parterna borde ha haft en större förståelse för varandra långt tidigare.

Mikael Österdahl: Ja, vi borde ha plockat in en ny målvakt för flera år sedan och vi borde aldrig ha gett honom det där monsterkontraktet hösten 2019. Vänta, det var inte så frågan var tänkt? Det stora problemet var väl faktiskt att United erbjöd honom ett kontrakt som han inte förtjänade. Sedan presterade han så dåligt under säsongsavslutningen att klubben hann inse misstaget och dra tillbaka kontraktet. Det ser förstås sunkigt ut. Men avsked är sällan bra. Det är snart glömt.

Axel Klöfwer: Absolut. Sättet som Manchester United behandlar sina legender är under all kritik och så även i denna situation med De Gea.

David Grgic Levin: Jag kan bara gå på det vi som inte har suttit i konferensrum med De Gea vet. Och då får man ändå ha i åtanke att vi är en professionell fotbollsklubb och spelare kan inte vara kvar om det inte bedöms att de har en framtid här. Någon gång måste man gå vidare. Det är tydligt att lagbygget ska byggas utan De Gea och det är fullständigt godtagbart.

Carl Kjellberg: Det klart man borde skött situationen bättre, avslutet blev total katastrof, rentav pinsamt. Detta borde såklart stått klart tidigare så att man kunde tackat av honom i slutet av säsongen under en hel match. Men samtidigt så tror jag att beslutet varit hos De Gea om han vill fortsätta som andramålvakt så klubben skall inte ha all kritik i oklarheten.

Kommer du att sakna honom?

Elias Hallström: Ja och nej. Ja, på så vis att det kommer kännas tomt utan spanjoren mellan stolparna. Något kommer fattas. Nej, på så vis att United troligen kommer bli ett bättre lag utan De Gea. Ersättaren kanske inte är en lika vass skottstoppare, men det är (tyvärr, säger romantikern i mig) en egenskap som ju knappt premieras idag.

Mikael Österdahl: Självklart, han har ju varit en självklar beståndsdel sedan de sista åren under Fergie. Det kommer kännas märkligt att han inte är kvar. I någon mening är det ju faktiskt det definitiva slutet på Fergieeran. Det är fan inte okej. Rent fotbollsmässigt är jag dock väldigt glad att han försvinner.

Axel Klöfwer: Klart att man kommer att sakna De Gea. Hans prestationer har varit svajiga under det senaste året men det kommer att kännas otroligt konstigt att inte se spanjorens namn i startelvorna nästa säsong.

David Grgic Levin: Ja. Sista Fergievärvningen. Enda spelaren i truppen som vunnit ligan åt oss. Det känns verkligen som en ny epok. Och nya epoker känns alltid lite ovissa och läskiga.

Carl Kjellberg: Jag kommer sakna en De Gea som inte längre finns kvar. Den De Gea som var en världens topp tre bästa målvakter. Att vi fick denna säsongen där De Gea inte hållit samma nivå tror jag kan vara bra för avskedet. Om han hade lämnat medans han fortfarande var på topp så hade skorna blivit alldeles för stora att fylla för målvakten som kommer efter honom.

Vilket är ditt bästa minne med De Gea i United?

Elias Hallström: När han klev ut på Old Trafford i säsongspremiären 2015/16 efter att den så omtalade transfern till Real Madrid uteblev. Och jävlar vad bra han var efter det. Sett till hans prestationer och matcher är det framför allt två ögonblick som etsat sig fast: Räddningen på Juan Matas frispark mot Chelsea, säsongen 2011/12 och enhandsparaden på Bryan Oviedos avslut i hemmamötet med Everton, säsongen 2014/15.

Mikael Österdahl: Det finns mycket att dra fram. Det som sticker ut mest är räddningen på Juan Matas frispark och insatsen borta mot Arsenal. (Jag tror att alla som läser detta vet exakt vad jag menar utan att jag behöver precisera närmare.) Men det är svårt att bryta ner det till ögonblick och det egentliga svaret är nog en mer samlad bild av de fem första säsongerna efter Fergie.

Axel Klöfwer: Det finns mycket att välja mellan men jag minns en hemmamatch mot Everton där han bland annat stod för en mäktig straffräddning mot Leighton Baines. Lilla jag var väldigt imponerad.

David Grgic Levin: Jag ska inte försöka rota i hela hjärnkontoret efter ett specifikt ögonblick utan för mig är det alla hans till synes omöjliga akrobatiska räddningar.

Carl Kjellberg: Alla hans fotparader, linjeräddningar och de gånger det känts som att det inte spelar någon till roll vad motståndarna gör för vi har De Gea i mål.