Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

David de Gea lämnar Manchester United
Manchester kommer alltid att finnas i mitt hjärta

En av Manchester Uniteds stora har gjort sitt i klubben. På lördagseftermiddagen bekräftas att David de Gea lämnar efter tolv år som Manchester United-spelare.

David de Gea värvades till United sommaren 2011. Sedan dess har han varit klubbens förstamålvakt. Totalt blev det 545 matcher som Unitedspelare för spanjoren. Det gör honom till klubbens meste målvakt någonsin (Alex Stepney är tvåa på 539 matcher). Totalt är det bara sex spelare som har spelat fler matcher för United än De Gea, nämligen Ryan Giggs, Sir Bobby Charlton, Paul Scholes, Bill Foulkes, Gary Neville och Wayne Rooney. Av det kan vi också utläsa att De Gea har flest matcher av alla ickebrittiska spelare i klubbens historia.

Under sin tid som Unitedspelare vann David de Gea Premier League, Europa League, FA-cupen och Ligacupen. Han blev uttagen till världslaget 2018 och han har blivit framröstad till årets spelare i United vid fyra tillfällen av klubbens supportrar och fyra gånger av klubbens spelare.

Då en ung pojke. Nu Manchester Uniteds meste målvakt någonsin.

David de Gea säger:

 Jag vill bara skicka det här avskedsmeddelandet till alla Manchester United-supportrar.

Jag skulle vilja uttrycka min orubbliga tacksamhet och uppskattning för kärleken under de senaste tolv åren. Vi har uppnått mycket sedan min käre Sir Alex Ferguson tog mig till den här klubben. Varje gång jag drog på mig den här tröjan, för att leda laget, för att representera den här institutionen, den största klubben i världen, var det med otrolig stolthet. Det var en ära som bara tilldelades några få lyckliga fotbollsspelare.

Det har varit en oförglömlig och framgångsrik period sedan jag kom hit. När jag lämnade Madrid som en ung pojke trodde jag inte att vi skulle uppnå det vi gjorde tillsammans.

Nu är det rätt tid att ta mig an en ny utmaning, att pusha mig själv igen i en ny omgivning.

Manchester kommer alltid att finnas i mitt hjärta, Manchester har format mig och kommer aldrig att lämna mig.

We’ve seen it all.

Erik ten Hag säger:

Det krävs en fantastisk kvalitet och karaktär för att spela en enda match för Manchester United. Att göra det 545 gånger under tolv år är en speciellprestation, särskilt på målvaktspositionen där varje match placerar dig i rampljuset.

Att han vunnit utmärkelser för årets spelare från både fansen och hans lagkamrater, vid fyra tillfällen vardera, visar vilken nivå han har presterat på och han kommer alltid att bli ihågkommen som en av de allra bästa målvakterna i klubbens historia.

Jag är personligen tacksam för de 25 nollor han bidrog till förra säsongen och hans övergripande bidrag på planen under mitt första år i klubben. Alla spelare och all personal ger honom våra bästa lyckönskningar för nästa fas av hans enastående karriär.

John Murtough, fotbollschef, säger:

David lämnar Manchester United med den största respekt och den varmaste uppskattning från alla som är associerade med klubben. Att ha satt nya klubbrekord för målvaktsframträdanden och nollor, att överträffa Alex Stepney och Peter Schmeichel respektive, visar vilken stor spelare han har varit för oss.

Lika viktiga är hans egenskaper som person, och han kommer att saknas av alla oss som har haft förmånen att arbeta med honom de senaste tolv åren. David kommer alltid att vara en del av Manchester United-familjen och vi ser fram emot att välkomna honom tillbaka till Old Trafford i framtiden som en klubblegend.

Det är onekligen en era som tar slut i och med detta. I och med David de Geas farväl har vi inte längre någon kvar i klubben som spelade a-lagsfotboll under Sir Alex Ferguson.

Vi uttrycker vår djupaste tacksamhet till David de Gea och önskar honom all lycka i framtiden!

Res med oss till Manchester!