Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Farväl David de Gea
Ett försenat avslut men han är en av de största

Jag brukade älska David de Gea.

Okej, hans debutsäsong i Manchester United var varierande. Men sen växte han in i kläderna. När United vann ligan 2013 var De Gea en utmärkt målvakt.

När jag tänker tillbaka till de där åren slår det mig alltid att det då faktiskt fanns genuint fotbollskunniga personer som föredrog Anders Lindegaard. Det är fullständigt obegripligt när en tänker efter. David de Gea gjorde 545 matcher för Manchester United. Av dessa var 300 – en siffra jag greppar rakt ur luften – på en nivå som Lindegaard på sin bästa dag bara kunde drömma om att nå. Ytterligare 200 var på nivå med Lindegaards femte bästa match i karriären. Det hör egentligen inte hit, men det stör mig alltid att det ibland påstås att de var genuina konkurrenter.

Efter Sir Alex Ferguson var David de Gea under fem säsonger ibland fantastisk. Resterande tid var han omänskligt bra.

Visst, passa en boll lärde han sig aldrig (vi återkommer till det) och i luftrummet lämnade han mycket att önska (vi återkommer till det också). Men han var så bra på att rädda skott att det faktiskt inte spelade någon roll. Han var så bra på det han var bra på att hans svagheter kunde ignoreras. Med extrem marginal var han Uniteds bästa spelare de här fem åren. Jag var då övertygad om att han skulle lämna United som klubbens bästa målvakt någonsin. Ja, till och med som den bästa målvakten i fotbollshistorien.

Sen kom VM 2018.

David de Gea svek när han äntligen skulle visa världen på riktigt. Han repade sig aldrig efter det.

De senaste fem säsongerna har han varit en belastning snarare än en tillgång för United.

Det är märkligt att De Gea har varit så dålig som han faktiskt har varit med bollen vid fötterna. För av allt att döma är han fostrad som en bollspelande målvakt. När han värvades till United pekades det på hans fötter som en tillgång. Men varken Louis van Gaal eller Erik ten Hag – båda förespråkare av att ha en passningsskicklig målvakt kunde få De Gea att bli vän med bollen. Det är lite av ett mysterium.

Nu var det inte bara med bollen vid fötterna De Gea slet de senaste åren. Det stora problemet med De Gea har varit hans ovilja att dominera luftrummet. Bland målvakter på elitnivå är det ytterst få som är så svaga i luftrummet som David de Gea. Det har kostat United gång på gång. Motståndare efter motståndare packade målområdet med spelare på hörnor och offensiva frisparkar. Målvakten ska vara överlägsen där. Han får ju använda händerna. Dessutom får målvakten sätta knän i ryggen på motståndare och vara allmänt ful utan att domarna straffar det. David de Gea utnyttjade inte de tillåtna fulknepen. Han blev passiv och väntade på avslut innan han ingrep. Det gjorde oss väldigt sårbara.

Får United in en målvakt som är bra med bollen vid fötterna och villig att fånga inlägg är jag övertygad om att vi bara på det omedelbart kommer få se ett markant lyft i spelet på egen planhalva. Både med och utan boll. Det finns så otroligt mycket att hämta där. För ofta har vi blivit stressade för att vår målvakt inte kan användas i uppspelsfasen. Det kostar onödiga bolltapp. Eller mer.

Blir vi bättre där så gör det nog inte så mycket om den nya målvakten inte har samma förmåga att göra idioträddningar. Att kunna stå i vägen för skott är inte längre den viktigaste egenskapen för målvakter. Åtminstone inte bland skickliga lag på den högsta nivån.

Men De Geas skottstoppande har de senaste åren inte varit på samma nivå som det en gång var. Vi har sett De Gea släppa förbi åtskilliga avslut som en målvakt bara ska rädda. Vår nästa målvakt kommer inte vara lika bra på att stoppa skott som De Gea var när han var som bäst men nästa målvakt vi har är förmodligen lika bra på att stoppa skott som De Gea är anno 2023.

Det har ibland förts fram argument om att De Gea behövde någon som utmanade honom. Visst, när Dean Henderson utmanade säsongen 2020/21 höjde De Gea sig en stund. Men jag köper ändå inte det argumentet. För med undantag för den säsongen var De Gea alltid ohotad förstamålvakt i United. Vi hade aldrig någon som var i närheten av hans förmåga. Och kom inte dragandes med Sergio Romero, baserat på att han femtioelva gånger höll nollan mot Rochdale och Tranmere Rovers. Det finns tusentals målvakter som kan hålla nollan för Manchester United mot Rochdale och Tranmere Rovers.

David de Geas avslut i Manchester United blev ovärdigt. Så kan det vara i elitfotbollen. Det är inte många som lämnar Manchester United på ett bra sätt. Vi kan räkna upp Roy Keane, Ruud van Nistelrooy, David Beckham och hur många andra som helst. Olika former av problematiska avslut men alltjämt problematiska avslut och problematiska avslut är norm snarare än undantag. Det är trist för en stund. Men snart glömmer vi det där. Snart glömmer vi de dåliga åren.

Då minns vi det vi ska minnas. Nämligen en av de största spelarna i Manchester Uniteds historia. En klubblegend.

För fem år sedan funderade jag på om David de Gea hade gjort tillräckligt för att placera sig som den bästa målvakten i Uniteds historia. Och hade han inte gjort det så var det bara en tidsfråga, tänkte jag. Tyvärr blev det för många dåliga säsonger i slutet, så i min värld kan han inte utmana Peter Schmeichel och Edwin van der Sar (i den ordningen). Kanske är De Gea vår tredje bästa målvakt någonsin. Den som skulle kunna utmana är väl Alex Stepney.

I alla omständigheter är David de Gea Manchester Uniteds meste målvakt någonsin. Han har hållit flest nollor i klubbens historia. Han är den ickebrittiska spelare som har gjort flest matcher för klubben.

Han har en enastående meritlista.

När David de Gea var som bäst var han overkligt bra på att rädda bollar. Det var ju knappt att en blev orolig när motståndarna fick friläge.

De Geas reflexer var omänskligt bra. Hans benparader är de bästa som världen har skådat. När han var som bäst gjorde han inga misstag. Annars brukar det vara att målvakterna som gör de allra svettigaste räddningarna också gör en hel del grodor. De bästa åren radade De Gea upp overkliga räddningar utan att göra en enda tavla.

Jag minns Juan Matas frispark. Jag minns framför allt matchen mot Arsenal borta i december 2017. Det skulle faktiskt kunna vara historiens bästa målvaktsinsats.

Tack, David de Gea!