Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2021/22: Anfallare
Onekligen fantastisk i många matcher

För 13:e året i rad har Muss betygsatt Manchester United-spelarnas insatser under den gångna säsongen. Traditionsenligt presenterar vi betygen i fyra delar och som vanligt är det anfallarna som avslutar. Dessutom bjuder vi på en större sammanställning av alla säsongens betyg.

Säsongen 2021/22 har juryn varit mer oense än någonsin tidigare. Det innebär att åtskilliga betyg presenteras i minidiskussioner. I dessa diskussioner har vi följt samma upplägg som tidigare år. Den som satte det högre betyget fick första och sista ord, medan den som satte det lägre betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Gränsen för betygsättning drogs mellan Edinson Cavani (910 spelade minuter) och Jesse Lingard (549) (för spelare, minimum fyra matcher som ansvarig för managers). Samtliga spelare som fick speltid under säsongen kommenteras emellertid.

Alla våra säsongsbetyg hittas här.

Information

I juryn: Peter Andersson Lilja, Gustav Brinck-Larsen, Jonathan Gren, Elias Hallström och Mikael Österdahl

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Cristiano Ronaldo 8 & 6

Gustav: Jag börjar med att notera att matchbetyget på Ronaldo är lägre än jag förväntade mig, och fortsätter med att säga att jag var oerhört nära att sätta en sjua. Men trots det, och även om Cristiano Ronaldo var en felrekrytering i höstas samt att han under säsongen har haft ett antal ofattbara bottennapp, så slutar han ändå säsongen som trea i Premier Leagues skytteliga och han sköt mer eller mindre på egen hand United till Champions League-slutspel. För mig är det ganska bra i det här United.

Micke: Ronaldo har onekligen varit fantastisk i många matcher, framför allt i Champions League-gruppspelet och under säsongens sista månad. Men har också varit bedrövlig i många matcher. Enligt våra spelarbetyg var han usel i åtta matcher och dålig i ytterligare tio. Det är nästan hälften av hans matcher. Framför allt var han konstant dålig under perioden då vår säsong föll samman. Från jul till mitten av april gjorde han poäng i tre matcher. Han brände otaliga chanser när vi åkte ut ur FA-cupen och han bidrog inte ett dugg under 180 minuter mot Atlético.

Gustav: Köper egentligen allt det. För mig är det dock så att om man är så avgörande i så många matcher så behöver betyget landa lite högre. Hade han också med mål i FA-cupen och mot Atletico tagit oss ännu längre där, ja då kan jag tycka att de riktigt höga betygen skulle hägra.

Redaktionen: 7,4 Matchbetyg: 5,8

Jadon Sancho: 7 & 4

Jonathan: Jag tycker att Jadon Sancho denna säsong blev satt i en riktigt dålig position från början. I ligan fick han till exempel spela sin första hela match i slutet på november, innan det var det antingen inhopp eller så blev han utbytt efter 60-70 minuter, och då blir det svårt att komma in i någon rytm. När han sedan fick börja spela lite mer regelbundet under Carrick och Rangnick så visade han mer och mer i mitt tycke, och det var också då som han började bidra med mål och assist.

Micke: Över hela säsongen var han ändå mestadels ordinarie och hans poängbidrag var fem mål och tre assists. Av en offensiv spelare i Manchester United är det uselt enligt mig. Exempel på Unitedspelare som var mer effektiva (poäng per speltid): Pogba, Lingard, Elanga och Cavani. Samt den ständigt utskällde Rashford och mittfältaren Fred. Alla spelare i den här säsongens United har spelat under dåliga förutsättningar, men vi måste faktiskt bedöma det de har gjort. I framtiden kommer vi förhoppningsvis tokhylla Sancho men den här säsongen tycker jag att hans bidrag var uselt.

Jonathan: Ja, hans poängproduktion har varit bedrövlig och det finns absolut en chans att jag kanske varit lite för snäll mot Sancho här. Dock tycker jag att han blev klart bättre ju längre säsongen gick där matchen mot Leeds direkt kommer till minnet. Jag antar att jag lägger mycket vikt vid att han inte fick spela regelbundet, och när han sedan fick det så såg han mycket bättre ut, men jag förstår absolut resonemangen för ett lägre betyg.

Redaktionen: 5,4 Matchbetyg: 5,9

Mason Greenwood: -∞

Hade hela världen för sina fötter, men valde vad det verkar att kasta bort det. [Redaktionen]

Redaktionen: -∞ Matchbetyg: 5,9

Marcus Rashford: 4

Marcus Rashford ser inte längre ut att tycka om fotboll. Vad det beror på är svårt att säga, men det som såg ut att vara på väg att bli en potentiell världsspelare ser nu allt mer ut att gå mer av Danny Welbeck-vägen. De fysiska attributen finns hos Rashford, även om han saknar lite fotbollsintelligens. Kan Ten Hag lära honom det kan nästa säsong bli hur bra som helst. [Gustav]

Redaktionen: 3,6 Matchbetyg: 4,5

Anthony Elanga: 7 & 5

Jonathan: Kanske är jag lite snäll mot Elanga här, men om man kollar på hans säsong som helhet så tycker jag att han gjort det riktigt bra. Han var en av de få spelarna denna säsong som såg ut att vilja vara på planen och utöver det så gjorde han några viktiga mål, till exempel mot Brentford men speciellt mot Atletico Madrid.

Micke: Jag skulle vilja sätta ett högre betyg, men jag tycker att han i för många matcher har sett bortkommen ut. Elanga spelade så mycket under våren att jag tycker att vi ska bedöma honom som en ordinarie spelare, snarare än en spelare för framtiden. Sen ligger mycket på Rangnick, att han har låtit svensken spela mer än Elangas nuvarande kvalitet rättfärdigar. Det är oschysst att slänga ut en formsvag yngling i match efter match.

Anthony Elanga etablerade sig i a-laget. Men hur bra var egentligen hans prestation?

Jonathan: Jag tycker personligen att det är bra att Elanga fått spela så pass mycket som han faktiskt fått göra, trots att han ibland sett lite bortkommen ut som du nämnde. Jag tror att det kommer att göra nästa säsong mycket enklare för honom.

Redaktionen: 6 Matchbetyg: 5,3

Edinson Cavani: 4 & 2

Elias: 2+1 blev poängskörden för anfallaren den här säsongen, vilket naturligtvis är under all kritik på drygt 900 spelade minuter. Det mest frustrerande med Cavani var dessutom att han spelade när han själv tyckte att det passade. Väldigt synd, med tanke på den fina första säsongen i United. Lämnar nu med en unken smak i munnen, något jag tycker är väldigt trist, då jag egentligen gillar Cavani som fan.

Jonathan: Efter förra säsongen så hade jag ganska stora förväntningar på Cavani, och därför anser jag att denna säsongen har varit ett enormt fiasko. Jag förstår att situationen ändrades efter att man värvade Ronaldo, men i mitt tycke så rättfärdigar det inte att han konstant gjorde sig själv otillgänglig för spel. När han väl spelade så såg han inte heller direkt speciellt spelsugen ut och att han bara bidrog med två mål är under all kritik. Hade han producerat när väl spelade så hade jag kunnat acceptera det lite mer, men så var ju inte fallet.

Elias: Enligt betygsskalan är en fyra like med usel, och det är väl ungefär där jag landar också. Cavani har varit usel den här säsongen men ska jag hitta någonting att försvara honom med så är det som du nämner ankomsten av Cristiano Ronaldo. Jag är övertygad om att det hade blivit fler starter och fler mål från Cavanis håll om portugisen inte hade anlänt men samtidigt är det ju bara ett hypotetiskt tänk. Att han gjorde sig själv otillgängligt massvis med gånger är det mest beklämmande, anser jag. Men summa summarum, sämre än usel tycker jag inte han har varit. Det finns andra i laget som kan anspela på den titeln i stället.

Redaktionen: 3,2 Matchbetyg: 4,8

Anthony Martial: n/a

Det är med lite sorg i hjärtat jag beskriver Martials säsong som undermålig. Han såg verkligen bedrövlig i de matcher han spelade och fick ingenting uträttat. Jag har verkligen hållit honom högt tidigare och tycker han delvis varit underskattad som en av Europas målfarligaste anfallare. Tyvärr känns den korta sagan över, åtminstone i United. [Peter]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 4,4

Shola Shoretire: n/a

Fick en kvarts speltid i Premier League men gjorde annars mest väsen av sig i reservlaget. Finurlig spelare men ser inte att han kommer ta en plats i United på sikt, trots sina ringa 18 år. Fysiken rejält emot sig, vilket påminner lite om Santi Gomes. [Elias]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Alejandro Garnacho: n/a

Ett par korta inhopp i slutet av säsongen fick han, utan direkt möjlighet att egentligen påverka någon match. En spännande talang, men cynikern säger att vi sett ganska många sådana som sen aldrig blivit något. [Gustav]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Statistik anfallare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Cristiano Ronaldo35 (3)243
Jadon Sancho27 (11)53
Mason Greenwood20 (4)62
Marcus Rashford18 (14)52
Anthony Elanga16 (11)32
Edinson Cavani8 (12)21
Anthony Martial4 (7)10
Shola Shoretire0 (2)00
Alejandro Garnacho0 (2)00

Betygsnoteringar

Att det har varit en bedrövlig säsong för Manchester United illustreras av betygen, som är rekordlåga i de allra flesta kategorierna.

Bästa och sämsta spelare (jurybetyg)

Om vi börjar med redaktionens betyg utses Cristiano Ronaldo till säsongens bästa spelare, med ett snittbetyg på 7,4. Det är faktiskt inte det lägsta högstabetyget under en säsong. Tittar vi tillbaka till 2018/19 utsågs Victor Lindelöf till säsongens spelare med ett snittbetyg på 7. Å andra sidan hade Ronaldos 7,4 bara räckt till en femteplats förra säsongen.

Bakom Ronaldo är det skralt, bara David de Gea, Fred och Anthony Elanga når upp i godkänt.

Vänder vi på jurybetygen står Edinson Cavani ut som säsongens sämsta spelare, med ett snittbetyg på 3,2. Det är ändå massivt bättre än Alexis Sánchez, som fick 2,2 säsongen 2018/19. Även David Moyes och Ashley Young (båda 3 säsongen 2013/14) har lyckats få lägre jurybetyg än Cavani fick den här säsongen.

Näst sämst enligt juryn var Ralf Rangnick (3,4). Även Marcus Rashford (3,6), Paul Pogba (3,8) och Diogo Dalot (3,8) kommer under gränsen för uselt. Totalt sex spelare och en manager var enligt juryn sämre än förra säsongens sämstaprestation (Brandon Williams, 4,3).

Bästa och sämsta spelare (matchbetyg)

Tittar vi på säsongens matchbetyg var Ronaldo (5,8) bara sjätte bäst i laget. Allra bäst i laget var De Gea med 6,4. Det är sämsta bästabetyg sedan vi började sätta matchbetyg säsongen 2012/13. Förutom De Gea är det bara Raphaël Varane (6,1) som når upp i godkänt enligt våra matchbetyg.

Rashfords snittbetyg på 24 betygsatta matcher landar på 4,5. Det är sämst någonsin (bland spelare som har spelat någorlunda mycket). Cavani, Aaron Wan-Bissaka och Diogo Dalot har också riktigt låga matchbetyg.

Juryns snittbetyg

Juryns snittbetyg landar på rekordlåga 4,84. Det vill säga under dåligt. Det är inte bara det sämsta snittbetyget någonsin, det är faktiskt lägre än någon enskild jurymedlem tidigare har satt. Tidigare sämstasäsong var 2018/19, då juryns betyg landade på 5,4.

Av jurymedlemmarna var Jonathan (5,4) den generösaste. Snålast i år var Micke (4,1). I mitten hittar vi Elias (4,8), Gustav (4,9) och Peter (5,1).

Sammanställning av matchbetyg

Totalt under säsongen betygsattes 592 spelarinsatser, med ett snittbetyg på 5,5. Det är, förstås, överlägset sämst någonsin. Tidigare bottenrekord hämtar vi från säsongerna 2018/19 och 2019/20, då snittet på samtliga matchbetyg var 5,9.

Förbättrade och försämrade spelare

Enligt juryn är det enbart De Gea som har förbättrat sig jämfört med förra säsongen. Hans 6,8 är en massiv förbättring mot 5,3 förra säsongen. De Gea förbättrade sig även enligt våra matchbetyg (från 6,2 till 6,4).

Fred (6,4) landar på samma betyg nu som förra säsongen medan Alex Telles (4) bara försämrade sig med 0,8 (det är en fördel att börja lågt om du ska förbättra dig).

Mest försämrade spelare var Cavani, som gick från 8,1 till 3,2. Även Luke Shaw försämrade sig extremt, från 8,8 till 4,6.

Fem av juryn betygsatta spelare sänkte sina genomsnittliga matchbetyg med 1,0 eller mer. Mest försämrad var Cavani (1,6), följd av Rashford, Shaw, Harry Maguire och Wan-Bissaka.

Bästa och sämsta matcher

Inför den här säsongen hade ingen spelare fått ett lägre matchbetyg än 2 på Muss.se. Den här säsongen delades 23 ettor ut, fördelat på fem matcher (Villarreal, Leicester, Liverpool, Watford och Brighton).

Samtidigt delade vi ut fyra tior, vilket var dubbelt så många som förra säsongen. Dels fick Pogba och Bruno Fernandes båda 10 i premiären mot Leeds och så kammade Ronaldo hem två tior för sina hattrick mot Tottenham och Norwich.

Säsongens bästa Unitedmatch, var enligt betygen på Muss.se, premiären mot Leeds. Där hade vi ett snittbetyg på 7,1. Det är förstås rekordlågt (tidigare sämstanotering var 7,5 från säsongen 2019/20).

Vår sämsta match under säsongen var Liverpool hemma, med ett betygsnitt på 1,4. Det vill säga långt under det lägsta betyget som hade satts inför den här säsongen.

Nu kan det faktiskt inte bli sämre!

Betygssammanställning

SPELAREREDMATCH
Cristiano Ronaldo7,45,8
David de Gea6,86,4
Fred6,45,4
Anthony Elanga65,3
Nemanja Matić5,65,5
Jadon Sancho5,45,9
Bruno Fernandes5,25,5
Raphaël Varane5,26,1
Victor Lindelöf5,25,7
Luke Shaw4,65,3
Scott McTominay4,65,1
Aaron Wan-Bissaka4,44,9
Alex Telles45,2
Harry Maguire45
Diogo Dalot3,84,9
Paul Pogba3,85,9
Marcus Rashford3,64,5
Edinson Cavani3,24,8
Mason Greenwood-∞5,9
Alejandro Garnachon/an/a
Amadn/a5
Anthony Martialn/a4,4
Charlie Savagen/an/a
Daniel Jamesn/a4,5
Dean Hendersonn/a6,5
Donny van de Beekn/a5,7
Eric Baillyn/a6,2
Hannibaln/a6
Jesse Lingardn/a4,9
Juan Matan/a4,7
Phil Jonesn/a6
Shola Shoretiren/an/a
Teden Mengin/a6
Tom Heatonn/an/a
Zidane Iqbaln/an/a