Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester United - Brighton & Hove Albion 4-0
Damlaget ångar på, fortsatt hundraprocentiga i ligan

Manchester Uniteds damlag gjorde processen kort med Brighton & Hove Albion i Women’s Super League. Ella Toone var stor segerorganisatör med två mål och en assist i första halvlek. De tre målen i första halvlek utökades med ett efter paus, för en stabil 4-0-seger. Förutom Toone var även Leah Galton produktiv, med ett mål och två assists. Därmed är United fortsatt hundraprocentiga i ligaspelet, med målskillnaden 10-0 efter tre matcher.

Det var en match som i mångt och mycket påminde om premiären mot Reading. United spelade ut motståndarna från avspark och dödade matchen före paus. Precis som då slog vi emellertid av på takten efter paus. Toone gjorde de två första målen i matchen och spelade sedan fram Galton för 3-0. Efter paus fick Adriana Leon avsluta målskyttet, med hennes första mål som Unitedspelare.

Marc Skinner gjorde två förändringar i startelvan jämfört med den senaste ligamatchen (då West Ham besegrades med 2-0). Efter att ha spelat 240 minuter för Wales blev det avbytarbänken för Hayley Ladd. Därmed klev Lucy Staniforth in på mittfältet. Aningen överraskande att Staniforth föredrogs framför Jade Moore och Vilde Boe Risa.

På topp är Alessia Russo skadad. Skinner sa i veckan att hon är tillbaka i träning men när han pratade med BBC före avspark indikerade han att Russo inte kommer vara tillbaka i spel förrän i november. Efter sitt mål mot Aston Villa i Ligacupen blev det Nikita Parris som fick chansen i Russos frånvaro. Ett överraskande val. Jag hade föreställt mig att Lucía García skulle flytta upp på topp om Parris klev in i startelvan, men så blev det alltså inte.

United dominerade från avspark och det skulle ge utdelning efter knappa kvarten. Föga överraskande var Ona Batlle involverad. Högerbacken slog ett perfekt inlägg som Ella Toone mötte med en nick som lämnade målvakten på hälarna. Säsongens första mål för Toone. Då har Batlle varit mer produktiv, med assist för fjärde matchen i rad.

Ella Toone som målskytt är vi vana att se. Att hon gör mål på nick är inte lika vanligt.

Om Toone fick vänta oväntat länge på säsongens första mål så skulle hennes andra komma bara tolv minuter senare. Staniforth vinner boll på mitten och slår en perfekt avvägd djupledspassning till Leah Galton. Vänsteryttern lyckas inte springa sig fri och väljer istället att fördela bollen vidare till Toone som framför mål är hur säker som helst.

Knappa kvarten senare utökades ledningen. Den här gången var rollerna de omvända, med Galton som målskytt och Toone som framspelare. I övrigt påminde målet inte så lite om 2-0, även om Staniforths bollvinst den här gången gick till Katie Zelem innan bollen hittade fram till anfallarna.

Precis före halvtidsvilan får Brighton sin första stora chans i matchen, då Elisabeth Terland avlossar ett tungt skott. Mary Earps visar emellertid varför hon är Englands landslagsmålvakt och sträcker sig långt för en högklassig räddning.

United gjorde ett byte inför andra halvlek, då Martha Thomas ersatte Hannah Blundell. Bytet såg Galton flytta ner som vänsterback medan det roterades ordentligt i anfallet. Thomas tog plats på topp, vilket flyttade ut Parris till höger och som en följd av det bytte García kant.

Samtidigt bytte Brighton formation inför andra halvlek, vilket jämnade ut matchbilden. Det var gästerna som skapade de första chanserna efter paus.

Skinner reagerade med ett trippelbyte mitt andra halvlek, då Hayley Ladd, Vilde Boe Risa och Adriana Leon introducerades.

Från United påminner prestationen efter paus om den mot Reading i premiären. United slår i båda matcherna av på takten. Mot för dagen klart sämre motståndare lämnas flera mål ogjorda. Det kan bli kostsamt om det blir en målskillnadsaffär i slutet av säsongen.

United skulle ändå utöka ledningen. En långpassning från Millie Turner hittade Galton och vänsteryttern spelade bollen vidare på ett tillslag till Leon som var säker framför mål.

Adriana Leon firar sitt första mål som Manchester United-spelare.

I slutskedet blev Rachel Williams inbytt. Hennes debut som Unitedspelare och hon var omedelbart involverad i ett par målchanser.

Att Ona Batlle klev ut i matchens slutskede efter en smäll ger viss oro. Förhoppningsvis är det inte värre än att hon är tillbaka i spel redan till nästa match, där United möter Leicester på bortaplan. Uppdatering: Det förtydligades efter matchen att Batlle gick ut i ett hjärnskakningsbyte. (Därav att United kunde göra sex byten.) Rapporterna omedelbart efter matchen indikerade tack och lov att det inte rör sig om någon hjärnskakning.

Även om vi har rätt att känna viss besvikelse över andra halvlek så var det sammantaget en mycket bra match av United. Segern var aldrig hotad och segersiffrorna kunde och borde ha blivit större. Efter tre ligamatcher har United fortsatt inte släppt in något mål.

Bäst i United för dagen måste Ella Toone sägas ha varit. Även Leah Galton, Ona Batlle, Lucy Staniforth och Lucía García förtjänar att framhållas.

Dagens trepoängare ger United förstaplatsen i tabellen, även om mycket talar för att Arsenal återtar den senare idag.

Uniteds mål

Manchester United – Brighton & Hove Albion 4-0 (3-0)

Women’s Super League, 16 oktober


1-0 (14) Ella Toone (Batlle)
2-0 (26) Ella Toone (Galton)
3-0 (40) Leah Galton (Toone)
4-0 (78) Adrian Leon (Galton)


Uniteds lag: Earps; Batlle (Thorisdottir 90+2), Le Tissier, Turner, Blundell (Thomas 46); Staniforth (Ladd 65), Zelem; García (Leon 65), Toone (Boe Risa 65), Galton; Parris (Williams 81)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK