Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
En definierande månad väntar, med Chelsea borta som den absoluta nyckeln

Women’s Super League rullar på i långsam takt. Manchester United toppar tabellen men Chelsea är i förarsätet då de bara är en poäng bakom och har en match mindre spelad.

Det blev bara tre matcher för United i januari. Vi inledde med en besvikelse mot Everton, där det bara blev 0-0 på hemmaplan. United dominerade spelet stort men kunde inte få in bollen i mål. Det oväntade poängtappet kan bli mycket kostsamt i slutändan.

Borta mot Tottenham klev vi upp på vinnarspåret igen, även om vår 2-1-seger inte är någon match vi kommer att minnas om hundra år.

I cupen blev det en enkel resa mot Durham. United vann med 5-0 på hemmaplan.

Månadens matcher

Earps bäst i världen

Vi gratulerar Uniteds målvakt Mary Earps. Igår blev hon nämligen utsedd till världens bästa målvakt. Välförtjänt!

Gynnsam cuplottning

I FA-cupen är vi nu framme i kvartsfinal. United fick en bra lottning, i form av andradivisionens Lewes på bortaplan. Det är en match United bara ska vinna.

Därmed har United alla möjligheter att för första gången gå till semifinal i FA-cupen. I Ligacupen har damlaget nått semifinal vid tre tillfällen utan att lyckas ta sig till någon final.

Det troliga är att Chelsea, Manchester City, United och Brighton är lagen som gör upp i semifinalerna, även om Aston Villa skulle kunna skrälla mot City.

Irländska Mannion tillbaka i spel

Det kanske roligaste i 5-0-segern mot Durham var att Aoife Mannino gjorde comeback. Hon spelade därmed sin första tävlingsmatch sedan i början av februari 2022.

Så värst mycket mer av Mannion får vi nog inte se under återstoden av säsongen. För Marc Skinner kommer knappast förändra sin backlinje frivilligt.

Februari handlade inte bara om Unitedcomebacken för Mannion. I onsdags debuterade hon i det irländska landslaget, i en 0-0-match mot Kina i Spanien. Hon har tidigare varit bunden till födelselandet England, där hon kom så långt som till avbytarbänken i a-landslaget. Mannion har emellertid irländska rötter och processen med att byta landslag ska ha pågått en tid.

I mars blir vi mycket klokare

Mycket kommer att avgöras i mars. Vi inleder med hemmamatch mot Leicester på söndag. Där är tre poäng ett måste.

Betydligt tuffare blir det den 12 mars, då vi reser till London för match mot Chelsea. Det blir potentiellt en säsongsdefinierande match. Om United har verkliga titelambitioner vill det nog till att vi vinner den matchen. Lättare sagt än gjort, för på åtta matcher mot Chelsea har vi en oavgjord och sju förluster.

Seger mot Chelsea, ja då blir våren en kamp om titeln. Om vi däremot tappar poäng där så blir våren en kamp för att sluta topp 3. Så tätt är det i toppen och så få poäng tappar topplagen.

Mars fortsätter sedan med Lewes i FA-cupen och sedan har vi West Ham på Old Trafford i ligan.

Ja, en väldigt viktig månad, helt enkelt!

Månadens spelare: Hannah Blundell

På bara tre matcher är det svårt att framhålla någon spelare. Mitt val faller hur som helst på vår vänsterback Hannah Blundell. Hon hamnar gärna i skuggan av Ona Batlle på högerbacken, vilket inte är så konstigt. För Batlle är kanske världens bästa ytterback.

Men Blundell gör en mycket bra säsong och hon stod för idel stabila insatser i mars. Hon fick även kröna det med ett vackert mål mot Durham.

Främsta utmanare

  • Ona Batlle nämner vi (nästan) alltid för hon är alltid bra.
  • Mary Earps har sällan mycket att göra men när det behövs så räddar hon.
  • Leah Galton gjorde mål både mot Tottenham och Durham.

Höjdpunkter

Everton:

Tottenham:

Durham:

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik