Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2022/23: Anfallare
I mångt och mycket bar han Uniteds anfall

För 14:e året i rad har Muss betygsatt Manchester United-spelarnas insatser under den gångna säsongen. Traditionsenligt presenterar vi betygen i fyra delar och vi har nu kommit till den avslutande delen med våra anfallare. Här bjuder vi också på en ordentlig sammanställning av säsongens betyg och jämför med tidigare år.

Säsongen 2022/23 var juryn på det stora hela enig om de flesta betygen. I enstaka fall rådde emellertid viss oenighet. I de fallen presenteras betygen i minidiskussioner. I dessa diskussioner har vi följt samma upplägg som tidigare år. Den som satte det högre betyget fick första och sista ord, medan den som satte det lägre betyget fick en replik i mitten. (På några underkända spelare rådde oenighet om hur dåliga spelarna faktiskt var, men då alla i juryn var ense om att spelarna var underkända valde vi att inte diskutera dessa betyg, då redaktionen enades om att det inte finns något större värde i att diskutera om en spelare är dålig eller usel.)

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Gränsen för betygsättning drogs mellan Anthony Elanga (705 spelade minuter) och Donny van de Beek (293). Samtliga spelare som fick speltid under säsongen kommenteras emellertid.

Alla våra säsongsbetyg hittas här.

Marcus Rashford: 9

Överlägset flest mål i laget och tredje flest assist. Det är Marcus Rashfords facit när vi summerar säsongen 2022/23. I mångt och mycket bar han Uniteds anfall. Produktionstakten avtog lite på vårkanten, sannolikt till följd av att han var så viktig för laget att han aldrig kunde vilas. Tittar vi tillbaka på hans säsong är det slående att en stor del av hans mål är matchavgörande. Nästa säsong har han förhoppningsvis en lekpartner där framme, då finns alla förutsättningar för att han ska kunna bli ännu bättre. [Micke]

Redaktionen: 8,8 Matchbetyg: 6,2

Antony: 6

Om vi bortser från de tråkiga rykten som omgärdat Antony på sistone och endast fokuserar på fotbollen så skriver nog de flesta under på att förhoppningarna var högre på brassen. Att han kostade en miljard kan vi mer eller mindre bortse från, då dessa summor inte säger oss så mycket i dagens fotboll. Jag tycker ändå att han har bidragit med en ny dimension på Uniteds högerkant i form av fart, teknik och arbetskapacitet. Hans vänsterfot har också bidragit med ett par fina mål, där det fanns bud på mer. På så vis ett gott tecken. Hans mentalitet och uppsyn går också att diskutera; ibland nyttig, ibland kostsam. [Elias]

Redaktionen: 5,8 Matchbetyg: 5,8

Jadon Sancho: 5

Så fort man har bestämt sig för att Sancho är en duktig fotbollsspelare så kommer de matcherna där han ser rädd ut och är totalt osynlig. Sancho blixtrar ett flertal gånger till under säsongen och har några riktigt fina tillfällen då han låter oss se glimtar av den fotbollsspelaren han egentligen är. Men det slutar alltid med glimtar. Sanchos högsta höjd är med största sannolikhet ett av lagets högsta, men det spelar mindre roll om man inte kan visa den. Jag tror att mycket av den kritiken som annars hade riktats mot Sancho denna säsongen har riktats mot Antony. Nästa säsong blir avgörande för Sancho, antingen höjer han sig och visar oss vilken spelare vi alla vet han är, eller så fortsätter han med intetsägande insatser och då tror jag att han gör sin sista säsong i den röda tröjan. [Carl]

Redaktionen: 5,1 Matchbetyg: 5,5

Wout Weghorst: 4

När Wout Weghorst anslöt på lån så tyckte många av oss att det var en logisk nödlösning. När Wout Weghorst började spela fotboll och få dåliga betyg så var det ett flertal personer som skrek om hur bra han var på att springa och pressa. Det många hade missat var att United inte är ett maratonlöpare lag utan ett fotbollslag och fotboll handlar om att göra mål, något Wout var sällsynt dålig på. De flesta hade tillslut ett form av hat-kärleksförhållande till Wout, där han å ena sidan var totalt inkapabel till att göra mål men å andra sidan verkade ha ett stort hjärta och själv inse att United var en klubb som var ungefär åtta storlekar för stor för honom. Tyvärr blev det inte en succe för Wout, och därmed fick ten Hag säga Wout,Out!

Det vi dock vet är att Wout definitivt kommer återvända till Burnley och till Old Trafford nästa säsong och göra minst ett mål medans Niklas Holmgren utbrister “släkten är värst, SLÄKTEN ÄR VÄRST!!!!!!” [Carl]

Redaktionen: 3,8 Matchbetyg: 5,1

Anthony Martial: 6 & 4

Axel: När Anthony Martial finns med i laget så är vi ett bättre fotbollslag. Det är inte bara min åsikt utan även någonting som Erik ten Hag tillkännagav under slutskedet av säsongen. Det är helt enkelt bara jävligt synd att han inte kan hålla sig skadefri. Termen “glaslirare” passar tyvärr väldigt bra på just Martial, men när han faktiskt finns med på fotbollsplanen så bidrar han framåt med sitt kombinationsspel och spelförståelse. Han kanske inte är en spelare att bygga runt, men som ett hyfsat alternativ i truppen så kan man hitta mycket sämre.

David: Om jag hade betygsatt Martial som spelare hade jag satt ett högre betyg. Men säsongen sedd till helhet så kan jag inte ge en anfallare som enbart gjort 6 ligamål ett godkänt betyg. Som betygsättare är man såklart inte perfekt och jag ljuger för mig själv om jag säger att Martials långvarighet och hans prestationer i tidigare säsonger inte spelar in på mitt betyg.

Jag tror att anledningen till varför laget ser bättre ut med Martial emellanåt är för att det finns brist på annat. När vi får in en ersättare för Martial tror jag att det kan se ännu bättre ut. Ända sedan 2015 har man väntat på att Martial ska bli en anfallare som håller hög klass, och varje gång han har visat tecken på det kommer antingen som du säger en oturlig skada eller en dipp i form som gör så att vi börjar om på ruta noll. Sen tror jag inte på Martial längre som spelare, jag tror inte att han kan bli bättre än såhär. Ålderns gång väntar inte på någon (Martial borde spela sin bästa fotboll i den här åldern) och det kroppsspråket och den viljan han har visat på senare år visar att han kanske inte kan bli bättre heller. Jag ser tyvärr inget ljus i tunneln för fransmannen.

Axel: Jag håller med om att den där blixtrande potentialen inte längre skiner hos en spelare som man förr trodde skulle leda anfallslinjen i många, många år. Förra säsongen var otroligt tung för Martial och redan då kändes det inte som att det fanns en spelare där som kunde tillföra speciellt mycket till Manchester United framåt. Precis som David skriver så är sanningen är att Erik ten Hag inte haft så många alternativ i offensiven men Martial har tillfört en spelstil som ingen annan i truppen behärskar och jag har faktiskt blivit mestadels positivt överraskad över hans ändå ganska konsekventa prestationer under en säsong som präglats av skada efter skada. Anthony Martial kommer aldrig bli en av världsfotbollens främsta forwards som man en gång i tiden trodde, men i nuläget så har han ändå bidragit mer till Ten Hags lag än vad jag trodde inför säsongen med tanke på skadehistoriken och den där horribla 21/22 kampanjen.

Redaktionen: 5 Matchbetyg: 6

Alejandro Garnacho: 8 & 6,5

Carl: När man bedömer en spelare handlar det alltid om relativa termer och perspektiv. Garnachos säsong skall dels bedömas relativt till hans lagkamrater, till de andra spelarna i ligan och till hans tidigare säsonger. Beroende på hur man relativiserar och prioriterar dessa termer kan man kvittera ut olika betyg på Garnachos säsong. Enligt mig är Garnachos individuella säsong strålande, i början av säsongen var det få människor som kunde hans namn och nu i slutet av säsongen är han en av Premier Leagues mest lovande talanger. Garnacho spelade denna säsongen i 19 matcher, men snittade endast 29 minuter per match, med ett snitt på 1 poäng per 111,8 minut. Det går att kritisera Garnacho och säga att han endast funkar mot trötta ben, men den rollen har han skött utmärkt och har mer eller mindre varje match han blivit inbytt bidragit med en ny energi till laget som många av hans lagkompisar inte lyckats med. På grund av vart han kom ifrån, hur snabbt han har klättrat uppåt och hans bidrag i energi bedömer jag hans säsong som väldigt bra. Det enda logiska motargumentet skulle kunna vara hans mindre lyckade blondering.

Alejandro Garnacho presenterade sig för fotbollsvärlden.

Elias: Köper att det i viss mån blir enklare att använda relativa termer när vi pratar om Garnacho, inte minst med tanke på diverse ingångsvärden inför säsongen. Jag tycker dock generellt att man ska vara försiktig med att lovorda unga stjärnskott, speciellt när vi inte har hela bilden av spelaren ännu. Garnacho spelar mycket på intuition och självförtroende, vilket som du säger kan räcka långt mot trötta ben, men för att en spelare ska upp på den högsta betygshyllan anser jag att mer kontinuitet behövs i prestationerna och att man kan vara bra i hela matcher. Det har Garnacho uppvisat alldeles för sällan, men något som förmodligen kommer med ålder och mognad.

Carl: Att kunna spela på intuition tror jag är något som alla riktigt duktiga spelare är väldigt bra på. Kontinuitet över hela matcher är även det relativt mot hur höga toppar man har under matcherna, avgör man mot Fulham i sista omgången innan VM så kommer ingen komma ihåg hur man spelade resten av matchen. Garnachos roll denna säsong har inte varit att gå in i en startelva och hålla en hög lägsta nivå under hela matchen, utan det har istället varit att han skall komma in med energi och ha sina höga toppar. Det är på utförandet av denna roll som jag har valt att ge honom ett såpass högt betyg.

Redaktionen: 7,1 Matchbetyg: 6,2

Cristiano Ronaldo: 3

Tiden sprang ikapp Cristiano Ronaldo. Det kunde han inte hantera. Istället för att acceptera en roll som inhoppande mentor valde han en väg där han blev en enorm belastning för laget. Hans agerande var bortom oprofessionellt, att han försvann från Carrington gav laget ett lyft. [Micke]

Redaktionen: 3 Matchbetyg: 5,3

Anthony Elanga: 5

Det är lätt att vara partisk när man talar om svenskar i Premier League, och inte minst i Manchester United. Men faktum kvarstår att Elangas högsta nivå inte räcker till i en klubb som United. De chanserna Elanga har fått har han inte heller tagit särskilt bra vara på. Jag blev häpen när jag såg att han hade spelat 16 matcher den här säsongen, men inte lika häpen när jag fick reda på att han snittar 25 minuter per match. I 6 utav de 16 användes han i mindre än 5 minuter som något slags jippobyte för att påminna fansen att; just det, Elanga finns ju faktiskt med på ett hörn!

Svensken hade också otur när Garnacho kom in som en blonderad tornado och prenumererade som andra val på kanten den största delen av säsongen. Antonys intåg tryckte också ner Elanga så pass långt ner på trupplistan att han knappt syns längre. En försäljning är inte helt otippad i sommar. [David]

Redaktionen: 4,7 Matchbetyg: 5,4

Charlie McNeill: n/a

Fick överraskande debutera med ett kort inhopp hemma mot Real Sociedad. Rörde bollen två gånger och tappade den sedan till en motståndare. Ett mindre lyckat lån i Newport County följde och vägen till mer speltid i United är lång. [Micke]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: n/a

Statistik anfallare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Marcus Rashford46 (10)309
Antony39 (5)83
Jadon Sancho29 (12)73
Wout Weghorst20 (11)23
Anthony Martial17 (12)93
Alejandro Garnacho11 (23)54
Cristiano Ronaldo10 (6)32
Anthony Elanga7 (19)01
Charlie McNeill0 (1)00

Betygsnoteringar

“Nu kan det faktiskt inte bli sämre!” löd våra slutord i förra årets betygsnoteringar. Där fick vi rätt. Jämfört med säsongen 2021/22 är betygen i år mycket högre.

Bästa och sämsta spelare (jurybetyg)

Enligt juryns betyg utses Marcus Rashford till säsongens bästa spelare i Manchester United. Rashford fick ett snittbetyg på 8,8, vilket är 0,3 betygspoäng bättre än Casemiro och Bruno Fernandes, som delar på andraplatsen. Lisandro Martínez, Erik ten Hag, Luke Shaw och Raphaël Varane hämtar också ut höga jurybetyg.

I en historisk jämförelse är 8,8 för vår bästa spelare ingen anmärkningsvärt hög siffra. För ett par år sedan landade både Fernandes och Shaw på samma betyg, medan Bruno hade ännu högre betyg säsongen dessförinnan. Ja, under de 14 år vi har satt betyg har minst en spelare fått högre betyg än 8,8 vid sju tillfällen.

Kollar vi i andra änden av jurybetygen så får Cristiano Ronaldo skämmas som säsongens sämsta Unitedspelare, med ett jurybetyg på 3. Bara Alexis Sánchez säsongen 2018/19 har fått ett lägre betyg av Muss (2,2) medan David Moyes och Ashley Young båda fick en trea säsongen 2013/14.

Även Wout Weghorst, Harry Maguire, Anthony Elanga och Scott McTominay ska skämmas för sina insatser under säsongen, enligt juryn.

Bästa och sämsta spelare (matchbetyg)

Tittar vi istället på säsongens matchbetyg så står Raphaël Varane ut som Uniteds bästa spelare, med det imponerande snittbetyget 6,9. Här sträcker sig vår jämförelse bakåt till säsongen 2012/13 och bara tre spelare – Wayne Rooney (7,1, 2013/14), Robin van Persie (7,0, 2012/13) och Bruno Fernandes (7,0, 2019/20) – har fått ett högre snittbetyg.

Näst bästa snittbetyg har Varanes mittbackspartner Lisandro Martínez (6,7). Totalt är det så många som 13 spelare som når upp i ett snittbetyg på 6,0 eller bättre (exkluderar Tom Heaton och Kobbie Mainoo, på grund av för få betyg).

Juryettan Marcus Rashford var bara åttonde bäst (bakom sju spelare och en Erik ten Hag) enligt våra matchbetyg.

Säsongens sämsta snittbetyg går till Wout Weghorst på 5,1 (Donny van de Beek var faktiskt ännu sämre, med 5,0, men han spelade för få matcher för att inkluderas). Det är ändå markant bättre än Marcus Rashfords rekordlåga 4,5 från säsongen 2021/22. Då kröp även Edinson Cavani, Diogo Dalot, Aaron Wan-Bissaka och Harry Maguire under 5,1. Ytterligare en spelare har fått sämre snittbetyg än Weghorst, det var Phil Jones (4,6) säsongen 2019/20.

Juryns snittbetyg

Juryns totala snittbetyg landar på 6,3. Det är, tillsammans med säsongen 2016/17, det högsta snittbetyget sedan Sir Alex Ferguson lämnade United. Det är fortfarande långt under 6,6, som var det sämsta snittbetyget under Fergieeran (på fyra betygsatta säsonger).

Snällast i juryn var Elias (6,54), tätt före Carl (6,52). Därefter följer Micke (6,29) och Axel (6,25) medan David var snålast på 5,90.

Sammanställning av matchbetyg

Totalt under säsongen satte vi 880 matchbetyg på spelare och Erik ten Hag. Det totala snittbetyget landade på 6,1. Det är faktiskt fjärde gången som säsongens genomsnittliga matchbetyg landar på just 6,1 (så även 2020/21, 2017/18 och 2014/15).

Förbättrade och försämrade spelare

Enligt jurybetyget är Marcus Rashford vår mest förbättrade spelare. Hans 8,8 i år är 5,2 högre än de 3,6 han kammade hem förra året.

Även Luke Shaw (3,5), Bruno Fernandes (3,3), Raphaël Varane (2,8), Diogo Dalot (2,7), Aaron Wan-Bissaka (2,6) och Victor Lindelöf (1,7) förbättrade sig markant jämfört med förra säsongen.

Försämrade spelare då? Cristiano Ronaldo, förstås. Juryn sänkte hans betyg från 7,4 till 3,0. Även Anthony Elanga (1,3) och David de Gea (1,1) fick sänkta betyg med minst en poäng.

Sett till matchbetygen så är det återigen Rashford som står ut som mest förbättrade. Han gick från rekordlåga 4,5 till 6,2. Även Aaron Wan-Bissaka (1,4) och Luke Shaw (1,0) höjde sina matchbetyg med minst en poäng. Ytterligare åtta spelare höjde sina matchbetyg.

Mest försämrade spelare var, återigen, Ronaldo. Han sänkte sitt matchbetyg med 0,6 poäng. Även Jadon Sancho (0,4) och David de Gea (0,3) sänkte sina matchbetyg.

Ett par spelare som står ut är Fred och Anthony Elanga. De försämrade sig enligt juryns betyg men enligt matchbetygen blev de bättre.

Bästa och sämsta matcher

Mycket var bättre den här säsongen. Allt var emellertid inte frid och fröjd. Framför allt var Liverpool borta ett fiasko av sällan skådat slag. Den matchen står nu ut som den sämsta någonsin, enligt Muss spelarbetyg, med ett snittbetyg på 1,1 (Fred fick 2, övriga spelare och Erik ten Hag 1).

Totalt delades betyg 1 ut vid 15 tillfällen under säsongen, varav 13 i Liverpoolmatchen. I tillägg fick David de Gea och Cristiano Ronaldo 1 i bortamatchen mot Brentford.

Toppbetyget 10 delade vi bara ut vid ett enda tillfälle. Tian gick till Erik ten Hag efter segern mot Manchester City i januari.

Högsta individuella spelarbetyg var 9, vilket delades ut vid tio tillfällen, fördelat på sex matcher. Casemiro står ut här med tre nior, medan mittbackarna Lisandro Martínez och Raphaël Varane fick två nior var. Varsin nia gick till David de Gea, Marcus Rashford och Luke Shaw.

Bästa match enligt våra matchbetyg var segern hemma mot Manchester City, då de betygsatta kom hem med 7,79 i snittbetyg.

Betygssammanställning

SPELAREREDMATCH
Marcus Rashford8,86,2
Bruno Fernandes8,56,2
Casemiro8,56,5
Lisandro Martínez8,46,7
Erik ten Hag8,36,5
Luke Shaw8,16,3
Raphaël Varane86,9
Alejandro Garnacho7,16,2
Aaron Wan-Bissaka76,3
Victor Lindelöf6,96,4
Diogo Dalot6,55,8
Christian Eriksen6,16,3
Antony5,85,8
David de Gea5,76,1
Fred5,75,9
Tyrell Malacia5,75,7
Marcel Sabitzer5,56,1
Jadon Sancho5,15,5
Anthony Martial56
Scott McTominay4,85,3
Anthony Elanga4,75,4
Harry Maguire4,25,5
Wout Weghorst3,85,1
Cristiano Ronaldo35,3
Donny van de Beekn/a5
Facundo Pellistrin/a5,7
Kobbie Mainoon/a6
Martin Dúbravkan/a5,8
Tom Heatonn/a6,5
Res med oss till Manchester!