Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Protester, censur och dåliga resultat

Det stormar kring Manchester Uniteds damlag. Huvudtränare Marc Skinner är pressad, under protester mot honom på läktarna. Resultaten går emot och så även administrativa beslut.

Kritiken mot Skinner handlar inte bara om resultaten på planen. Det finns starka indikationer på att han inte behandlar spelarna – fram för allt inte längre ner i hierarkin – särskilt bra. Inte bara supportrar protesterar mot Skinner. Även den svenska agenten Michael Kallbäck har frekvent framfört kritik mot Skinner.

”Det är vad som händer i en icke-toxisk miljö,” basunerade han ut på Twitter när den före detta Unitedspelaren Vilde Boe Risa prisades i Spanien. Han använde sedan samma ord för att lyfta en artikel om hur bra Martha Thomas – en annan tidigare Unitedspelare – trivs i Tottenham.

Så långt gick det, med den allra bästa viljan, att argumentera för att det inte var kritik direkt riktad mot Skinner. All eventuell tvekan försvann när han svarade på en rapport där Skinner förklarade att United behöver värva.

”Jag skulle efterlysa bättre beslutsfattande runt investeringarna som klubben faktiskt gjorde, innan jag började ropa efter ytterligare investeringar,” skrev Kallbäck. Här är det värt att nämna att United var den klubb i Women’s Super League som värvade för störst pengar inför den här säsongen.

”Det kan inte vara roligt för spelare 12-16 där, att höra de här citaten som i stort sett säger att du är direkt värdelös,” fortsatte Kallbäck.

När vissa av Uniteds supportrar ropade på Skinners avgång när United mötte PSV på Malta klev en klubbrepresentant fram till supportrarna för att be dem sluta sjunga så. Efter en kritisk fråga på en presskonferens blev en journalist portad från nästa presskonferens och efter förlusten mot Chelsea uppmanade Rachel Williams en supporter att ta ner en skylt med orden ”Skinner out” på.

Skinner säger att han gillar pressen men han framstår som pressad. Hans beslut är märkliga och känns ibland desperata. I media gillar han att kritisera sina spelare.

Jag har oerhört svårt att se Skinner vända på det här.

På planen är resultaten inte mycket att hurra för. Vi vann enkelt och planenligt mot Newcastle i FA-cupen. När vi mötte Chelsea blev det – som alltid – förlust. Det går att argumentera för att United borde ha fått en straff – i mitt tycke var det en solklar straff – i underläge 2-1 då. Mot Aston Villa fick vi istället en väldigt billig – läs: direkt felaktig – straff emot oss. Så även domsluten går emot. Och vi har haft otur med skador, det ska noteras.

Mot Villa blev det seger, deras straff till trots. Skinner tyckte att United borde ha gjort 4-5 mål i första halvlek. Detta trots att statistiken gav United 1,8 xG på hela matchen. När Skinner analyserar matcher är det som att han ignorerar det faktum att inget lag gör mål på alla sina chanser.

United har nu sju poäng upp till Arsenal och Manchester City på de två sista Champions League-platserna och tio poäng upp till tabellettan Chelsea. Det är ett enormt avstånd i en liga där topplagen ytterst sällan tappar poäng. Det är inte ens säkert att United kan klättra i tabellen om vi så skulle vinna varenda match som återstår.

Så var det Ligacupen. Där blev det förlust mot Manchester City och tappad förstaplats i gruppen. United spelade med ett roterat lag medan City spelade med det bästa de har, så förlusten var inte mycket att orda om.

På slutsignalen trodde United att avancemanget till kvartsfinalen var säkrat. Men så kom de fram att Aston Villa hade använt en otillåten spelare och plötsligt var United utslagna.

Tufft att svälja, förstås. Men sanningen är att United hade chansen att garantera kvartsfinalplatsen med en poäng mot City. I slutändan gjorde vi inte tillräckligt för att gå vidare.

Månadens matcher

FA:s beslut skickade ut United

I Ligacupen spelade Noelle Maritz för Aston Villa mot Sunderland. Kruxet med det? Hon hade redan representerat Arsenal i cupen. Du får bara spela för ett lag.

På slutsignalen hade Aston Villa tolv poäng och Sunderland var distanserad tvåa på sju poäng. Det lämnade United som näst bästa tabelltvåa.

Men du kan inte spela med otillåten spelare utan att straffas. FA:s beslut – eller snarare en oberoende tribunals beslut – blev att Sunderland tilldelades segern mot Villa. Plötsligt var Sunderland gruppetta och Aston Villa passerade United som näst bästa grupptvåa.

Att Villa skulle bli av med poängen var självklart. Men det överraskar att de inte blev skickade ut ur cupen.

United svarade med ett upprört uttalande:

”Vi är väldigt besvikna på det här utfallet och förstår inte motiveringen.

”Vi tycker att det underminerar turneringens integritet och damfotbollen.”

Problemet för United är att det inte hade blivit kvartsfinal ens om Villa hade diskvalificerats. För då hade deras grupp räknats om och nya grupptvåan Durham hade då haft bättre resultat än United.

Få ungdomar på bänken

Den senaste tiden har United frekvent haft vakanta platser på avbytarbänken. Mot Newcastle och Chelsea fyllde vi bara sex av nio platser, vilket även var fallet i matcherna före nyår.

Varför lyfter vi inte upp akademispelare? är det många som har undrat. Skinner fick en fråga om det och han förklarar att det inte alltid är möjligt. De flesta av Uniteds bästa ungdomar är utlånade, ofta dubbelregistrerade med andra klubbar. Ifall de då skulle sitta på bänken för United kan det betyda att de inte längre får spela för den andra klubben.

Månadens spelare: Nikita Parris

Fem mål på fyra matcher blev det för Parris i januari (sex på fem om vi räknar målet i träningsmatchen mot PSV). Förra säsongen var jag ofta kritisk mot Parris. Den här säsongen framstår hon som storfavorit till priset som säsongens spelare i United. Hon förtjänar också att återkallas till den engelska landslagstruppen.

Parris framfart har varit mycket rolig att följa. Hon gör sig bra både centralt och på kanten.

Trots storformen som Parris har visat den här säsongen fick hon finna sig i en plats på bänken mot Chelsea. Det är oerhört märkligt.

Främsta utmanare

  • Ella Toone fortsätter att spela bra, även när inte poängen trillar in.
  • Lucía García och Geyse behöver göra fler mål men de presterar på en hög nivå i spelet ute på planen.
  • Hayley Ladd och Lisa Naalsund visar goda takter på mittfältet.
  • Högerback Jayde Riviere förtjänar återigen att uppmärksammas. Hon är givetvis inte Ona Batlle, men hon håller en mycket hög nivå.

Behöver höja sig

  • Till skillnad från övriga mittfältare kommer Katie Zelem sällan upp i tillräckligt hög nivå.
  • Gemma Evans får inte mycket speltid. Hennes insats mot Manchester City visar varför så är fallet. Dock ska det påpekas att Evans då spelade vänsterback och hon är säkerligen mycket bättre som mittback.

De utlånade

Eleanor Ashton (Derby County)

Ashton startade i Derbys storförlust mot Leicester i FA-cupen. Hon startade även när Stourbridge besegrades i ligan. Mot Coldfield Town var hon emellertid inte med i matchtruppen.

Keira Barry (Crystal Palace)

Barry var inte involverad i någon match i januari. Vi minns att hon i debuten för Palace i december klev av skadad, så förmodligen är hon inte i speldugligt skick.

Grace Clinton (Tottenham)

Clintons succé i Tottenham fortsätter. Laget roterades mot Sheffield United i FA-cupen och hon var en av spelarna som inte var med då.

Därefter hade Clinton uppvisning mot West Ham, där hon noterades för två mål och en assist i en 4-3-seger. Hon följde upp det med ett mål mot Southampton i Ligacupen, då Tottenham säkrade avancemang till kvartsfinalen. Mot Manchester City blev hon, och alla andra i Tottenham, mållös men hon var förstås med i startelvan.

Safia Middleton-Patel (Watford)

Målvakten Middleton-Patel fick hämta bollen ur eget nät tre gånger i Watforddebuten. Inte mycket att orda om, då motståndet utgjordes av topplaget Southampton.

I sin andra match som Watfordspelare visade Middleton-Patel vad hon går för. Hon höll nollan i en 2-0-seger mot Durham och prisades som matchens bästa spelare. Watford ligger fortsatt sist i serien men om Middleton-Patel kan fortsätta hålla nollan har de goda chanser att klättra i tabellen.

Lucy Newell (West Bromwich Albion)

Newell var inte tillgänglig när West Brom förlorade mot Nottingham men i förlusten mot Liverpool Feds spelade hon 90 minuter.

Alyssa Aherne (Everton)

Alyssa Aherne fick ytterst sporadisk speltid i Everton och kallades hem till United.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik