Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Manchester City - Manchester United 2-1
Förlust i derbyt, cupdrömmen vilar på FA:s panelbeslut

Manchester United förlorade cupderbyt mot Manchester City. Efter en mållös förstahalvlek kunde City gå ifrån till 2-0 genom mål av Chloe Kelly och Lauren Hemp. United fick en reducering genom Geyse men det för lite, för sent.

Sammantaget var det en match där City var det något bättre laget och slutresultatet kan sägas vara talande för matchbilden, även om United har goda argument för att Citys andra mål var offside.

United trodde nog att lagets kvartsfinalplats var säkrad ändå. Detta då Aston Villa körde över Sunderland (7-0). Det innebär att United när gruppspelet avslutas imorgon kommer att vara en av de två bästa grupptvåorna.

MEN…

Uniteds öde är ännu inte bekräftat. Det var nämligen så att Villa använde sig av en otillåten spelare – Noëlle Maritz har spelat för Arsenal i cupen och du får bara spela för en klubb i cupen – mot Sunderland.

Regelverket hänvisar ärendet till en oberoende tribunal men utgångsläget är att laget som använder en otillåten spelare förlorar matchen. Det innebär i så fall att Sunderland vinner gruppen och Aston Villa blir i så fall bättre grupptvåa än United. Imorgon tyder det mesta på att Tottenham vinner mot Southampton, i vilket fall de blir bästa grupptvåa.

Ifall Sunderland tilldelas segern mot Villa – vilket får anses vara troligt – kan United alltså bli utslagna.

Det kan förstås spekuleras vidare och ett alternativ är att Villa helt sonika diskvalificeras, i vilket fall United går vidare ändå.

Det finns ett tidigare fall, från 2014, då Reading blev diskvalificerade sedan de använt en otillåten spelare (FA).

Vi får helt enkelt se.

Klart är hur som helst att United inte gjorde jobbet av egen kraft. Vi tvingas därmed lita till ett FA-beslut.

Laget

Sin vana trogen valde Marc Skinner att rotera i Ligacupen. Det innebar Phallon Tullis-Joyce i mål istället för Mary Earps. I backlinjen var ändringen forcerad, då Jayde Riviere inte kom till spel efter att ha fått en smäll mot Chelsea. Gemma Evans klev in som vänsterback medan Hannah Blundell flyttade över till höger.

På mittfältet fick Irene Guerrero – hennes första start som Unitedspelare – och Lisa Naalsund chansen framför ständigt närvarande Katie Zelem. Anfallstrion utgjordes av Nikita Parris, Rachel Williams och Lucía García.

Vi fick se ett nytt namn på avbytarbänken, i form av unge Phoebe Chadwick (hon fick speltid mot PSV på Malta).

Notabelt är att City kom till spel med ett ordinarie lag, även om de tvingades till ett tidigt byte, då Jill Roord klev av.

Vad hände?

Matchen öppnade i ett högt tempo, där båda lagen var aggressiva i pressen. Uniteds press gav sånär utdelning då Evans och Guerrero jobbade tillsammans för att vinna bollen på kanten. Det följdes av att Guerrero måttade inlägg till Parris, som kunde ta emot och sedan gå på avslut. Målvakten gjorde en bra räddning.

City hade också en stor chans i matchinledningen, föga överraskande genom Khadija Shaw, men hennes volleyskott träffade inte mål.

García testade därefter en lobb från distans när hon såg målvakten ur position men hon fick se avslutet gå tätt utanför.

När matchen sedan satte sig var det City som i allt större utsträckning tog kommandot, med åtskilliga inspel som kändes farliga.

Tullis-Joyce fick visa upp sig efter knappa halvtimmen. Maya Le Tissier slog en svag passning till en pressad Zelem, som förlorade bollen till Shaw, som gick på avslut. Men Tullis-Joyce sträckte ut och kunde rädda.

I slutet av halvleken blev det mer United men den Shaw var ständigt farlig. Tullis-Joyce imponerade på nytt i Uniteds mål, då hon kom ut stort mot Shaw.

Halvlekens bästa chans föll till Naalsund, efter Garcías klackspark. Naalsund gick på ett hårt avslut, när hon nog hade tid på sig att placera bollen. Oaktat var det en vass räddning av Khiara Keating i Citymålet.

Innan paus hann vi också med ett stolpskott från Chloe Kelly.

Nästan direkt efter paus får Kelly chansen igen. Den här gången gör hon mål. Hon får bollen i bortre delen av straffområdet och vänder enkelt bort Evans och trycker sedan in bollen i nät.

Bara några minuter senare får Parris en stor kvitteringschans, efter fint förarbete av García. Parris tycks dock inte vara medveten om hur mycket tid hon har på sig och drar ett stressat avslut mitt på målvakten.

Tullis-Joyce visar prov på fina reflexer när Lauren Hemp försöker efter en hörna.

Inhoppare Ella Toone har sedan en bra kvitteringschans på nick, efter Garcías inlägg.

City kan istället punktera matchen. De tar sig enkelt förbi Evans på Uniteds vänsterkant. Tullis-Joyce tippar undan inlägget men rakt till Hemp, som enkelt kan göra mål. Det såg emellertid ut som att Hemp stod i en offsideposition.

Strax därefter har Hemp en stor möjlighet att göra 3-0 men hon kan inte hålla avslutet under ribban.

Några minuter in på den långa tilläggstiden får United en reducering. Inhoppare Geyse tar sig fram på högerkanten och hittar in till en annan inhoppare, Hayley Ladd, som går på avslut och det styrs i mål med en klackspark av Parris.

Geyse tvingar sedan målvakten till en stor räddning i den tionde tilläggsminuten, efter en storartad individuell prestation.

Varför gick det som det gick?

Över 90 minuter är City det något bättre laget. Första halvlek är en böljande affär där båda lagen har chanser. I slutändan har City ändå flest och bäst chanser.

Det är också City som klarar av att utnyttja chanserna. När de väl tar ledningen kan de tämligen enkelt stänga matchen, tills Geyse trollar fram en reducering.

Utmärkte sig positivt

Bäst i United var Lucía García på vänsteryttern. Hon var ständigt livlig och skapade flera chanser åt sina lagkamrater. I nuvarande form borde hon vara förstaval som vänsterytter.

I mål imponerar Phallon Tullis-Joyce återigen. Jag tycker att det finns ett starkt argument för att hon ska få chansen att utmana Mary Earps på riktigt. Earps har inte alls nått normal standard den här säsongen medan Tullis-Joyce har gjort fyra bra matcher i cupen.

Jag tycker också att de offensiva mittfältarna Lisa Naalsund och Irene Guerrero förtjänar plus i kanten.

Geyse fick inte många minuter på planen men gjorde mycket av dem.

Behöver höja sig

Gemma Evans gick bort sig före båda Citys mål och hade genomgående det jobbigt på vänsterbacken. Hon är mittback egentligen men även på fel position har vi rätt att kräva mer. Om Jayde Riviere inte kan spela mot Aston Villa till helgen tycker jag att Leah Galton bör spelas som vänsterytter. Hannah Blundell har tidigare haft problem som högerback men skötte sig bra idag.

Mittbackarna Maya Le Tissier och Millie Turner kom inte upp till normal standard.

Noterat

  • Irene Guerrero spelade från start för första gången som Unitedspelare.
  • Phoebe Chadwick var med i Unites matchtrupp för första gången.

Härnäst

United möter Aston Villa i ligan på söndag (13.00). En chans för United att hitta tillbaka till vinnarspåret.

Vad som händer i Ligacupen återstår att se. Uniteds öde lär inte bestämmas förrän FA har behandlat Aston Villas regelbrott (se inledningen). I teorin kan vi säkra en kvartsfinalplats imorgon, ifall Southampton tar en skrällseger mot Tottenham. Men mest troligt hänger Uniteds kvartsfinalplats på vad som sker med Villa.

Målen

Manchester City – Manchester United 2-1 (0-0)

FA Women’s League Cup, gruppspel, 24 januari


1-0 (47  ) Chloe Kelly
2-0 (70  ) Lauren Hemp
2-1 (90+5) Nikita Parris (Ladd)


Uniteds lag: Tullis-Joyce; Blundell, Le Tissier, Turner, Evans; Naalsund, Zelem (Ladd 77), Guerrero (Toone 65); Parris, Williams (Geyse 65), García (Malard 77)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK