Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Klockan klämtar för Marc Skinner

Marc Skinner är en dead man walking hos Manchester United. Det är den bestående känslan i mitten av februari 2024.

Sommaren 2021 skrev Skinner på för 2+1 år hos United. Optionsåret aktiverades utan att klubben bekräftade det i klubbens egna kanaler. Det i sig är en indikation på att klubben inte föreställde sig att nyheten skulle tas emot positivt, trots att klubben när optionsåret aktiverades gjorde sin bästa säsong någonsin. Nu har Skinner bara månader kvar på optionsåret. Jag kan inte föreställa mig att han ska få ett nytt avtal.

Frågan är snarare om han ens får vara kvar den här säsongen ut.

Det som talar för att Skinner får fortsätta säsongen ut är att den nya sportsliga ledningen ännu inte är på plats. Av naturliga skäl – damlagets omsättning är i runda slängar en hundradel av herrlagets – hamnar herrlaget i fokus först. Men vi har sett hur snabbt Ineos arbetar och det är förstås av högsta vikt att ha en ny organisation på plats i god tid före sommarens transferfönster. Den nya organisationen borde inte ha någon plats för Skinner.

”Från mitt perspektiv tittar jag på hur spännande det är att ha Ineos på plats,” sa Skinner till MUTV efter förlusten mot Arsenal.

United hade precis åkt på en förödmjukande förlust och huvudtränaren tyckte att lämpligt fokus var på den nya sportsliga ledningen. Och nej, han fick ingen fråga om Ineos. Han tog upp det självmant i ett resonemang om matchen. Inte nöjde han sig där, han avslutade även sin intervju med att igen ta upp Ineos. Fokuset på Ineos upprepade han i andra intervjuer också.

Det är svårt att tolka det på annat sätt än att han försöker fjäska för hans inkommande arbetsgivare. Är det vi har sett från Ineos någon indikation på hur de arbetar är de alldeles för smarta för att falla för det.

Snarare ska det bli oerhört spännande att se vad Ineos kan göra med damlaget och vad nästa huvudtränare kan uträtta.

För den här säsongen kommer vi att sammanfatta som ett stort misslyckande. United är nu sju poäng bakom trean Arsenal i ligan och bara två poäng före femman Liverpool. Förra säsongen var vi nio poäng före Arsenal och 33 före Liverpool.

Möjligen kan United vinna FA-cupen. Där är vi fortfarande kvar, efter seger mot Southampton i åttondelsfinalen. Men att vinna FA-cupen skulle vara en isolerad framgång. En historisk sådan, förvisso. Men alltjämt isolerad.

Utvecklingen för damlaget är negativ. Jag har svårt att inte lägga skulden på Skinner.

Han gillar att framställa sitt lag som David i kamp mot Goliat. Gång på gång på gång upprepar han att United behöver investera mer. Men United har investerat. Stort.

Att truppen av idag inte är optimal beror istället på hur United har investerat pengarna och även att vi har misslyckats med att behålla några av våra bästa spelare (Lauren James, Jackie Groenen, Ona Batlle och Alessia Russo, till exempel). Inför förra säsongen värvade vi Adriana Leon och Aïssatou Tounkara. De fick nästan ingen speltid alls och har nu lämnat klubben. Inför den här säsongen plockade vi in Phallon Tullis-Joyce som den dyraste målvaktsvärvningen någonsin. Hon har knappt fått någon speltid alls. I somras släppte vi Maria Thorisdottir och istället plockades Gemma Evans in. En uppenbar försämring. Tittar vi på truppen är det närmast så att vi har för många mittfältare och anfallare medan vi har alldeles för få försvarare. I skrivande stund har vi bara en enda ytterback i speldugligt skick.

När United i lördags förlorade mot Arsenal var individuella misstag en stor anledning till förlusten. Men det är inte individuella misstag som uppstår i ett vakuum. Känslan är att laget skickas ut utan någon tydlig plan.

Vår sittande mittfältare Katie Zelem blir ständigt exponerad. Zelem har en fantastisk högerfot. Men hon placeras i en position där hon inte får utnyttja den. Istället förväntas hon vinna boll och ta emot passningar under press. Som bollvinnare är hon hygglig. Med boll under press är hon dålig.

Det är som att Skinner ständigt placerar sina spelare i positioner där det är upplagt för att de ska misslyckas. Att vi på slutet har spelat Gemma Evans som vänsterback är ett exempel på det. Ett annat exempel är att Jayde Riviere kastades ut som högerytter mot PSG i Champions League. Det var Rivieres första match från start som Unitedspelare.

Lisa Naalsund var mestadels bänkad under hösten. När hon fick chansen från start var det i de allra största matcherna, hemma och borta mot PSG samt på Old Trafford mot Manchester City. Hur är det tänkt att en spelare ska kunna komma in i det när hon bara får de allra svåraste uppgifterna?

Februari var en kort månad för damlaget. Vi hade bara tre matcher. Detta då det nu vankas landslagsuppehåll. Ett av säsongens 5678569234565423556 landslagsuppehåll på damsidan. Vi vann utan att imponera mot Brighton i ligan och Southampton i FA-cupen innan Arsenal blev för svåra i ligan.

I mars finns det möjligheter att plocka poäng. Och Brighton borta i FA-cupens kvartsfinal är en bra lottning. Men det är svårt att se United rå på Arsenal eller Chelsea i en semifinal eller final. Den här säsongen har United fyra förluster och en oavgjord på fem matcher mot Arsenal, Chelsea och Manchester City.

Månadens matcher

Omsättningen ökade med 37 procent

Manchester United har nyligen släppt årsrapporten för damlaget för säsongen 2022/23. United får beröm av fotbollsekonomen Kieran Maguire för att damlagets årsrapport är den mest detaljerade i Women’s Super League. Den intresserade kan läsa hela rapporten över på Companies House.

Vi noterar att omsättningen ökade från 5,092 miljoner pund (2021/22) till 6,999 miljoner. Som jämförelse kan noteras att herrlagets omsättning 2022/23 var 648,4 miljoner pund.

De kommersiella intäkterna (5,192 miljoner) utgör den överlägset största delen av intäkterna men i relativa termer ökar matchdagsintäkterna och intäkterna för broadcasting snabbare. Det pekar på det växande intresset för damfotbollen.

Rörelsen gjorde en försumbar vinst men resultatet blev en förlust, då finansiella avgifter beaktades.

Lönekostnaderna för damlaget ökade med 47 procent men utgör fortfarande bara 1 procent av klubbens totala lönekostnader.

Vi noterar också att kostnaden för truppen för första gången överskred en miljon pund.

Månadens spelare: Mary Earps

Jag tycker väl inte att Mary Earps har varit sådär jättebra i februari. Men hon höll nollan mot Brighton, gjorde någon vass räddning mot Southampton och höll nere siffrorna mot Arsenal. Någon ska plockas fram och det får bli Earps.

Främsta utmanare

  • Ingen.

Behöver höja sig

  • Jag skulle kunna nämna många här. Men jag nöjer mig med att peka på Gemma Evans. Hon är helt enkelt för dålig för att spela i Manchester United. Det lägger vi förstås på de som har rekryterat henne och tränaren som envisas med att spela henne. För det finns ingen indikation på att Evans inte gör sitt yttersta. Måhända hade hon presterat bättre som mittback, som är hennes riktiga position. Istället används hon som vänsterback och där är hon helt vilse i match efter match. Det var tydligt redan under försäsongen och det är obegripligt att hon får fortsätta spela till vänster. Och ska hon absolut göra det så måste vi se till att hon får bättre understöd från lagkamraterna. Vi vet att hon inte klarar sig en mot en på stora ytor. Då måste vi se till att hon hela tiden har understöd. Men det verkar inte finns någon tanke på att underlätta för vårt svagaste kort. Hon blir exponerad för att hon spelar på fel plats och för att hon inte får det understöd hon behöver.
  • Men den som framför allt behöver höja sig är Marc Skinner. Det börjar och slutar med honom. Och tittar vi till exempel på kritiken mot Evans så är den egentligen kritik mot Skinner.

De utlånade

Eleanor Ashton (Derby County)

Tre starter av tre möjliga blev det för Ashton. Dessutom två mål. Hon satte det matchvinnande målet mot West Brom och gjorde dessutom Derbys tröstmål mot Newcastle på straff. Laget ligger i mitten av tabellen, utan möjlighet till varken uppflyttning eller nedflyttning.

Keira Barry (Crystal Palace)

Barry har inte varit involverad alls för Palace efter årsskiftet. Vi antar att hon är skadad.

Grace Clinton (Tottenham)

Fyra matcher från start men inga poäng för Clinton blev det i februari. Känslan är ändå att hon fortsatt imponerar.

Safia Middleton-Patel (Watford)

Watford spelade bara en enda match i februari. I den blev det en imponerande – och mycket överraskande – 2-0-seger mot Birmingham, vilket var ett hårt slag för motståndarlagets uppflyttningshopp.

Middleton-Patel har därmed två nollor i rad för Watford (på hela säsongen har Watford nu tre nollor) och laget har två raka segrar. De ligger fortsatt på nedflyttningsplats men de är bara en poäng bakom London City Lionesses och har en match till godo. Fortsätter Middleton-Patel att hålla nollan så har Watford goda chanser att rädda kontraktet.

Vi är bara tre matcher in på hennes Watfordsejour men hittills ser lånet ut att vara en succé.

Lucy Newell (West Bromwich Albion)

Newell var inte med i truppen mot Derby men spelade hela matchen när West Brom förlorade mot Halifax. Därefter startade hon i en cupmatch mot Wolves. Där skrev hon in sig i målprotokollet, då hon styrde in en frispark i mål. Hon blev sedan utbytt efter en halvlek. Oklart varför. West Brom förlorade till slut på straffar.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik