Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Det var en stor match, Fellaini var fantastisk

Manchester United förlorade igår tungt mot Chelsea på Stamford Bridge, i en match som tydligt illustrerar de problem som finns i detta Manchester United. Motståndaren var det bättre laget och vann välförtjänt.

Den första halvleken igår var ändå hygglig. United försökte faktiskt anfalla när laget hade bollen och borde ha tagit en tidig ledning genom Marcus Rashford. Efter hand tog Chelsea emellertid över och den andra halvleken var en lång plåga.

Eric Bailly punktmarkerade Eden Hazard och Chelsea hittade inget svar på det i första halvlek. Märkligt kan jag tycka. José Mourinho använde sig – relativt framgångsrikt – av den taktiken (även om det då var Ander Herrera som fick jobbet att följa Hazard) i matcherna mot Chelsea i våras och det var rimligt att detta skulle upprepas.

Tydligen gick det upp ett ljus för Antonio Conte i halvtid. För efter paus överbelastade Chelsea på Uniteds högerkant. Plötsligt befann sig mer än halva Uniteds lag – Mkhitaryan, Herrera, Matic, Valencia, Bailly och Smalling – på en liten yta. Chelsea spelade sig ur. Bakayoko, Zappacosta och Azpilicueta hade mer än hala Uniteds planhalva att leka på, med Phil Jones och Ashley Young som ensamma motståndare.

Sen är det allmänt kaos. Jones springer till den enda ytan där han absolut inte gör någon nytta. Chris Smalling skyndar till för att täcka ytan som Jones lämnat och släpper samtidigt Morata. Nemanja Matic noterar Bakayokos löpning in i straffområdet men bryr sig inte om det. Eric Bailly noterar inte att Morata har blivit fri och placerar sig i ett ingenmansland mellan Morata och Alonso. Lagkapten Antonio Valencia är totalt ointresserad av att hjälpa Bailly och Smalling som har blivit två mot tre i straffområdet. Ander Herrera gör, som så ofta, ingenting alls.

En individuell och kollektiv kollaps. Men i slutändan är det inte defensiven som är problemet. United gör ingenting offensivt. När motståndaren gör första målet är United ett slaget lag.

Trebackslinjen med Bailly, Smalling och Jones kommer – kaoset på målet till trots – inte släppa in många mål. Offensivt blir det emellertid väldigt begränsat. Ofta faller det på Bailly att stå för uppspelen och det gör han inte alls bra. Men det får ändå förmodas bero på att Bailly trots allt bedöms ha bäst fot av de tre mittbackarna (Gareth Southgate pekade ju till och med på Smallings dåliga fot som anledning till att Smalling petades ur landslaget).

De fem offensivare spelarna gjorde heller ingen glad igår. Avsaknaden av Paul Pogba är enorm och i slutändan var långa bollar på Marouane Fellaini den enda vägen till målchans som Mourinhos lag hade. När matchen summeras har United fyra nyckelpassningar (passningar som leder till avslut), Fellaini står för två av dessa, Young och Bailly varsin. Herrera, Matic, Mkhitaryan, Lukaku, Rashford, Martial och Lingard står för totalt noll.

Det duger helt enkelt inte. Bättre med Pogba alldeles säkert men om hela anfallet fallerar för att en spelare är borta så är lagbygget undermåligt. United hade ett avslut på mål mot Liverpool, tre mot Huddersfield, tre mot Tottenham och två mot Chelsea.

Mer från matchen:

Mourinhos presskonferens

José Mourinho försökte, som så ofta, att vinkla positivt efter en förlust.

“Det var en stor match. Jag tycker att det var en stor match. Ett kraftfullt lag mot ett kraftfullt lag. Taktiskt, emotionellt, fysiskt.

“Givetvis saknar vi några viktiga spelare, framför allt fysiken och kvaliteten hos vissa av dem som inte kunde vara tillgängliga.

“Men jag tycker att det var en stor match. Laget som gör det första målet vinner antagligen, för båda lagen är väldigt bra defensivt. Att leda är alltid en fördel. De gjorde mål före oss och sedan var de i en bekväm situation.

“Jag tycker att vi emotionellt förlorade några minuter efter målet. I några minuter hade laget problem att hitta självförtroendet och spelet igen.

“Men sedan hade vi en bra reaktion, bra kontroll. Givetvis hade de ytor att kontra på. Men vi hade initiativ, mod, dynamik. Och vi hade chanser att kvittera, vilket jag tycker hade varit ett rättvist resultat.

“Men det här handlar inte om vad jag tycker, det handlar inte ens om vad som är rättvist eller inte rättvist. Det handlar om resultatets pragmatism. Ett mål, tre poäng, grattis.”

José Mourinho såg inte samma andra halvlek som jag såg.

Ni är åtta poäng efter city nu… “Vi är oroade men det finns 18 lag som är mer oroade än oss. För vi är tvåa. Så åtta poäng i Premier League är inte samma som i den portugisiska ligan, La Liga, Bundesliga, det är inte samma. Åtta poäng i Premier League, det är fortfarande mycket kvar att spela. Jag hoppas, jag känner, jag tror, jag önskar att under den hektiska perioden i november, december, början på januari, jag tror att vi antagligen kommer att vara vid vår maximala styrka. Med Pogba tillbaka, med Ibra tillbaka, med Marcos Rojo tillbaka, med alla som har saknats de senaste månaderna för oss. Så antagligen kan vi vara på topp.

“Jag vill inte glömma. För jag vill göra det här. Jag måste säga att Fellaini var fantastisk. För mig, för hans lagkamrater, för fansen, för laget, för klubben. För han var skadad i veckor. Han tränade med laget för första gången igår. Han gjorde sig tillgänglig ifall laget behövde honom. Så verkligen, verkligen nöjd. Jag vill inte att det ska förbli blankt. det ordet om Marouane.”

(Nonsensfrågor om handskakning med Conte och Southgatekommentarer om Smalling skippade.)

 

Lukaku rörde knappt bollen i offensivt straffområdet. Fick han för få bollar? Gjorde han för för lite? Vad beror det på?

“Jag läser inte statistik. Jag läser matchen från bänken, det är ett annorlunda perspektiv. Det är inte matematiskt, det är bara att analysera. Jag är nöjd med hans insats, jag är nöjd med hans attityd, med hans vilja. Han hade en chans med ett bra skott, med en bra räddning. Han skapade ytor, framför allt i slutet av matchen, för Martial, Rashford. Jag är nöjd och jag går inte i statistikens riktning.

Skadeläget: Inga frågor om skador på presskonferensen igår. Då Mourinho pratade med MUTV hade han ändå lite positivt att komma med.

“Vi har gruppen av spelare som är de som vi hoppas kommer att återhämta sig så fort som möjligt. De måste jobba varje dag med de är i en bra position nu. Pogba, Ibra, Rojo, Fellaini. De är i bra positioner så jag tror att vi kan gå in i den här delen av säsongen, julperioden och efter, i en stark position.”

Fellaini var ju tillbaka i spel igår. Rojo förväntas vara tillbaka efter uppehållet, sa Mourinho nyligen. Detsamma torde gälla Pogba. Mer svårtolkat gällande Zlatan.

Ingenting alls om Michael Carrick. Undrar egentligen hur det är ställt med Uniteds lagkapten.

Heller ingenting om Juan Matas frånvaro. Utgångstipset får vara att Mata helt enkelt var petad igår.

Nu väntar landslagsspel för majoriteten av Uniteds spelare. De som inte är uttagna, som Chris Smalling och Ander Herrera, får semester.

Mer från Mourinho i matchdagsbloggen från igår.

Contes presskonferens

Chelseas manager Antonio Conte sammanfattade matchen på en evighetslång presskonferens.

“Vi måste vara nöjda med lagets prestation. Vi spelade med fantastisk energi, fantastisk passion, fantastisk entusiasm. Jag såg många positiva saker, inte bara taktiskt. När vi spelar så här är det fantastiskt.”

Mourinho borta mot topplagen

José Mourinho på bortaplan mot de engelska topplagen… ja, det är obehaglig läsning.

Bilic sparkad

West Ham har idag sparkat Slaven Bilic.

Moyes ersätter?

Favorit till det vakanta jobbet i West Ham är den förre Unitedmanagern David Moyes.

Redan innan Bilic fick sparken ryktades det om att Moyes skulle ta över. Reaktionerna från West Hams supportrar har inte varit positiva, vilket ska ha påverkat de som bestämmer i West Ham. Moyes förväntas ändå ta över men han går då in i jobbet i en utsatt position.

Den här dagen 1986…

…blev Alex Ferguson manager för Manchester United. Med facit i hand får vi säga att det inte var ett helt misslyckat val.