Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Solskjaers första presskonferens: En ära och ett privilegie

Embed from Getty Images

I onsdags presenterades han som tillfällig manager för United, igår hade han en lång intervju med MUTV och idag var det så dags för hans första presskonferens. Och Ole Gunnar Solskjaer vet verkligen vad han skall säga för att fortsätta vara en fan-favorit. Till skillnad från vår tidigare managers presskonferens svarar han rakt och tydligt på frågorna som ställs, även de “tuffa” frågorna får rimliga svar och han sysslar inte (än) med några mind games mot oss supportrar och journalister.

Föga förvånande har vi skrivit mycket om Solskjaer de senaste dagarna, ta en titt på dessa om ni missat.

Presskonferensen

När Solskjaer mötte pressen för första gången som tränare för Manchester United gjorde han det med en glad och lättsam inställning, och journalisterna verkade ha samma inställning tillbaka. Norrmannen sade sig känna igen de flesta som satt i rummet.

Trots detta var det inte någon som backade för de “svårare” frågorna, till exempel om han kommer få tillräcklig respekt från spelarna när de vet att han bara är en tillfällig manager. Vi fick också svar på frågan om Ole Gunnar skulle vilja fortsätta även nästa säsong, om han fick den chansen.

…om han tvivlade på att hoppa på jobbet

“Nej, självklart inte. Jag tänkte inte efter två gånger när de ringde för att köpa mig som spelare, och det är så klart en ännu större ära och ett privilegie att få hjälpa klubben i några månader.”

Vad var sagt om jobbet och vad du måste göra? “Det är till sommaren nu, så fem, sex månader. Hjälpa under tiden som klubben har en process för att få nästa manager på plats från sommaren.

…om spelarna

Hur har spelarna varit? De är fotbollsspelare. De är glada, det har varit bra humör. Varje gång en träffar nya människor är man glad. Det är första gången jag ser några av dem, jag känner några sedan tidigare så klart från reserverna och sett några av dem växa upp som spelare till och med. Så de har varit fantastiska.”

…om att stanna längre än ett halvår

Pratades det något om att du kan stanna längre? Om du göra det bra, du är en publikfavorit, kanske vill folk att du stannar längre? “När man får ett jobb som detta, och de ber en stanna sex månader säger en ‘jag hjälper gärna till’. Och så klart, mitt jobb nu är att göra så bra jag kan under dessa sex månader och ta klubben framåt så väl som jag kan. Jag förstår att det finns så många managers som vill vara manager i Manchester United, och jag är en av dem. Men det är inget vi har pratat om, de kommer göra en process nu de närmaste sex månaderna.”

Vad händer i januari, med transferfönstret. Kommer du ha något att säga till om? “Ja, jag kommer ha något att säga till om. Men jobbet nu är att lära känna spelarna, observera dem, se kvalitén vi har. Jag har så klart sett mer eller mindre varje match från Norge, när jag har haft tid från det andra jobbet. Men lära känna spelarna, vad tror jag att jag kan förbättra dem i, det är mitt jobb. Och klubben har så klart sin rekrytering och scouting, så de har sina [transfer]mål, men jag har inte satt mig ner och pratat om det för mitt jobb är att få dessa spelare att njuta av fotboll.”

…om Lukaku och Alexis

Det sägs att Lukaku inte är tillgänglig i några matcher? “Ja, han har haft några dagars ledigt, så jag har inte träffat honom än. Och jag har inte träffat Alexis, han är på väg tillbaka. Så jag ser fram emot att träffa dem. Det var bestämt före mig så det är okej.”

Embed from Getty Images

…om laguttagning de kommande matcherna

Du har bara varit här i 24 timmar, hur tar du ut lag de första matcherna här? “Så klart har Michael [Carrick] och Kieran [McKenna) som har varit här hela säsongen fått säga sitt. Men, det är så många matcher nu de nästa 10-15 dagarna, så det handlar om att välja ett lag som man tror kommer få resultat. Vi behöver resultat, men samtidigt måste alla spelare veta att de förmodligen kommer få chansen under den här perioden, för det är så det fungerar här i England, vi måste rotera. Så Kieran och Michael har varit fantastiska måste jag säga, det är underbart att vara tillbaka hemma och att se utvecklingen. För jag spelade med Michael, och hur bra han är som tränare och på management redan. Så han har varit väldigt hjälpsam.”

Du vet ett och annat om comebacker här, hur stor chans tror du att ni har att ta igen elva poäng till topp fyra? “Du vet, första matchen handlar om att få in mina principer i spelarna, få dem att förstå hur jag vill att de skall spela, hur vi vill spela som ett lag. Och så tar vi resultaten senare, för att se hur många poäng vi kan ta. Men den här klubben har tagit igen många poäng förut. Men jag kommer inte sätta det målet nu, för vi måste ta en match i taget nu.”

Du har ett tufft jobb nu som du är medveten om. Men hur svårt kommer det vara, för du måste välja spelare, och spelare är spelare, är de inte laget och du är tillfällig manager – blir det en knepig situation för spelare kanske kan tänka på nästa manager?

“Mitt jobb är att hjälpa spelarna, och få dem att ta den chansen de får nu, för de vill alla vara en del av Man United. Och jag kommer vara här för att hjälpa dem, att hjälpa laget. Det handlar om man management, som spelare och coach hade jag den bästa managern att lära mig hur han hanterade folk. Det handlar om kommunikation, så klart kommer jag sätta mig ned mer spelare som inte spelar om vad jag förväntar mig. För när man är i Manchester United finns det ett antal krav och standarder, och en av dem är att vara en lagspelare. Jag tror ingen har varit på bänken mer än jag, så det är min comeback till spelare att man aldrig vet, de kan komma in [från bänken] och göra skillnad. Ta chansen när den kommer, och de kommer alla få chansen.”

…lite mer om Sir Alex

Hur har Alex Ferguson influerat dig som manager? Han har influerat mig med allt helt ärligt. Sättet han hanterade folk, sättet han var manager på. Hur han höll 25 landslagsmän glada och hungriga, och deras vilja att utvecklas. Men också personalen här. Han har varit min mentor, men jag förstod inte det tidigt i min karriär. Men efter min skada 2003 noterade jag allt han gjorde vid olika situationer. Och jag har så klart redan pratat med honom, för det finns ingen bättre att få råd från.”

Din tid i Cardiff gick inte riktigt som du ville. Lärde du dig från din tid i Cardiff? Vad säger du till fans som sett den tiden och är lite oroliga? “Definitivt. Jag satte mig och tänkte att jag är gammal och gråhårig, och jag har haft 3-400 matcher som förstalagsmanager nu, och den perioden i Cardiff var ett stort steg för mig och jag har lärt mycket. Jag har utvärderat, reflekterat över det. jag har gjort några misstag, men om du inte gör misstag så lär du dig inte, och jag har tyvärr gjort några misstag. Men igen, de är i Premier League nu så jag tror inte de är för ledsna.”

Du har extrem talang i truppen, men det har kanske inte alltid kommit fram tidigare. Hur skall du få ut det bästa av spelare som Paul Pogba? “Det handlar om att få det mesta ur alla, att prata med dem men också på träningsplanen att få sin filosofi igenom, principer över hur vi vill spela. För, oavsett vilket lag du tränar eller vilka spelare du tränar, de vill ha en bild över hur du vill spela. Men detta är högkvalitativa spelare, så det kommer vara enklare att få dessa spelare att uttrycka sig. Vi är Manchester United, vi spelar utan rädsla. Vi spelar med mod, vi går ut där och uttrycker vår skicklighet utan någon… För jag har haft den bästa, han sa att vi skulle gå ut och uttrycka oss och ta risker. Sista matchen han hade som manager, 5-5 mot West Brom. Man vill så klart inte släppa in fem mål, men det var nästan det perfekta slutet för honom som manager, med sättet han spelade fotboll. Och jag vill att spelarna skall vara barnen som älskar att spela fotboll och gå ut framför de bästa fansen i världen. Bra spelare är enklare att coacha än dåliga spelare.”

Presskonferensen i sin helhet (förutom de första 10 sekunderna) har ni här. Observera att detta är den del som är tillgänglig nu, den andra delen är embargo till senare så den hanterar vi i morgondagens matchdagsblogg.

De Gea inte sugen på Juventus och PSG

Mycket fokus på Solskjaer, men vi har också en sak att rapportera om David de Gea. Enligt ESPN:s Mark Ogden skall spanjoren föredra att stanna i United över en flytt till Juventus eller PSG. Detta skall han ha känt även innan Mourinho fick lämna laget.

Enligt Ogden skulle de Gea gärna flytta hem till Spanien, hans flickväl skall fortfarande bo i Madrid, men de enda realistiska klubbarna skall vara Real Madrid och Barcelona, och båda dessa klubbar är mer än nöjda med sina målvaktsuppsättningar. Både Courtois i Real och ter Stegen i Barcelona är födda 1992, och är alltså två år yngre än de Gea. Vilket innebär att det ingen av dem bör tappa på grund av ålder, därför skall de Gea vara villig att skriva på ett långtidskontrakt med en lön på runt 350.000 pund i veckan.

Förhoppningsvis vet Ogden vad han pratar om och att vi får se de Gea krita på ett nytt långtidskontrakt snart. Hans nuvarande går ut sommaren 2020.

Varela

Som lite kuriosa kan vi avsluta med att Guillermo Varela, som fick fyra ligamatcher under Louis van Gaal, nu tagit klivet till FC Köpenhamn. Troligen en mer rimlig nivå för honom, även om han spelade en del för Uruguay i sommarens VM.

Res med oss till Manchester!