Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Solskjaers presskonferens: Vi ska fatta beslut om spelarnas tillgänglighet ikväll

Manchester United Press Conference

Premier League är tillbaka. Imorgon kväll tar Manchester United emot West Bromwich Albion på Old Trafford. Manager Ole Gunnar Solskjaer har givetvis snackat upp matchen på en presskonferens, med fokus på spelartillgänglighet inför morgondagen.

Morgondagens match innebär starten på en intensiv match för United. Åtminstone till och med den första helgen i januari är det två matcher i veckan som gäller för United.

…lagnyheter

“Den korta versionen är att Luke Shaw, Jesse Lingard och Phil Jones är de enda som inte deltog på någon del av träningen idag. Sedan är det olika stadier. Vissa hade återuppbyggnadsarbete efter landskamper i onsdags och resande. Andra jobbar sig tillbaka efter sjukdom och fitness. Vi ska fatta beslut ikväll. De flesta har varit med idag och några var med [redan] igår. Så det ser bra ut.”

Det betyder emellertid inte att alla är tillgängliga. Solskjaer fick en direkt fråga om Marcus Rashford, Mason Greenwood, Victor Lindelöf och Eric Bailly kan spela.

“Possibles. Det finns vissa tvivel där.

Marcus tränade för första gången idag, förhoppningsvis får han ingen reaktion, jag är inte säker.

Bailly, det var hans första dag idag. Så nej. Han och Marcos Rojo var med på träningen idag för första gången på en månad åtminstone. De är inte redo.

Victor måste vi kontrollera imorgon. För hans rygg är inte fantastisk.”

I en intervju med MUTV sa Solskjaer så här om Greenwood:

“Mason är i bättre skick. Han var borta från oss i åtta eller nio dagar, vilket är en lång tid. Han har tränat hårt i gymmet den här veckan och på gräset. Han kommer att vara tillbaka snart.”

Även Anthony Martial och Harry Maguire har enligt rapporter skadeproblem. De nämndes inte alls idag, så deras status förblir oviss.

…om fotboll och demens

Fotbollen har den senaste tiden förlorat flera stora spelare, däribland Unitedlegenden Nobby Stiles. Vidare har det bekräftats att Sir Bobby Charlton lider av demens. Det är ett stort problem i den fotbollsgenerationen och huruvida det var den gamla bollen som orsakar problemen eller om även dagens generation kommer att drabbas är ännu inte utrett.

Solskjaer säger att det är en “allvarlig fråga”, men att han inte är någon expert. Det är viktigt att klargöra om träningar, framför allt för yngre spelare, behöver förändras. “Fotbollen har ett stort ansvar här.”

…om spelschemat och fem byten

Premier League-tränarna har haft möte och “spelarnas välmående” måste vara något som tränarna fokuserar på. Det gäller både fysisk och mental hälsa. Efter Uniteds seger mot Everton var Solskjaer mycket irriterad på spelschemat.

“Fotbollsmyndigheterna kan hjälpa till och åtminstone använda sunt förnuft, gällande spelschemat. Vi som managers måste ta hand om spelare när de har spelat för många matcher. De måste få vila när det är möjligt. Det är en komplicerad situation.”

Många skador sker i slutet av matcherna och fler byten skulle underlätta, tror Solskjaer. Att spelare är trötta i matchernas slutskede kan inte bara skada dem själva utan även motståndare, till exempel om en spelare misstajmar en tackling.

…om Mason Greenwood

“Du måste ta ett steg tillbaka ibland. Pojken är bara 19 år gammal. Han har haft ett fantastiskt år.”

Greenwoods fysiska status är just nu oviss efter frånvaro (se ovan), men Solskjaer ser inga långsiktiga problem.

“Jag har inga tvivel kring honom. Han har ett väldigt bra huvud. Hans talang är där för alla att se.”

…om hemmaform

“Det är inte som det brukade vara.”

Den första förlusten mot Crystal Palace förklarar Solskjaer med att laget inte hade någon försäsong och fiaskot mot Tottenham skyller han på utvisningen som Anthony Martial “inte skulle ha fått”. Matcherna mot Chelsea och Arsenal var jämna och Solskjaer tror att United där hade behövt stödet från supportrarna på läktarna.

Samtidigt menar han att Uniteds bästa match för säsongen är hemmamatchen mot Leipzig.

Supportrarnas återkomst till läktarna diskuteras ständigt. Solskjaer menar att det förstås skulle vara kul för laget men framför allt är det viktigt för supportrarna att äntligen få se livefotboll igen.

…om Paul Pogba

Att Pogba fick spela tre matcher för Frankrike bör gynna både honom och United. Mittfältaren har gått genom en svår period, med lång skadefrånvaro förra säsongen och covid den här säsongen.

Solskjaer har pratat med Pogba efter landskamperna och fransmannen ska känna sig allt starkare.

“Han är en väldigt viktig spelare för oss och en viktig person för oss. Att ha honom i form och lycklig är avgörande för den svit vi förhoppningsvis kan bygga nu.”

…om West Brom

Solskjaer förväntar sig en svår match mot ett lag som har skiftat formation flera gånger under säsongen. De har en bra tränare och bra spelare.

United vill bygga vidare på prestationen mot Everton. Laget vill dominera men också vara stabila defensivt.