Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Arsenal 3-2
Det var slutet på Michael Carrick-eran, nu börjar vi om

Michael Carrick tackade igår för sig. Han gjorde det med en rättvis 3-2-seger mot Arsenal. Det kan inte påstås att Manchester United spelade felfri fotboll. Men laget vann och det var faktiskt det enda som betydde något.

Att i någon större utsträckning analysera gårdagens match känns tämligen meningslöst. Det var Carricks match och han är inte längre kvar. Gårdagens poäng räknas i tabellen, det är allt. Ralf Rangnick kommer nu in och hans uppgift är att bygga vidare på Ole Gunnar Solskjaers lagbygge.

Med det sagt så tycker jag att gårdagen både illustrerar potentialen som finns i Uniteds trupp och den svåra uppgift som Rangnick ställs inför. Det är mycket hos Manchester United som måste bli bättre. Igår vann United mot ett dåligt Arsenal. För vi ska inte låta oss luras av Arsenals många vinster på slutet. Mot förra säsongens topp fyra har de fyra förluster och målskillnaden 2-14. Det är nivån på gårdagens motstånd.

Att Carrick igår startade Marcus Rashford till höger och Jadon Sancho till vänster är för mig obegripligt. Sancho är bekväm på båda kanterna, men Rashford är ett par klasser bättre till vänster än till höger. Samtidigt gav det resultat, då Rashford spelade fram till Uniteds andra mål medan Sancho hade en fot med i spelet före första och tredje.

Även valet att flytta Fred ett snäpp bakåt i planen var märkligt, tycker jag. Efter hand klev Fred också fram mer i planen och då blev brassen åtskilliga nivåer bättre, med avgörande insatser före två av målen. Det finns en bra mittfältare i Fred, men en bra defensiv mittfältare är Fred icke. Det hoppas jag att Rangnick håller med om.

Innan jag går vidare så är det på sin plats att rikta ett stort tack till Michael Carrick.
Huruvida Carrick blir en stor tränare får framtiden utvisa. Att han är stor i Manchester United är ställt bortom allt tvivel.

Nu är det emellertid Ralf Rangnicks show. Den nya managern har redan presenterat sig på en presskonferens. Han gav ett gott intryck. Samtidigt var han tydlig med att gårdagens match inte entydigt gav ett positivt intryck på honom. Han vill ha kontroll, kontroll hade United inte igår.

Kanske fick Rangnick se det han ville se från Cristiano Ronaldo. Portugisen var intresserad igår på ett sätt som han sällan är. Under återkomsten till United tycker jag att det bara är i comebackdebuten mot Newcastle som han visat samma vilja att arbeta för laget.

Om Ronaldo kan fortsätta att arbeta på det sättet kommer han inte att vara ett problem för Rangnick. Försvarsspel är inte Ronaldos primära uppgift, men när han vill så kan han. Frågan är bara vad det kostar i offensiv produktion om han vill eller tvingas försvara i större utsträckning än tidigare.

Oavsett är känslan just nu positiv. Vad som också bådar gott är spelschemat. Nästa vecka har vi Young Boys i vad som effektivt kan ses som en träningsmatch. Rangnick har möjligheten att strunta i resultatet där och fokusera helt på Norwich och att inpränta sina idéer i laget. Dessförinnan Crystal Palace, förstås.

Spelschemat är också positivt i meningen att United nu har en på pappret väldigt behaglig period framöver. På Rangnicks tretton första Premier League-matcher har vi tio matcher mot lag som just nu ligger på den nedre tabellhalvan, varav fyra mot lag som nu ligger på nedflyttningsplats (jo, så är det, vi möter Burnley två gånger). Resterande tre är mot lagen som just nu ligger fyra, åtta och nia.

Ralf Rangnick kunde inte ha fått en behagligare introduktion till den engelska fotbollen. Låt oss hoppas att han tar vara på det!

Höjdpunkter

Carricks presskonferens

Det var en tagen Michael Carrick som under tekniska problem fick samtala med media om matchen. Segern mot Arsenal hoppas han ska bli en språngbräda för laget. Annars var det, föga överraskande, inte mycket snack om gårdagens match.

Om att sluta

Han säger att mycket tanke ligger bakom beslutet att han nu lämnar United. Att vara spelare eller tränare för United tar all din tid. Han hade egentligen lovat familjen att ta en paus efter spelarkarriären, men så blev det som bekant inte. Den tiden kommer istället nu.

Ledarstaben fick reda på Carricks besked vid lunchtid igår medan spelarna meddelades direkt efter matchen. Han ville inte att dagens match skulle handla om honom. Det blev lite emotionellt när han berättade det för spelarna.

Om framtiden

Carrick har inga omedelbara planer för framtiden och han jagar inget nytt just nu. Men han har lovat att ta med sin son på en bortamatch.

Om den korta perioden som ansvarig

Det har varit en konstig tid men Carrick har njutit och han har fått oerhört bra stöd från spelarna och ledarna.

Efter matchen fick han en kram av Bruno Fernandes: ”Bruno klagar fortfarande på att jag inte spelade honom förra veckan!”

I videoformat

Andra reaktioner

Mer från matchen

Tre otroligt viktiga poäng

En portugisisk målafton

Michael Carrick lämnar Manchester United