Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen
Uppåtgående trend följt av plötsligt avbrott

Manchester Uniteds ungdomslag blandar och ger den här säsongen. Stundtals briljanta, stundtals bedrövliga. Ibland i samma match.

Framför allt i 4-2-segern mot Scunthorpe i FA Youth Cup var det en blandad insats. United var stundtals precis så överlägsna som United ska vara mot Scunthorpe. Samtidigt tilläts motståndarna vara med i matchen nästan till slutsignalen, även om segern aldrig var hotad på riktigt.

För U23 är det mer från match till match. United förlorade med tre mål borta mot Everton men följde upp det med en fyramålsseger i Blackburn.

Matcherna som skulle ha spelats helgen som var (Chelsea för U23, West Brom för U18) sköts upp som försiktighetsåtgärd.

Matcher sedan senast

Work experience för Norkett

Uniteds junioranfallare Manni Norkett befinner sig just nu i Gainsborough Trinity, på ett månadslångt lån för arbetslivserfarenhet. Norkett har redan debuterat i den temporära klubben, som håller till i Northern Premier League (sjundedivisionen).

Det finstilta i låneavtalet dikterar att Norkett också är tillgänglig för ungdomsspel hos United, när ungdomsserierna återupptas i januari.

På sin hemsida slår Gainsborough fast att övergångar mellan klubbarna är vardagsmat. Vem av oss minns inte den senaste övergången mellan klubbarna, då Tommy Arkesden flyttade till Gainsborough 1907?

Gainsboroughs manager Tom Shaw tackar Uniteds U18-tränare Travis Binnion och slår fast att vår utvecklingschef Nick Cox “är en av de bästa i branschen”.

“Manni spelar med massor av självförtroende och auktoritet för en sådan ung man och visade en riktig ödmjukhet med hur hårt han arbetade [på den första träningen]. Det kommer att bli en ögonöppnare för honom när han kliver in på planen på den här nivån, men jag känner att vi har nöjet att ha en riktig talang i vår trupp för en handfull matcher.”

Att det är ett steg upp från juniorfotbollen noteras månne av att Norkett blev utbytt efter en halvlek i debuten i lördags.

Tidigare under säsongen har målvakten Dermot Mee varit iväg på liknande lån, medan flera ungdomsspelare har besökt seniorlag på högre nivå för träning. Det är tydligt att United i allt större utsträckning prioriterar att ge ungdomsspelarna tidig seniorerfarenhet.

Superbt gruppspel i Uefa Youth League

Den som väntar på Uefa Youth League-lottningen får vänta länge. Först den 14 februari får vi besked om vilket motstånd som väntar United i åttondelsfinalen.

För åttondelsfinal blir det. United vann till slut gruppen i överlägsen stil, med fem vinster och en förlust. I slutändan säkrades förstaplatsen i gruppen redan före avspark i vår sista match.

Att vi spelade med ett försvagat lag mot Young Boys – Zidane Iqbal, Charlie Savage, Björn Hardley, Anthony Elanga, Teden Mengi och Shola Shoretire var ju med a-laget, medan Hannibal var iväg på Arab Cup – var inget som noterades på planen. United var bättre än Young Boys och vann rättvist med 2-1.

Spontant tänker jag att United borde ha en god chans mot alla motståndare i turneringen. Det är emellertid svårt att sia om. Mycket beror på vilka spelare vi har att tillgå. Jag skulle inte bli chockad om Elanga eller Hannibal slår sig in i Ralf Rangnicks trupp på riktigt. Samtidigt kan det tänkas att Hardley och Mengi drar på lån. Skillnaden på en startelva med eller utan de fyra är enorm.

Reading i FA Youth Cup

United passerade enkelt det första hindret i FA Youth Cup och nu väntar Reading på bortaplan i nästa match. Det borde på pappret vara en svårare uppgift men det är samtidigt en uppgift United ska förväntas klara av.

Matchen kommer att spelas på Madejski Stadium den 13 januari.

Håll ögonen på

Högerbacken Marc Jurado (toppbilden) anslöt till United från Barcelona inför förra säsongen. Som många av de utländska nykomlingarna blev den första tiden i United tuff för Jurado. Att det var tufft för pojkarna att flytta utomlands när covid härjade som värst kan vi nog slå fast.

Den här säsongen är Jurado den som har spelat flest matcher i Uniteds ungdomslag. Det har blivit 19 matcher från start och 2 inhopp för ytterbacken (som ni kan se på videon är han även bekväm på vänsterkanten). Han var ensam om att starta alla sex matcherna i gruppspelet i Uefa Youth League.

Vi noterar också att Jurado ofta får förtroende som lagkapten i juniorlaget.

Jurado har alltså fått sin fotbollsfostran i Barcelona. Kombinera det med hans position så får ni en tämligen korrekt bild av hans spelstil. Förutom att han är en offensiv högerback med bra teknik vill jag också nämna att han är rivig och ettrig i spelstilen.

Några korta

  • Unitedkvartetten Jaydan Kamason, Harrison Parker, Victor Musa och Adam Berry var involverade när Englands U16 mötte Turkiet i en träningsmatch.

  • U15-spelaren Harrison Parker (som alltså spelar i U16-landslaget) var oanvänd avbytare när United mötte Scunthorpe i FA Youth Cup. Det var första gången han var involverad i juniorlaget.
  • Nästa ungdomskoll är planerad till den 7 januari, då vi kommer med en halvtidsrapport inför återstarten.

Höjdpunkter

Villarreal – United 1-2:

Blackburn – United 0-4:

United – Scunthorpe 4-2:

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik

Res med oss till Manchester!