Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Publikfest på Old Trafford men lång väg till Champions League

Mars var i mångt och mycket en lyckad månad för Manchester Uniteds damlag. Vi var obesegrade med tre vinster och en oavgjord. Dessutom fick laget för första gången spela på Old Trafford inför publik.

De goda resultaten till trots är United längre ifrån Champions League nu än vi var för en månad sedan. Förklaringen till det är att Manchester City just nu kör över allt motstånd. De har dessutom ett lättare spelschema än United.

I skrivande stund är United trea, tre poäng och fyra plusmål före City. De blå har dock en match till godo samt chanser till storsegrar mot bottenlagen Leicester och Birmingham.

Det är långt ifrån säkert att det räcker ens med idel segrar för United under säsongsavslutningen. Vi har dessutom bortamatch mot Chelsea i sista omgången och det mesta tyder på att Londonlaget då spelar för att säkra ligatiteln.

Månadens matcher

Publikfest på Old Trafford

Igår spelade Manchester Uniteds damlag för andra gången på Old Trafford. Gårdagens match var ändå historisk, då det var första gången laget spelade på Drömmarnas teater inför publik.

United gjorde ett bra jobb med marknadsföringen av matchen och lockade 20.241 åskådare till arenan. Det är säsongens högsta publiksiffra i FA Women’s Super League. Mycket imponerande. Allra helst som det ingalunda var någon toppmatch och den kom dessutom i ett skede då det näppeligen blåser positiva vindar över United.

Allra bäst på Old Trafford – där United vann med 3-1 mot Everton – var tvåmålsnickaren Alessia Russo.

En bra dag på alla sätt och vis.

Men det får inte vara en engångshändelse

För United gäller det nu att bygga vidare på gårdagen. Det får inte bara vara ett unikt evenemang. Vissa kommer att ta sig till matcherna oavsett. Många behöver dock en push. Att marknadsföra ger resultat och nu vill jag se samma ansträngning från United för att locka besökare till hemmamatchen mot Brighton på söndag (3 april).

Visst, det är enklare att locka publik till Old Trafford än till Leigh Sports Village, inte minst av logistiska skäl (för de allra flesta är vägen till Old Trafford billigare, snabbare och smidigare än vägen till Leigh Sports Village). Samtidigt är jag övertygad om att United med ganska enkla medel skulle kunna förbättra damlagets publiksiffror markant.

Utöver bättre marknadsföring så finns det andra grepp att ta till. För mig är det obegripligt att United inte har satt in direktbussar från Manchester till Leigh.

Cupvinst för U21

Det var inte bara seniorlaget som hade en bra månad. Uniteds U21 spöade bland annat Manchester City med 6-1 och kämpar i tabelltoppen med utmärkta 41 poäng på 16 matcher. Laget har sex poäng upp till tabellettan Aston Villa men har tre matcher till godo och dessutom överlägsen målskillnad. Så United får gälla som favorit att vinna den norra serien.

Vunnit har Uniteds U21 redan gjort den här säsongen. Laget besegrade Birmingham med 4-1 i finalen i WSL Academy Cup.

Alyssa Aherne gjorde två mål och utsågs till bästa spelare i finalen. Personligen tycker jag att den defensiva mittfältaren Ella Kinzett var bäst på planen. Hon imponerade både som bollvinnare, primärt genom att placera sig rätt, och spelfördelare. Hon var både noggrann och kreativ med bollen.

Andra spelare som imponerade var Niamh Murphy och Rebecca May. De båda har redan figurerat i a-laget och är tydligt för bra för U21-nivån.

Elva bortkastade poäng

Tyvärr tappade United poäng i bortamatchen mot West Ham. Poängförlusten kom återigen sedan United tappat segern i matchens slutskede. I ligaspelet har vi nu förlorat elva poäng under matchens sista kvart. Samtliga våra fem oavgjorda matcher har kommit sedan motståndarna fått kvittera i matchens slutskede. Dessutom kom vår förlust mot City (i ligan) sedan de gjort matchens enda mål med tio minuter kvar att spela.

Hade United säkrat alla de elva poängen hade laget inte bara haft en Champions League som i en liten ask. Laget hade faktiskt varit tabelletta och favorit att vinna ligan.

När något sker så ofta kan det inte bara vara slump.

Gårdagens seger mot Everton var faktiskt första gången United vände underläge till seger den här säsongen. Det var också blott den andra matchen under säsongen som United förbättrade resultatet som laget hade i halvtid. (Det skedde också i hemmamatchen mot City, då vi vände underläge till ledning för att sedan låta motståndarna kvittera.)

Skador, skador, skador

Förutom de många sena poängtappen har Uniteds största problem varit de många skadorna. I de två senaste matcherna har vi bara haft en enda tillgänglig mittback. Det är förstås ohållbart.

Det allra största avbräcket är Millie Turner, som inte har spelat sedan i mitten av januari och dessutom missade flera matcher under hösten. United har sex vinster och en oavgjord på de sju matcher som Turner har spelat den här säsongen.

Aoife Mannion drog sönder korsbandet i början av februari, så sedan dess har vi fått klara oss utan vårt ordinarie mittbackspar.

Men det är inte bara mittbackarna som har varit skadade. Jackie Groenen missade en stor del av säsongen medan Hayley Ladd, Lucy Staniforth och Kirsty Smith också haft notabla skadeproblem. I en redan tunn trupp har det inneburit att United bara i undantagsfall har kunnat fylla avbytarbänken.

Månadens spelare: Jackie Groenen

Mittfältsmotorn Jackie Groenen (toppbilden) har haft en ryckig säsong. Först anslöt hon sent efter OS och sedan missade hon en stor del av hösten på grund av skada. Egentligen är det först nu i mars som hon har kunnat göra sig själv rättvisa.

Groenen är en spelare som jobbar över stora ytor. Samtidigt är hon mycket bra med bollen. När hon är som bäst dikterar hon tempot på planen. Hon skapar ytor för sig själv och för sina lagkamrater.

För mig är det ingen tvekan om att United är ett mycket bättre lag när Groenen är i form. Hon är den bästa centrala mittfältaren i truppen.

Frågan är om Groenen fortfarande är en Unitedspelare nästa säsong. Hon har ett utgående kontrakt och även om hon är en supporterfavorit och dessutom Unitedsupporter verkar det inte givet att hon ska krita på nytt.

Främsta utmanare: Månadens bästa Unitedspelare är Alessia Russo, men hon har redan lyfts fram i det här segmentet. Hon bidrog med fyra viktiga mål och en viktig målpassning i mars. Nu har hon mestadels fått spela spjutspets och där funkar hon så mycket bättre än på kanten.

Andra spelare som har imponerat i mars är Ona Batlle, Katie Zelem, Leah Galton och Martha Thomas. Ytterbacken Batlle är alltid bra och bidrog med ett par viktiga målpassningar (dessutom gjorde hon ett mycket vackert mål, även om domarna blundade för det). Zelem är ett stort hot med sina fasta situationer och slog bland annat till med två mål direkt på hörna mot Leicester. Det är tydligt hur mycket bättre hon är mot lite svagare motstånd, då hon får mer tid på sig. Hon vikarierade dessutom med bravur när hon tvingades ner som mittback mot West Ham. Galton var svag under säsongens första halva men har nu trummat igång och ser återigen ut som vi förväntar oss att hon ska göra. Thomas är inte den mest spektakulära anfallaren men hon jobbar alltid hårt och skapar ytor för sina lagkamrater. En underskattad spelare.

Höjdpunkter

Leicester hemma:

Reading borta (hela matchen):

West Ham borta:

Everton hemma:

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik