Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Som vanligt slagläge inför våren, nu måste vi orka hela vägen

Manchester Uniteds damlag har nu ledigt över jul och nyår. Knappt halva säsongen är spelad, laget ligger tabelltrea och Champions League-drömmen lever i allra högsta grad.

Damlaget har varit här förr. De två senaste säsongerna hade United också slagläge inför vårsäsongen. Förra året låg vi förvisso fyra i tabellen men vi hade ett relativt tryggt avstånd ner till Manchester City och att dåvarande trean Tottenham skulle tappa var självklart. För två år sedan var United till och med tabelletta.

Båda de säsongerna slutade United fyra, efter en svag vårsäsong.

Nu kräver vi mer. Nu förväntar vi oss bättre.

Avståndet ner till Manchester City är bara tre poäng. Men vi tittar inte bara nedåt. Det är förvisso fem poäng upp till tabellettan Chelsea men vi har en match till good och de har Arsenal borta i första matchen efter uppehållet.

United har haft det tuffaste spelschemat av topplagen. Dels har vi mött de tre andra topplagen (medan Arsenal bara har spelat mot United och de andra topplagen har således Arsenal kvar att spela mot). Vi har dessutom avklarat två av tre bortamatcher mot topptrion. Vi har vidare spelat borta mot tabellfemman West Ham och tabellsexan Everton. Vi har således hemmaplansfördel i de flesta av de svåraste matcherna under andra halvan av säsongen.

Att United ska kunna vinna ligan är det rimligen ingen som tror. Framför allt har jag svårt att se att någon ska kunna stoppa Chelsea. Men vi ska kunna vara där och störa hela säsongen.

City må ha hittat formen men i derbyt på City of Manchester Stadium i december var United det bättre laget. Vi besegrade Arsenal borta och vi gjorde det rättmätigt. Vi har visat att vi kan tävla med de båda.

Arsenal ska dessutom avsluta säsongen utan Beth Mead och Vivianne Miedema. Det är stora avbräck för Londonlaget.

Månadens matcher

Utspritt målskytte

Manchester United har gjort 35 mål den här säsongen. Målskyttet är väl utspritt i laget, med Alessia Russo och Leah Galton som ledande målskyttar med fyra mål vardera. Vi har fyra tremålsskyttar och ytterligare fyra spelare har gjort två mål medan vi har sex spelare som har gjort varsitt mål (det 35:e ett självmål).

Det pekar på att United inte är beroende av någon enskild spelare. Har en spelare en sämre dag har vi gott om alternativ som kliva fram.

Svarta shorts

I de tre senaste hemmamatcherna har United spelat i svarta shorts. Detta förefaller vara ett permanent skifte för damlaget, även om detta inte har kommunicerats officiellt.

Trenden inom damfotbollen är att allt fler lag väljer att spela i färgade shorts. Detta gäller till exempel Uniteds stadsrival Manchester City. Förklaringen är, som vi har tagit upp tidigare, att många damspelare tycker att det är obehagligt med vita shorts när de har mens.

Dubbla debutanter i cupen

I helgens seger mot Sheffield United fick Manchester United-produkterna Alyssa Aherne och Keira Barry debutera i a-laget. Grattis! säger vi.

Rekrytering för bredd, inte spets

Mycket tyder på att United kommer förstärka truppen under transferfönstret i januari. Rykten har placerat Readings belgiska mittfältare Justine Vanhaevermaet i United. Det skulle vara en obegriplig värvning i mitt tycke. Hon är helt enkelt inte Manchester United-bra.

Överlag så är det svårt att förstå sig på Uniteds transferstrategi.

De två senaste åren har United värvat 16 (!) spelare.

Av dessa 16 ingår blott tre i vår ordinarie startelva. (Möjligen kan vi addera Aoife Mannion till den gruppen när hon är tillbaka i spel efter långtidsskada. Det återstår att se.)

Att bara 3 av 16 är startspelare är ett stort underbetyg till de som ansvarar för spelarrekryteringen. Någon kanske tänker: Det är viktigt med bra bredd. Tja, Uniteds tränare Marc Skinner verkar inte hålla med. Hittills den här säsongen har vi 13 spelare som har spelat 180 minuter eller mer i ligan. Det vill säga: De flesta nyförvärven får begränsad speltid. Om ens det.

Underbetyget till spelarrekryteringen blir ännu större med tanke på att vi under perioden har tappat spelare som Jackie Groenen, Tobin Heath, Lauren James, Abbie McManus, Christen Press och Amy Turner. Åtminstone Groenen, Heath och James skulle kliva rakt in i startelvan i dagens United.

Tydligt är att United är förlorare på transfermarknaden. Vi plockar in sämre spelare än vi förlorar. Vi tappar från toppen och fyller på underifrån.

Vad händer med Grace Clinton?

På tal om spelarrekrytering så måste vi nämna att sommarens nyförvärv Grace Clinton hittills inte har spelat en enda minut för United. Inte bara det, hon har bara varit med i matchtruppen vid ett enda tillfälle. Hon missade några matcher på grund av skada, men mestadels förefaller hon ha varit tillgänglig.

Det hela är bara märkligt.

Månadens spelare: Leah Galton

Vänsteryttern Leah Galton var planens gigant när United spelade 1-1 borta mot Manchester City. Hon stod dessutom för en bra insats mot Aston Villa. Galton gjorde mål i båda matcherna och dubblade därmed sin egen målskörd för säsongen.

Galton är mer traditionell ytterforward och spelar på vänsterkanten trots att hon är vänsterfotad. Detta tycks inte vara något tränare Marc Skinners uppskattar. Efter matchen mot City pratade han om att flytta över Galton till högerkanten.

Det är lite märkligt med Skinner. Vissa spelare – framför allt lagkapten Katie Zelem – hyllar han oreserverat. När han pratar om andra spelare är det som att han känner sig tvingad att ta upp saker som måste förbättras.

Främsta utmanare

  • Ella Toone var ytterst nära att få utmärkelsen den här gången. Hon var mycket bra både mot Villa och mot City. Efter en lite svagare start på säsongen spelar Toone nu som vi förväntar oss att hon ska göra. Det vill säga som en av de bästa spelarna i ligan.
  • Ona Batlle är nära nog ett ständigt inslag i det här avsnittet. I 5-0-segern mot Villa var högerbacken involverad i samtliga mål. Batlle har den här säsongen 1 mål och 4 assists i ligan, för en poäng per 108 spelade minuter. Med det är hon näst bäst i laget, bara Toone är bättre (Rachel Williams och Adriana Leon är tekniskt sett bättre men räknas bort på grund av begränsad speltid).
  • I cupspelet – som vi värderar mindre i det här avseendet – har Vilde Boe Risa och Lucy Staniforth imponerat.

Höjdpunkter

United – Villa:

United – Everton:

City – United:

United – Sheffield United:

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik