Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Dubbeln är möjlig men det kan också sluta i fiasko

Det blir en spännande vår för Manchester Uniteds damlag. Efter fadäsen mot Chelsea reste sig laget och säkrade klubbens första FA-cupsemifinal någonsin och återtog sedan serieledningen (om än med en match mer spelad).

Därmed lever hoppet om dubbeln, när vi kliver in i april. Samtidigt är inget vunnet än. Det kan sluta med succé. Men det kan också bli fiasko. För så jämnt är det i ligaspelet. Och i cupen väntar mest troligt den tuffaste möjliga motståndaren om vi går till final, så vägen till vår första titel är fortsatt lång.

Hur som helst är det bäddat för att april ska bli mycket spännande. Vi inleder månaden med ett dubbelmöte mot Brighton. Först på bortaplan i ligan och sedan på hemmaplan i FA-cupen. Det är, med all respekt för Brighton, matcher som United och ska och måste vinna.

Sedan blir det betydligt tuffare, då Arsenal gästar Leigh Sports Village. (Den matchen är just nu schemalagd till den 22 april, men om Arsenal imorgon vänder 0-1 mot Bayern München i Champions League ska de spela Champions League-semifinal den helgen. I så fall måste ligamötet flyttas. Gissningsvis till den 26 april.) United avslutar sedan april med Aston Villa på bortaplan, en tuff uppgift, då Villa nu har etablerat sig som ligans femte bästa lag. De har även visat att de kan sätta krokben för topplagen, så det är ingalunda någon given seger.

Månadens matcher

Kritik mot vissa spelare

Marc Skinner får ofta kritik för att han inte roterar tillräckligt. Ibland är det svårt att inte tänka att han har något personligt emot vissa spelare. Vilde Boe Risa är kanske det bästa exemplet på det. Boe Risa bidrar ofta med mål när hon får chansen. Trots att hon är mittfältare och får ytterst sparsamt med speltid är hon delad tre i den interna skytteligan med fem mål.

Eftersom Boe Risa ofta gör mål får Skinner ofta prata om norskan. Det spelar egentligen ingen roll vad som har hänt i matchen. Han lyfter alltid fram något negativt, något som behöver förbättra.

En tränare ska förstås dela ut konstruktiv kritik till spelarna. Men den kritiken gör sig förmodligen bättre när han pratar med Boe Risa än när han pratar med media.

Dubbla norska skador

Vår norska försvarare Maria Thorisdottir blev skadad mot Lewes i FA-cupen. Igår kom beskedet att säsongen är över för Thorisdottir. Hon missar inte bara säsongsavslutningen utan även sommarens VM, som börjar den 20 juli. När hon kan vara tillbaka i spel har vi ännu inte fått några besked om.

Även Thorisdottirs landsmaninna Lisa Naalsund blev skadad mot Lewes. Detta i Naalsunds Uniteddebut. Indikationen är att skadan kommer att kräva upp till åtta veckors rehabilitering. Det betyder i all väsentlighet att säsongen är över även för Naalsund.

Otroligt tråkigt för de båda norskorna, förstås.

Första semifinalen i FA-cupen

I och med segern mot Lewes säkrade United klubbens första semifinal i damernas FA-cup. Chansen är stor att laget även tar sig till final, då vi fick bästa tänkbara lottning i semifinalen, i form av en hemmamatch mot Brighton. I den andra semifinalen möts Aston Villa och Chelsea, två lag som är betydligt starkare än Brighton.

Chansen är således mycket stor att Uniteds damer den 14 maj spelar sin allra första cupfinal.

Ruggigt jämnt

United slåss inte bara om att vinna FA-cupen. Vi har även chansen att vinna ligan. Den chansen är dock betydligt mindre än chansen att vinna cupen. För trots att vi toppar ligan har vi inte avgörandet i egna händer. Detta då Chelsea har en match mindre spelad. Om Chelsea vinner sina kvarvarande matcher vinner de ligan.

Vi har en aningen märklig situation, där de två lagen som just nu ligger etta och tvåa måste lita till andras resultat, medan lagen som ligger trea och fyra har avgörandet i egna händer. Ligafyran Arsenal har nämligen matcher kvar mot United, Manchester City och Chelsea. Så vinner Arsenal sina kvarvarande matcher vinner de ligan.

Idel segrar för United eller City garanterar en andraplats i tabellen. Detta då de båda Manchesterklubbarna har en match mot Arsenal kvar och dessutom ska möta varandra.

Här kan det vara värt att påminna om att bara de tre bästa i Women’s Super League går till Champions League. Ett av de fyra lagen kommer att sluta fyra i ligan och för det laget kommer ligasäsongen att summeras som ett misslyckande.

United har fördel av hemmaplan i matcherna mot Arsenal och City. I höstas vann vi borta mot Arsenal och vi fick en poäng med mersmak mot City borta. Historiskt har United emellertid haft det tufft mot topplagen på vårkanten. Å andra sidan har vi en bra trend mot Arsenal, så där har vi all anledning att vara optimistiska. Då känns City som den svårare matchen och just nu är nog City det bästa laget i England. Det visade de i helgen, då de besegrade Chelsea. City inledde säsongen med två raka förluster men har därefter tolv vinster och två oavgjorda.

Månadens spelare: Ona Batlle

Ona Batlle är Manchester Uniteds bästa spelare. Om det råder i min värld inga tvivel. Den spanska högerbacken har en otroligt hög lägstanivå. I stort sett i varenda Unitedmatch kan hon nämnas som en av lagets tre bästa spelare.

Ändå hade jag inte förrän nu utsett Batlle till månadens spelare den här säsongen. Däremot har hon varit noterad en av de främsta utmanarna fem månader av sex (i november var hon inte med där, detta då hon på grund av skada bara spelade en match då).

Trots att hon är högerback kan det argumenteras att Batlle är Uniteds främsta offensiva vapen. På 19 matcher under säsongen har hon bidragit med 1 mål och 14 assists. Nu i mars bidrog hon med en assist mot Leicester, två mot Lewes och en mot West Ham. Hon gör detta utan att på något sätt fuska i defensiven.

Ett stort problem för United är att Batlles kontrakt löper ut efter den här säsongen. Indikationerna är att Batlle vill stanna i United. Mycket tyder emellertid på att klubbens erbjudande till högerbacken inte matchar det hon önskar. Stämmer det att Batlle vill stanna så finns det inget försvar för United ifall hon lämnar. Då handlar det antingen om att United är dumma i huvudet eller att United satsar otillräckligt på sitt damlag.

Främsta utmanare

  • Alessia Russo sköt hattrick och hade en assist mot Leicester. Målskytt även mot Lewes (det målet skrevs först ner som självmål men det har nu ändrats).
  • Lucía Garcías inhopp mot West Ham var avgörande och hon gjorde även mål mot Leicester.
  • Vilde Boe Risa har spelat alldeles för lite för att vara aktuell. Men jag vill ändå uppmärksamma henne, då hon får alldeles för lite speltid och nästan alltid spelar bra när hon får chansen.

Höjdpunkter

Leicester:

Chelsea:

Lewes:

Kan ses på Uniteds Youtube.

West Ham:

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik

Res med oss till Manchester!