Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Manchester United - Liverpool
Bara tre poäng kan accepteras

Manchester United möter imorgon ärkefienden Liverpool. Inte bara på herrsidan utan även damerna ska spela mot Liverpool. Till skillnad från herrarna har damerna hemmamatch. En ytterligare skillnad är att Uniteds damer är given favorit.

Den mest markanta skillnaden är emellertid att matchen – ännu? – inte har samma dignitet på damsidan som på herrsidan. Det har sina förklaringar. Det finns givetvis inte samma historik att luta sig mot. Den rivalitet som finns är den rivalitet som finns inbyggd mellan klubbarna. Den kommer oundvikligen växa över tid även på damsidan. Men vi är inte där ännu. En stor anledning till det är att Liverpool aldrig har kunnat konkurrera med United. Det kan tyckas vara ett märkligt uttalande, då Liverpool spelade en division över United när Uniteds professionella damverksamhet tog sin början 2018. Men redan i Uniteds allra första match vann United mot Liverpool i en cupmatch. Ett år senare spelade lagen i samma division. United slutade fyra i serien, Liverpool slutade sist.

Nu är avståndet mindre. Inför morgondagens match bara tre poäng (avståndet kommer vara större när säsongen summeras i maj). Men United är alltjämt flera nummer större.

Uniteds förutsättningar i ligan fick ett lyft igår. Detta då Tottenham tog en chockseger mot Arsenal, sedan den före detta Unitedspelaren Martha Thomas gjort matchens enda mål. Ändå var det vår utlånade mittfältare Grace Clinton som utmärkte sig allra mest, bland annat med nio lyckade dribblingar på nio försök.

Det är avspark klockan 13.15 imorgon. Matchen visas i Sverige på Viaplay.

Manchester United

United avslutar 2023 med den tredje matchen på en vecka. Det blir ett tufft test för en trupp som bara har 15 tillgängliga utespelare. Skadeläget är såvitt vi vet oförändrat. Irene Guerrero och Hinata Miyazawa ska förhoppningsvis vara tillbaka till lägret på Malta i januari. När det gäller Aoife Mannion och Evie Rabjohn har vi ingen prognos medan Gabby George och Emma Watson mest troligt får sikta in sig på nästa säsong.

Efter den tunga förlusten i Manchesterderbyt har United fyra raka vinster, med bara ett enda insläppt mål.

I veckan fick vi se Geyse spela ytterforward med gott resultat. Förhoppningsvis får hon spela på kanten även imorgon, med Melvine Malard som centerforward. I mitt tycke är det uppenbart att det är den bästa kombinationen med de två spelarna på planen.

Målvakt och backlinje kommer säkerligen vara samma som i segern mot Tottenham. Vi har helt enkelt inte mycket att arbeta med. Gemma Evans är tydligt bakom de andra i hierarkin. Även mittfältet torde vara samma som mot Tottenham. Vi har Lisa Naalsund att tillgå men hon matchas väldigt konstigt.

I anfallet har vi däremot sex tillgängliga spelare och det går att argumentera för fem av dem. Bara Rachel Williams namn skulle förvåna i startelvan, hon är mer eller mindre dedikerad inhoppare.

Vore det upp till mig skulle vi starta med Geyse, Malard och Lucía García. Det finns dock starka argument för både Nikita Parris och Leah Galton. Jag gissar att Marc Skinner väljer Geyse, Malard och Galton.

Earps
Riviere, Le Tissier, Turner, Blundell
Zelem, Ladd, Toone
Geyse, Malard, García

Liverpool

Liverpool gör en bra säsong och får ses som favorit att sluta femma i ligan. Därmed skulle de kunna titulera sig bäst av resten. De har en förmåga att kunna spela jämnt även mot starka lag och i premiären vann de mot Arsenal, så det är ingalunda ett motstånd som du besegrar utan vidare.

Lagets styrka är defensiven och tio insläppta mål på nio matcher imponerar. Bara Manchester City (6), Manchester United (9) och Arsenal (nu lika många insläppta men med en match mer spelad) är bättre. Då kom fem av de insläppta mot Chelsea.

Liverpools offensiv lämnar däremot mycket att önska. På nio matcher har det bara blivit 13 fullträffar, vilket inte ens är hälften av vad Chelsea (29) har gjort. Ja, de är inte ens på övre halvan i tabellen i kategorin gjorda mål.

Sophie Román Haug och Marie Höbinger är lagets bästa målskyttar med tre fullträffar vardera. Ingen annan har gjort fler än ett mål i ligaspelet och de har heller ingen framstående framspelare.

I onsdags vann Liverpool borta mot Everton i Ligacupen. Då missade tränaren Matt Beard matchen på grund av sjukdom. Han förväntas vara tillbaka på bänken imorgon. Niamh Fahey har problem med en vad och det är tveksamt om hon kan komma till spel imorgon. I övrigt meddelar Liverpool att samtliga spelare är tillgängliga. Fahey är förvisso lagkapten men hon är ålderstigen och skadebenägen. Den här säsongen har hon bara spelat tre minuter i ligan.

Normalt sett ställer de upp laget i en 3-5-2-formation (alternativt 3-4-3). Trebackslinjen Jenna Clark, Gemma Bonner och Grace Fisk har varit intakt i samtliga matcher i ligan. Emma Koivisto och Taylor Hinds brukar vara ytterspringare medan Ceri Holland, Höbinger och Fuka Nagano är tämligen givna på det centrala mittfältet.

I anfallet skriver vi in norskan Haug medan det är mer öppet kring vem som tar den elfte platsen i startelvan, med Missy Bo Kearns och Shanice van de Sanden som främsta alternativ.

De två senaste ligamatcherna har Teagan Micah vaktat målet. Gissningsvis betyder det att hon nu har tagit över som förstamålvakt. Australiensiskan har matchats försiktigt, sedan hon fick stora problem till följd av en hjärnskakning hon ådrog sig i en Champions League-match med Rosengård i slutet av förra året.

Tidigare möten

United vann med 1-0 borta mot Liverpool i Ligacupen i november. Nikita Parris gjorde det enda målet i matchen. Förra säsongen vann United båda matcherna, 6-0 hemma och 1-0 borta. Lucía García gjorde mål i båda matcherna.

I ligaspel har United tre vinster på tre försök mot Liverpool (en match försvann på grund av covid), med den sammanlagda målskillnaden 9-0.

Manchester United – Liverpool

Turnering: Women’s Super League
Datum: 17 december
Avspark: 13.15
Teve: Viaplay

Res med oss till Manchester!