Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Lånekollen
Vítek håller nollan och Hannibal varnas

Efter en fattig höstsäsong kommer lånekollen att vara betydligt maffigare under vårsäsongen. Under januarifönstret skickades mer än ett dussin spelare ut på lån, i tillägg till de som redan var utlånade.

Ett par av de tidigare lånen är inte längre aktiva. Álvaro Fernández lämnade Granada men hittade ett nytt temporärt – kanske permanent – hem i Benfica medan Charlie McNeill lämnade frysboxen i Stevenage för Manchester Uniteds U21.

På fyra av de utlånade spelarna noterar vi dual-registration. Det betyder att de får kombinera seniorspel på lån med ungdomsfotboll i United. Vi vet ännu inte säkert hur de kommer att användas av seniorklubbarna. Ingen av de fyra var i spel förra helgen, men det är inte nödvändigtvis en indikation på någonting, då bläcket på lånekontrakten inte hade torkat.

För nytillkomna läsare av den här kolumnen noteras att vi inte behandlar Mason Greenwood. På grund av vill inte.

Sonny Aljofree (Altrincham, dual-registration)

Aljofree gör nu sitt andra halvår i Altrincham. Under det första fick han bara spela en enda match, i Chesire Senior Cup. Att han ändå återkallas till klubben tolkar vi positivt och han torde ha gjort ett gott intryck. Nu ett år äldre förutsätter vi att han ska få mer speltid.

Altrincham har bara spelat en match sedan lånet annonserades sent på deadline day. Då var Aljofree inte involverad.

Altrincham ligger just nu fyra i National League. Ettan går upp till League Two medan lag 2-7 får spela playoff om den andra uppflyttningsplatsen. Direktuppflyttningsplatsen lägger Chesterfield beslag på (de har 19 poäng ner till tvåan och har då två matcher till godo) men Altrincham har mycket goda chanser att ta en playoffplats.

Rhys Bennett (Stockport County)

Stockport har avverkat två matcher sedan Bennett anslöt till klubben. Bennett har inte ännu varit med i matchtruppen. Det oroar förstås. Blir det ingen speltid saknar lånet värde.

Stockport toppar League Two och allt annat än uppflyttning skulle vara en missräkning.

Álvaro Fernández (Granada)

Efter den senaste lånekollen hann Fernández avverka en match för Granada. Detta i 2-0-segern mot Cádiz. Där spelade han 88 minuter som vänsterytter.

Sammanfattat spelade Fernández 14 matcher för Granada, 13 i ligan och 1 i cupen. I ligan blev det bara fem matcher från start och i samtliga blev han utbytt. Lånet sammanfattar vi som ett misslyckande.

Álvaro Fernández (Benfica)

Fernández har inte fått någon flygande start på karriären i Portugal. Han började med två ligamatcher som oanvänd avbytare och däremellan ett kort inhopp då Benfica förlorade på straffar mot Estoril Praia i Ligacupen. Därefter blev det en halv halvlek i den redan avgjorda ligamatchen mot Gil Vicente.

Benfica toppar ligan men tvåan Sporting Lissabon (som inte heter Lissabon) är bara två poäng bakom med en match till godo.

Will Fish (Hibernian)

Hibernian har bara spelat tre ligamatcher och en cupmatch sedan den senaste lånekollen. Fish har förstås spelat varenda minut. I ligan blev det bara en poäng och 1-0 borta mot Forfar Athletic i cupen är inget resultat som imponerar. Hibernian behöver spela upp sig om de har tänkt spela med de bättre lagen när serien efter 33 omgångar delas upp.

Dan Gore (Port Vale)

Gore gick in i Port Vales startelva direkt. Knappa timmen blev det, innan han ersattes av den gamla Unitedprodukten Tom Sang. Då stod det 0-0 hemma mot Portsmouth men gästerna skulle avgöra på en sen straff. Det uppskattades inte av en dåre i publiken som sprang in på planen och jagade domaren.

Dåren får knappast gå på fotboll i England inom överskådlig tid.

För Gore har det inte blivit något mer spel sedan dess. Detta på grund av en lårskada.

När han är tillbaka i spel får han försöka imponera på en ny manager, då Andy Crosby har fått sparken. Vem som tar över är ännu inte klart men tills vidare leds laget av en trio från klubbens akademi. Laget ligger nu på nedflyttningsplats.

Hannibal (Sevilla)

Hannibal fick chansen som inhoppare direkt, när Sevilla torskade stort mot Girona på bortaplan. Till ingens förvåning drog han på sig en varning inom en minut.

Därefter fick han följa cupmatchen mot Atlético Madrid från läktaren. Detta då tränare Quique Sánchez Flores tyckte att han behövde lite tid för att förstå vad Sevilla är.

Hannibal var sedan oanvänd avbytare mot Osasuna men i 2-1-segern mot Rayo Vallecano fick han ett kort inhopp. Då tog han det betydligt lugnare än i debuten. Han hade varit på planen i hela tre minuter när han synade det gula kortet.

Sevilla huserar på 15:e plats i tabellen, bara tre poäng över nedflyttningsstrecket.

Joe Hugill (Burton Albion)

Joe Hugill fick en drömstart på karriären i Burton Albion. Borta mot Derby kastades han in på planen efter en timme. Bara tre minuter senare sprang han sig fri från mittplan och placerade bollen i nät.

Det målet innebar 2-2 men Derby avgjorde på tilläggstid.

Hugill fick sedan chansen i startelvan och assisterade Mark Helm i segern mot Charlton. Helm och Hugill gjorde ett gäng matcher tillsammans i Uniteds U23 säsongen 2020/21.

I sin tredje match för Burton blev Hugill utbytt efter en halvlek. Därefter fick han en halvtimmes inhopp mot Lincoln City, där Burton förlorade trots att de spelade med en man mer i en timme. I den matchen noterar vi att Burton drog på sig åtta varningar. Joe Hugill är emellertid ingen Hannibal, så han lämnade planen utan att se gult.

Burton har nu två poäng ner till Port Vale på nedflyttningsplats.

Sam Mather (Rochdale, dual-registration)

Mather anslöt till Rochdale sent på deadline day. Han var inte med i matchtruppen mot Dagenham & Redbridge bara ett par dagar senare. Någon ytterligare match har inte Rochdale spelat.

Sam Murray (Rochdale, dual-registration)

Murray anslöt till Rochdale tillsammans med Mather och var heller inte med i matchtruppen mot Dagenham & Redbridge.

Charlie McNeill (Stevenage)

Charlie McNeill återkallades till United dagen efter att senaste lånekollen publicerades. Då var det redan uppenbart att McNeill skulle hämtas tillbaka till United. McNeill spelade tre matcher för Stevenage, samtliga från start. Han bidrog med ett mål men hans senaste match i League One var den 23 september. Därefter var han sällan ens med i matchtruppen.

Vi sammanfattar lånet som ett fullständigt misslyckande.

Maxi Oyedele (Forest Green Rovers)

Den 17 januari skrev Maxi Oyedele på för Forest Green Rovers på lån. Den 18 januari fick klubbens manager Troy Deeney sparken.

Tre inhopp på tre matcher har det blivit för Oyedele, men bara 28 minuter på planen totalt.

Forest Green Rovers ligger sist i League Two, med nio poäng upp till säker mark.

Facundo Pellistri (Granada)

Pellistri gick in i startelvan direkt i Granada. När han blev utbytt efter dryga timmen ledde laget överraskande mot Las Palmas. I slutändan fick de emellertid nöja sig med en poäng och laget har åtta poäng upp till säker mark i La Liga. Det vill till att Pellistri gör dundersuccé om Granada ska rädda kontraktet.

Jadon Sancho (Borussia Dortmund)

Sancho började som inhoppare, bidrog med en assist och klev därefter in i startelvan. Då blev det ytterligare en assist. I sin tredje match i återkomsten till Dortmund lämnade han planen poänglös. I match fyra medverkade han inte, på grund av skada.

Donny van de Beek (Eintracht Frankfurt)

Van de Beek klev in i startelvan direkt i Eintracht Frankfurt. I de två första matcherna blev han utbytt efter en timme och i den tredje efter en halvlek. Därefter blev det en match som oanvänd avbytare.

I Uefa Europa Conference League blir det inget spel alls. Van de Beek blev nämligen inte registrerad i truppen. Det är inte fullt så dramatiskt som det låter. Du får bara göra tre förändringar inför slutspelet och Frankfurt värvade fem spelare i januari.

Radek Vítek (Accrington Stanley)

Radek Vítek har lagt beslag på målvaktshandskarna i Accrington Stanley. Hittills har han gjort succé. Han har spelat 180 minuter och ännu inte släppt in ett enda mål.

Efter segern mot Grimsby prisades han som matchens lirare och belönades med en plats i veckans lag i League Two.

Accrington Stanley kan med en bra vårsäsong ta en playoffplats. Just nu ligger de elva, men det är bara två poäng upp till den sista playoffplatsen.

Brandon Williams (Ipswich Town)

Williams har haft problem med skador och sjukdom. Han har inte varit involverad i någon match sedan den senaste lånekollen. Inte så konstigt, då han på grund av skadeproblemen vände hem till Manchester United för behandling. Kieran McKenna sa i fredags att Williams kommer återvända till Ipswich inom ett par veckor.

Ipswich har bara en seger på de åtta senaste i ligaspelet. Den tidigare nästan klara direktuppflyttningen ser nu nästa omöjlig ut. Det är förvisso bara två poäng upp till Southampton men Southampton har nu 21 raka matcher utan förlust. Ipswich får hoppas att Williams kan spela sig i form till playoff.

Tom Wooster (Macclesfield, dual-registration)

Macclesfield spelar i Northern Premier League, Premier Division. Det vill säga sjundedivisionen. Det vill säga samma division som FC United. Macclesfield brukar ha runt 3000 åskådare på sina hemmamatcher. I sjundedivisionen. (Men så spelade ju Macclesfield Town i femtedivisionen eller högre från 1987 tills klubben upplöstes 2020. Och Macclesfield FC är en så kallad Phoenix Club för Macclesfield Town. Så det, för nivån, stora publikintresset har sin naturliga förklaring.)

Tom Wooster spelade vårsäsongen 2023 för Ramsbottom United i åttondedivisionen. Återstår att se om han får speltid i Macclesfield. Wooster var inte med i truppen i den enda matchen de avverkat sedan han anslöt till klubben.