Aaron Wan-Bissaka

Den engelska högerbacken Aaron Wan-Bissaka värvades till Manchester United från Crystal Palace sommaren 2019.

Född i Croydon i London hösten 1997 skulle Aaron Wan-Bissaka börja spela fotboll för Crystal Palace redan vid elva års ålder. Han tog sig upp genom akademin och sommaren 2017 fick han följa med på lagets försäsongsturné. Under en skadekris fick han i februari 2018 sin första chans i en officiell match. Därefter var han ordinarie i startelvan och i mars utsågs han till månadens spelare i Palace. Efter säsongen utsågs han till årets unga spelare i Crystal Palace.

Säsongen 2018/19 gick Wan-Bissaka från klarhet till klarhet. Fyra gånger kammade han hem priset som månadens spelare i Palace och han utsågs också till årets spelare i klubben.

Sommaren 2019 värvades han så av Manchester United. Under debutsäsongen var han lagets givna högerback. Han följde upp det med att spela mest av alla i laget under sin andra säsong i klubben.

Säsongen 2021/22 gick det emellertid sämre för Wan-Bissaka och hans speltid minskades. I slutet av säsongen var han inte längre förstaval som högerback.

Höstsäsongen 2022 spelade Wan-Bissaka nästan inte alls. När säsongen tog uppehåll för VM var hans säsong begränsad till ett kort inhopp på fyra minuter. Det berodde primärt på skadeproblem men när han var tillgänglig fick han inget förtroende. När säsongen återupptogs efter VM var Diogo Dalot indisponibel och Wan-Bissaka fick chansen. Han tog den och startade därefter de flesta matcherna under återstoden av säsongen. I februari 2023 vann han sin första titel som Unitedspelare, då Newcastle besegrades i Ligacupfinalen.

Wan-Bissaka har kongolesiskt ursprung och hans första landskamp var för DR Kongos U20-landslag i oktober 2015. Han kunde fortfarande välja att representera England och i mars 2018 blev han uttagen till det engelska U20-landslaget. Ett år senare spelade han U21-EM för England.

Hösten 2019 blev han uttagen till det engelska landslaget för första gången. Han tvingades emellertid tacka nej på grund av skada. Därefter har han, per sommaren 2023, inte varit aktuell för landslagsspel.

Spelarkaraktär

Ursprungligen utbildad som ytterforward är Aaron Wan-Bissaka idag en ytterback. Trots den offensiva skolningen har han sina största styrkor i det defensiva spelet. Han är snabb, läser spelet bra och gillar att tackla. Offensivt besitter han bra teknik och han är bra en mot en. Fortfarande bidrar han emellertid med för få mål och assists.

Rekommenderad läsning

 • Allt du behöver veta om Aaron Wan-Bissaka

  Allt du behöver veta om Aaron Wan-Bissaka

 • Frågeask: Välkommen till United, Aaron Wan-Bissaka

  Frågeask: Välkommen till United, Aaron Wan-Bissaka

 • Aaron Wan-Bissaka - Hetluft och kort startsträcka

  Aaron Wan-Bissaka - Hetluft och kort startsträcka

 • Q&A med Aaron Wan-Bissaka: Mina styrkor är dribbling, snabbhet och tacklingar

  Q&A med Aaron Wan-Bissaka: Mina styrkor är dribbling, snabbhet och tacklingar

Senaste artiklarna om Aaron Wan-Bissaka

 • Turkiskt intresse för Wan-Bissaka / Zirkzees utköpsklausul / Ruud i tränarstaben

  Turkiskt intresse för Wan-Bissaka / Zirkzees utköpsklausul / Ruud i tränarstaben

 • Hela mittförsvaret havererade den här säsongen

  Hela mittförsvaret havererade den här säsongen

 • Höjlund från start

  Höjlund från start

 • Flera tillskott på söndag / Rashford med på tåget / Ung högerback i blickfånget

  Flera tillskott på söndag / Rashford med på tåget / Ung högerback i blickfånget

 • Aaron Wan-Bissaka tillbaka / Old Trafford gruppen får kritik

  Aaron Wan-Bissaka tillbaka / Old Trafford gruppen får kritik

 • Wan-Bissakas sjukstuga / Ashworth närmar sig / INEOS nyaste kupp

  Wan-Bissakas sjukstuga / Ashworth närmar sig / INEOS nyaste kupp

Biografin uppdaterad i juli 2023 (uppdateras på säsongsbasis). Statistiken uppdateras efter varje match.