Roy Keane

Den irländska mittfältaren Roy Keane räknas av många som Manchester Uniteds främsta lagkapten någonsin. Keane var Unitedspelare 1993 till 2005 och lagkapten från 1997. Han gjorde 480 matcher och 51 mål för klubben. Keane vann bland annat sju ligatitlar och FA-cupen fyra gånger som Unitedspelare.

Roy Keane föddes i irländska Cork sommaren 1971. Som ung spelade han fotboll för den lokala klubben Rockmount och han höll även på med boxning. Han jagade provspel hos engelska klubbar men nobbades då han bedömdes vara för liten. Efter en del diversearbete fick han, 1989, slutligen chansen i den semiprofessionella irländska klubben Cobh Ramblers. Här fick han snabbt chansen i a-laget men det var i en ungdomsmatch som Nottingham Forest fick upp ögonen för honom.

Keane reste till England för provspel och värvades sedan till Nottingham för 47.000 pund. Efter att ha inlett i U21-laget tog han snabbt en ordinarie plats i a-laget och han startade 35 ligamatcher under debutsäsongen i England. Han hjälpte också Nottingham att gå till final i FA-cupen, där det blev förlust mot Tottenham.

Knappt ett år senare skulle han återigen förlora en cupfinal, nu mot Manchester United i ligacupen. Viss tröst var att Nottingham kort dessförinnan hade vunnit Full Member’s Cup. Under sin tredje säsong i Nottingham skulle Keane utses till årets spelare i klubben. Han blev också uttagen till årets lag i Premier League, trots att Nottingham blev degraderade.

Det såg ut som att Keane skulle fortsätta karriären i Blackburn Rovers. Men ett misstag försenade kontraktsskrivandet några dagar och då klev Alex Ferguson in och värvade Keane till Manchester United. Övergångssumman landade på 3,75 miljoner pund, vilket innebar att han blev den dyraste spelaren som värvats till en brittisk klubb.

Under sin första säsong i United skulle Keane vinna både ligan och FA-cupen och ett par år senare upprepade United bedriften. En tredje ligatitel följde 1997. När Eric Cantona därefter lämnade United utsågs Keane till ny lagkapten. Keane skulle emellertid missa större delen av säsongen 1997/98 på grund av skada.

Tillbaka i spel hjälpte Keane United att vinna trippeln 1999 och han utsågs till årets Manchester United-spelare. Ett år senare ledde han United till en ny ligatitel. Han prisades nu som årets spelare i England både av fotbollsjournalisterna och av spelarna. Dessutom blev han utsedd till årets Unitedspelare för andra året i rad.

Keane vann sin tredje raka ligatitel, hans sjätte totalt, 2001. Ett par år senare blev han engelsk mästare för sjunde gången. Det blev hans sista ligatitel som Unitedspelare.

Slutet i United blev tråkigt, då Keane och Ferguson hamnade i en längre konflikt. Det hela slutade med att United och Keane i november 2005 kom överens om att bryta hans kontrakt.

Keane signerade sedan för Celtic och hjälpte klubben att vinna ligan och ligacupen 2006. Därefter valde han att sluta som spelare, efter råd från läkare.

Roy Keane var med i den irländska truppen i U16-EM 1988 men fick ingen speltid. Han hjälpte sedan Irland att nå U19-VM 1991 men när det var dags för den turneringen hade han redan debuterat i a-landslaget. Debuten gjorde han mot Chile i en träningsmatch i maj 1991.

Keane hjälpte Irland att nå VM 1994. Där gjorde laget succé i gruppspelet men de blev utslagna i åttondelsfinalen.

Irland missade VM 1998 samt EM 1996 och 2000. Keane var nu kapten för landslaget. Irland kvalificerade sig för VM 2002. Keane skulle under kontroversiella omständigheter missa turneringen, efter bråk med förbundskapten Mick McCarthy.

Keane gjorde comeback i landslaget 2004 men Irland kvalade inte in till VM 2006. I september 2005 gjorde Keane sin 67:e och sista landskamp.

Efter spelarkarriären har Keane jobbat som manager och inom media.

Keanes första klubb som manager var Sunderland och han vann Championship 2007. Därefter hade han en sejour som manager för Ipswich Town.

Tränarkarriären fortsatte då han var assisterande förbundskapten till Martin O’Neill i det irländska landslaget från 2013 till 2018. Under perioden hade han även en kort sejour som assisterande manager för Aston Villa. Efter tiden med irländska landslaget gjorde han ett halvår som assisterande manager i Nottingham 2019. Per sommaren 2022 är det hans senaste tränarjobb.

Spelarkaraktär

Roy Keane spelade primärt som central mittfältare även om han också användes som högerback och mittback. Han hade enorm energi och jobbade outtröttligt som box till box-mittfältare. Keane var en utmärkt bollvinnare, dominant och han hade stora ledaregenskaper.

Han var en mycket fysisk spelare, ibland vårdslös och ful. Detta medförde att han ofta var skadad och han drog också på sig många utvisningar och avstängningar.

Keane var tekniskt skicklig, en bra passningsspelare och han kunde diktera tempot i spelet. Han hade ett bra skott och gjorde en hel del mål och han var bra på att skapa målchanser och bygga upp anfall. Trots att han var ganska kort var han en bra huvudspelare.

Rekommenderad läsning

 • Roy Keane: Mittfältskrigaren som bar en magisk hatt

  Roy Keane: Mittfältskrigaren som bar en magisk hatt

Senaste artiklarna om Roy Keane

 • Egoister och syltryggar

  Egoister och syltryggar

 • Sancho i ordbråk med Ten Hag / Martínez är ok / Onana återvänder till Kamerun

  Sancho i ordbråk med Ten Hag / Martínez är ok / Onana återvänder till Kamerun

 • Ronaldo är fansens spelare

  Ronaldo är fansens spelare

 • Uniteds bästa mål mot italienskt motstånd

  Uniteds bästa mål mot italienskt motstånd

 • Listan: några klassiska röda kort

  Listan: några klassiska röda kort

 • Roy Keane: Mittfältskrigaren som bar en magisk hatt

  Roy Keane: Mittfältskrigaren som bar en magisk hatt

Biografin uppdaterad i juni 2022 (uppdateras vid behov).