Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Listan
Uniteds bästa mål mot italienskt motstånd

Skralt nyhetsutbud under söndagen gör att en lista ersätter. Den här gången tittar vi till Manchester Uniteds bästa mål som kommit mot italienskt motstånd. Detta ter sig lämpligt då United ställs mot Atalanta i Champions League på tisdag.

Som vanligt vad gäller listor baseras de på personligt tyckande. Ett bra mål behöver nödvändigtvis inte vara det vackraste, där bollen sitter i klykan med ett pressat vristskott. Det kan vara att målet kommit efter en fin speluppbyggnad eller rentav betydelsen av det. Ett sent, avgörande mål kan ju ofta väga ganska tungt dessutom.

I den här listan begränsar vi oss en aning, av förklarliga skäl. Här gäller givetvis europaspel, och för att smalna av det än mer tas endast mål från Champions League med.

5. Wayne Rooney mot AC Milan 2009/10

Det här målet kom i en 3-0-seger mot AC Milan 2010. Det skedde i en åttondelsfinal av Champions League, som med Rooneys mål mer eller mindre redan var avgjord.

United hade en 3-2-ledning från bortamötet med sig i ryggen och i returmötet på Old Trafford hade engelsmannen hunnit sätta dit ledningsmålet bara drygt tio minuter in. Det aktuella målet gjordes emellertid precis i inledningen av andra halvlek.

Vad som var speciellt med den här baljan utförandet snarare än hur bollen hamnade i nät. För ärligt talat, nästan allt bygger på Nanis briljans i förarbetet. Portugisen rycker ifrån Thiago Silva längs vänsterkanten och skymtar i periferin en centralt löpande Rooney. Passningen från Nani in till Rooney, som löpt sig fri mot Abbiati i målet, är genialisk och utförd med största ackuratess.

Det speciella är att han slår den med yttersidan av högerfoten, och inte en ”enklare” bredsida med vänstern. På ett elegant sätt rullar Rooney bollen förbi Abbiati i motståndarnas mål.

United vann till slut matchen med 4-0. 7-2 totalt i dubbelmötet.

Målet finns att se här (plats 10).

4. Michael Carrick mot AS Roma 2006/07

Vem minns inte 7-1 mot AS Roma? De gör vi nog alla. Detta var säsongen 2006/07 och United skulle möta Roma hemma efter att ha förlorat det första kvartsfinalmötet nere i Rom med 2-1.

Snacka om att man vände dubbelmötet till sin favör. Och man gjorde det tack vare ett nyförvärv inför säsongen. Nämligen Michael Carrick. Den spelskicklige mittfältaren var sannerligen ingen utpräglad målskytt, men här slog han till både en och två gånger. Bägge gångerna med vackra mål. Men det andra tar priset för den här gången.

Carrick fick bollen utanför straffområdet, från sisådär 20 meter håll. I samma ögonblick som han mottog bollen lade han i samma rörelse upp den för att avlossa högerdojan. Och som han gjorde det. Med ett vristskott såg han till att bollen seglade in i det bortre krysset och satte med den sparken 6-0-målet.

3. Cristiano Ronaldo mot AS Roma 2007/08

Även denna gång får AS Roma agera slagpåse. Nu över till en betydligt mer etablerad målskytt, och en som återfinns i laget idag, nämligen Cristiano Ronaldo.

Det här målet kom under portugisens första sväng i klubben och faktum är att det här mötet ägde rum säsongen efter 7-1-resultatet.

Ronaldos mål kom dock i Rom, på Stadio Olimpico, och skulle bli matchens första mål. Det spektakulära med det här målet var anfallarens häng i luften. Han nickade nämligen in bollen på inlägg från Paul Scholes.

Men för den som såg matchen på teve upplevdes det lite märkligt. Scholes slog in bollen, men det fanns ingen där… till dess att Ronaldo flög in i bild och skallade bollen ner i backen och in i mål.

United vann matchen med 2-0 och dubbelmötet (kvartsfinal) med totalt 3-0.

2. Roy Keane mot Juventus 1998/99

Kanske inte det mest spektakulära målet, men många har nog i efterhand insett betydelsen av det.

Det här målet sträcker sig tillbaka till trippelsäsongen 1998/99 och när United ställdes mot Juventus i semifinal i Champions League. Det första mötet på Old Trafford hade slutat 1-1 och man var därför tvungna att få med sig ett resultat nere på Stadio delle Alpi i Turin.

Det började inte bra för de rödklädda. Inom loppet av tio minuter hade Filippo Inzaghi sett till att ge hemmalaget en 2-0-ledning och raksträcka mot finalen.

Men en viss kapten i United ville annat. På en vänsterhörna dök irländaren upp och nickade in reduceringsmålet för United, som också skulle bli början på en sagolik vändning. Firma Yorke-Cole satte både 2-2 och 3-2, vilket sedan blev slutresultatet. Vad som hände i Barcelona ett par veckor senare är vi alla varse om.

I finalen fanns dock inte Keane med, detta på grund av att han var avstängd. Ett gult kort mot Juventus stoppade honom från att få delta i matchen mot Bayern München. Men hade det inte varit för kaptenens insats i Turin vete tusan om United ens hade spelat i den där finalen.

Roy Keane stod för en äkta lagkaptensinsats nere i Italien.

 

1. Ryan Giggs mot Juventus 1997/98

Nummer ett på listan är även det ett mål mot Juventus, men en säsong tidigare än Keanes. Den här gången var det Ryan Giggs tur.

I detta fall är det snarare själva målet som beaktas i första hand. För vilken strut walesaren bjöd på.

United hade inkast en liten bit in på Juventus planhalva och kastade neråt i korridoren längs vänsterkanten. Teddy Sheringham höll emot sin bevakning och lättade fram bollen in mot mitten till en Giggs som kom i blixtrande fart. Ett par touchs senare, och någon kroppsfint som fick motståndaren ur balans, tryckte han upp bollen i nättaket. Faktiskt inte helt olikt målet han gör på Arsenal i FA-cupen säsongen därpå.

Målet innebar 3-1 till United och gjordes dessutom när klockan hade tickat upp på 90 minuter. Att det ”endast” var en gruppspelsmatch i Champions League förtar ingenting från det här målet.

Målet finns att se här.