Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Greenwood levererade direkt men fem tappade ledningar

Det var inte bara Manchester Uniteds a-lag som säsongsdebuterade i fredags. Både juniorlaget och reservlaget var i aktion. Tyvärr fick de båda ungdomslagen nöja sig med oavgjort, trots att reserverna ledde vid två tillfällen och juniorerna tre gånger.

Med de orden introducerar vi vår nya ungdomsrapportering här på Muss.se. Den här säsongen är planen att vi ska göra ungdomskollen varannan vecka och lånekollen varannan vecka. Principiellt kommer kolumnerna att publiceras på måndagar men några gånger under säsongen kan det säkert bli någon dag tidigare eller senare.

Det finns flera anledningar till att vi nu frångår att göra matchrapporter på varje match, varav tidsåtgång kontra läsarintresse är en viktig faktor. Vi tror samtidigt att vi med detta lite friare format ska kunna skapa något som är intressantare för fler läsare.

Greenwood levererade direkt, reservlaget nästa?

Mason Greenwood gjorde stor succé förra säsongen. Framför allt i våras levererade han mål eller assist i stort sett i varenda match. Den unga anfallaren – faktiskt förstaårsjunior först den här säsongen – fick som belöning följa med a-laget på sommarens turné.

Tillbaka i juniorlaget tog Greenwood sin självklara plats som toppforward när juniorerna inledde säsongen mot Derby. Det tog en halv halvlek innan han, efter en fin soloprestation, hade placerat bollen i Derbys nät. Greenwood satte sedan också 3-2 i slutet av matchen, efter en suverän passning av Largie Ramazani.

Allt var inte frid och fröjd, dock. Greenwood brände en straff i första halvlek och med god utdelning hade han med lätthet kunnat lämna planen med det dubbla antalet mål.

Oavsett har vi all anledning att tro att Mason Greenwood har ännu en stor säsong framför sig. Med James Wilson skickad till Aberdeen på lån bör Greenwood ha goda chanser att ganska snart slå sig in i reservlaget. Han är egentligen redan för bra för juniorfotbollen och fysiskt är han redo för spel med äldre pojkar.

Garner i reservlaget

Notabelt frånvarande i juniorlagets laguppställning var James Garner. Förklaringen kom några timmar senare, då vi fick reservlagets laguppställning. Garner tog nämligen plats bredvid Ethan Hamilton och DJ Buffonge på reservlagets mittfält, i 2-2-matchen mot Fulham i London.

Embed from Getty Images

Garner var en av många ungdomsspelare på turnén. Att han skulle slå sig in i reservlaget under säsongen hade jag räknat men jag trodde att det skulle ta sin lilla tid. Sen är det förstås möjligt att han kliver ner till juniorerna igen.

I Garners frånvaro tog Brandon Williams hand om kaptensbindeln i juniorlaget. Vänsterbacken Williams firade kaptensbindeln med att göra mål.

4-3-3 till vardags

Det har meddelats att Uniteds båda ungdomslag den här säsongen kommer att spela med en 4-3-3-formation som grunduppställning. Det var också vad vi fick se i de båda lagens premiärer.

I reservlaget innebar det att Tahith Chong och Angel Gomes tog plats som ytterforwards, vilket tycks ha fungerat bra. Det var nämligen Gomes och Chong som skrev sig in i målprotokollet. Gomes bidrog dessutom med assisten till Chongs mål.

https://twitter.com/MxZvGx_/status/1028303577184395264

Mål för Chong och Gomes är ingen överraskning. Däremot är det desto mer överraskande att Gomes slog till med ett nickmål.

https://twitter.com/MxZvGx_/status/1028272070310932481

Puigmal i backlinjen, Laird centralt

Juniorlagets spanska mittfältare Arnau Puigmal tog överraskande plats som högerback mot Derby. Det ska vara en position han har spelat på i Spanien men jag kan inte minnas att han har tidigare erfarenhet av spel i backlinjen i United.

Med Puigmal på högerbacken och kapten Williams på vänsterbacken fanns ingen ytterbacksposition ledig för Ethan Laird. Inga problem, Laird klev då in som mittback. Det är en position han har haft i det engelska U17-landslaget medan han i United har spelat som ytterback.

Återstår att se om det är tillfälligt eller om det blir fler matcher som mittback för Laird. Klart är hur som helst att Laird kommer att ha en självklar plats i startelvan (han var faktiskt uppe och smakade på reservlagsfotbollen redan förra säsongen). Jag hade också gissat att det var Laird som skulle ta hand om kaptensbindeln före Williams.

Det ska påpekas att Laird avslutade matchen som högerback, då Ben Hockenhull ersatte Puigmal och tog Lairds plats i mittförsvaret.

Fem tappade ledningar

Om offensiven levererade så sliter United defensivt. Som har påpekats hade reservlaget 1-0 och 2-1 medan juniorerna hade 1-0, 2-1 och 3-2 utan att något av lagen lyckades vinna.

Reserverna släppte in två nickmål från fasta situationer. Juniorerna släppte också in ett nickmål, då Di’Shon Bernard missbedömde ett inlägg.

Värre för juniorerna var att de skänkte bort ett par straffar. Först då debuterande målvakten Jacob Carney misslyckades med att ta emot en bakåtpassning för att sedan vara alldeles för ivrig i försöket att reparera misstaget. Sedan, på tilläggstid, då debuterande inhopparen Ben Hockenhull helt i onödan fällde en motståndare.

Ryan på juniorernas bänk

Juniorlaget har en ny tränare den här säsongen. Neil Ryan (som till Jimmy Ryan) klev upp från U16-laget. Kieran McKenna flyttade, vilket säkert är bekant, upp till José Mourinhos ledarstab.

Givetvis är det alldeles för tidigt att veta hur det faller ut. Trenden med frejdig offensiv och svajig defensiv känner vi åtminstone igen.

Svenskt bland de nya spelarna

United har inför den här säsongen adderat 13 nya juniorlagsspelare (varav två lite senare). Majoriteten fanns förstås redan i klubben och det känns aningen märkligt att kalla Mason Greenwood för en ny spelare, men formellt är han det. Förra säsongen var han kontrakterad som schoolboy medan han nu är scholar (med ett förmodat proffskontrakt när han fyller 17 år i oktober).

Av de nya spelarna återfanns, tillsammans med Greenwood, två namn i startelvan:

 • Jacob Carney (som förra säsongen spelade med laget som academy student men då blev utan speltid) debuterade i mål.
 • Sveriges Anthony Elanga tog platsen som högerforward och stod för en fin insats.

https://twitter.com/MxZvGx_/status/1027945370599542786

Charlie McCann och  Ben Hockenhull fick chansen som inhoppare.

Utlånade och inte utlånade spelare

United har, när detta skrivs, skickat sju spelare på lån. Det handlar om de tre a-lagsspelarna Tim Fosu-Mensah, Joel Pereira och Axel Tuanzebe, samt reservlagsspelarna Cameron Borthwick-Jackson, Dean Henderson, Matty Willock och James Wilson (a-lagsspelare och reservlagsspelare som definierat av Uniteds egen hemsida).

Hur det går för spelarna på lån tar vi förstås i lånekollen. Men jag tänkte här som hastigast spekulera lite om de som fortfarande är kvar i klubben. För det förefaller vara troligt att några spelare till försvinner på lån innan fönstret stänger.

 • Kieran O’Hara tycker jag borde skickas på lån. Han har inte längre något att hämta i reservlaget och behöver känna på seniorfotboll.
 • Demetri Mitchell var på lån i våras och gjorde, tills han blev skadad, succé. Nytt lån borde vara en självklarhet.
 • Regan Poole var på lån förra säsongen och vill gissningsvis lämna igen.
 • Ro-Shaun Williams borde också må bra av en chans att spela seniorfotboll.
 • Tahith Chong och Angel Gomes tror jag dock kan må bra av att spela med reserverna under hösten. Samt förhoppningsvis lite ströspel i ligacupen (låt oss vara realistiska, mer är inte aktuellt under José Mourinho). Om de gör bra ifrån sig under hösten så bör det dock ligga nära till hands att de går på lån i januari.

Spelarna som försvann

Som alltid är det ett antal ungdomsspelare som lämnar efter varje säsong. De mest etablerade förlusterna i år är Joe Riley som gick till Bradford på fri transfer och Sam Johnstone som såldes till West Brom.

Av de yngre spelarna försvann åtta på fri transfer. Indy Boonen och Tosin Kehinde hade möjligheten att förlänga med United men valde att prova lyckan i Oostende (Boone) och Feirense (Kehinde).

Max Johnstone gick till Sunderland och Ilias Moutha-Sebtaoui  till Anderlecht).  Jake Kenyon, Devonte Redmond, Theo Richardson och Charlie Scott är fortfarande klubblösa.

Turneringar och sånt

Ungdomslagen kommer den här säsongen att delta i följande turneringar:

 • Premier League 2, Division 2: Reservlagets liga (U23). Tolv lag, dubbelmöten. Ettan flyttas upp till Division 1, lag 2-5 spelar playoff om en Division 1-plats.
 • U18 Premier League: Juniorlagets liga (U18). Regionalt indelad med två serier om tolv lag. Dubbelmöten. Vinnaren i de båda grupperna möts i nationell final.
 • Premier League International Cup: Cup för U23-lag. 24 lag deltar, 12 från England (och Wales), 12 internationella. Sex grupper med två engelska och två utländska lag. Gruppvinnarna och de två bästa tvåorna går till kvartsfinal. Enkelmöten i såväl gruppspel som slutspel. Samtliga matcher spelas i England.
 • Uefa Youth League: Uefas ungdomsturnering (U19). Gruppspelet spelas parallellt med gruppspelet i Champions League. Sedan är det slutspel då lag som blivit juniormästare men vars a-lag inte deltar i Champions League ansluter till turneringen.
 • FA Youth Cup: Juniorlagets FA-cup (U18). En mycket prestigefylld cup. Nytt den här säsongen är att semifinal och final nu avgörs i enkelmöte.
 • U18 Premier League Cup: Cup för lagen i U18 Premier League. Två lag från norra gruppen och två lag från södra gruppen. I övrigt är det samma upplägg som i Premier League International Cup.

Mer information finns på vår sida med ungdomslagens matcher.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senast.

U18: Manchester United – Derby 3-3 (1-1)

U18 Premier League, 10 augusti


1-0 (23) Mason Greenwood (Levitt)
1-1 (39) Matthews
2-1 (51) Brandon Williams
2-2 (56) Whittaker (straff)
3-2 (79) Mason Greenwood (Ramazani)
3-3 (90+3) Whittaker (straff)


Uniteds lag: Carney; Puigmal (Hockenhull 75), Laird, Bernard, B Williams; McGhee (McCann 64), Traore, Levitt; Elanga, Greenwood, Ramazani

U23: Fulham – Manchester United 2-2 (1-1)

Premier League 2, Division 2, 10 augusti


0-1 (28) Angel Gomes (Tanner)
1-1 (41) Davies
1-2 (61) Tahith Chong (Gomes)
2-2 (79) Atkinson


Uniteds lag: O’Hara; Tanner, Poole, R Williams, O’Connor; Garner, Hamilton, Buffonge (Whelan 88); Gomes (Dearnley 88), Wilson (Bohui 46)