Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Gör om, gör rätt

Vi har avverkat tre matcher sedan den senaste ungdomskollen. Först förlorade juniorerna tungt mot Manchester city i semifinal i Premier League Cup. Sedan var det reservernas tur att förlora, mot Stoke i ligan. Så idag spelade juniorerna 2-2 mot Blackburn i ligan.

Där vi i den här kolumnen i höstas nästan bara diskuterade vinster är det annorlunda nu. Ungdomslagen hade tillsammans den fina resultatraden 23-8-3 på säsongens 34 första matcher. Ställ detta mot 4-3-7 på de 14 matcherna därefter så är skillnaden markant.

En förklaring är att många ordinarie reservlagsspelare lämnade på lån i januari. Det har gett oss ett yngre reservlag vilket i sin tur för med sig ett yngre juniorlag. Men även så har vi rätt att kräva bättre.

Derbyförlust i semifinalen

I semifinalen i U18 Premier League Cup var United chanslösa mot Manchester city. Det blev en 3-0-förlust och återigen underpresterade United i en viktig cupmatch. Det börjar tyvärr bli en trend. Laget har har en hög högstanivå men får sällan ut det i de största matcherna.

United hamnade tidigt i underläge, efter ett långskott från Nmecha. Därefter kontrollerade city matchen. Ledningen utökades kort efter paus. United spelade sedan upp sig men kunde inte hitta reduceringen och istället gjorde city 3-0.

United kom till spel utan Mason Greenwood medan James Garner vikarierade i mittförsvaret. Utan Greenwood saknar United spets. Largie Ramazani, D’Mani Mellor och Anthony Elanga är bra spelare. De är emellertid inte spelare som klarar av att leda anfallet. Samtidigt saknades Garners driv på mittfältet. I tillägg saknades Di’Shon Bernard (avstängd), Ethan Laird och Arnau Puigmal (skadade) medan lagkapten Brandon Williams klev av skadad i första halvlek.

Reserverna chanslösa mot Stoke

Reservlaget förlorade i måndags med 3-1 borta mot Stoke i ligan. Stoke var det klart bättre laget och vann rättvist. De tog ledningen efter offensiv bollvinst, där Lee O’Connor sedan halkade och Matej Kovar släppte bollen förbi sig alldeles för enkelt. Sedan utökade Stoke på kontring, där Unitedspelarna var alldeles för sega i hemarbetet.

D’Mani Mellor reducerade snyggt, efter en fin passning från Dylan Levitt. Stoke punkterade dock matchen minuten senare. Tymon valde skott istället för inlägg på en frispark från distans och Kovar var inte alls med på noterna.

United har nu fyra raka förluster i ligan och har rasat till sjätte plats i tabellen. Fortfarande har United kontakt med lagen ovan så än finns det mycket att spela för. En femteplats krävs för att gå till playoff för uppflyttning (förstaplatsen, som ger direktuppflyttning, är inte längre inom räckhåll).

Unga juniorer orkade inte hela vägen

Juniortränare Neil Ryan matchade ett ungt och oerfaret lag i bortamatchen mot Blackburn. Det gav inledningsvis väldigt bra resultat och 2-0 i halvtid var i underkant. Efter paus talade dock ålder, tyngd och erfarenhet, varför Blackburn kunde komma tillbaka till oavgjort.

Ethan Laird gjorde comeback efter skada och visade omedelbart upp sig då han gav United ledningen.

United utökade till 2-0 genom debuterande U16-anfallaren Mipo Odubeko.

I första halvlek var United överlägsna. Laget hade bud efter bud på fler mål och borde ha dödat matchen.

Efter paus blev det en annan historia. Blackburns tyngd och erfarenhet talade medan United tröttnade. Att Ethan Laird klev av efter paus (troligen planerat) bidrog sannolikt till scenförändringen.

Två gånger om kunde Blackburn göra mål efter inspel från högerkanten. Det var väldigt rörigt i Uniteds försvar. I slutet av matchen hade båda lagen bud på segermål men det blev delad poäng.

Poängtappet innebar att United missade chansen att gå upp i serieledning. Istället ser Derby, som i skrivande stund leder sin match, ut att ta över serieledningen. Derby och Liverpool står i så fall på 32 poäng medan United och Everton har 31. Derby och Liverpool har dock en match till godo.

Odubeko debuterande målskytt

Mipo (eller Ademipo) Odubeko gjorde idag debut i juniorlaget. Och som han gjorde det! Som noteras ovan gjorde han mål i debuten. Han hade bud på fler mål och gav United en tyngd i offensiven som annars har saknats när Greenwood inte spelat. Debuten lovar gott och vi få förhoppningsvis se mycket mer av Odubeko innan säsongen är över.

Anfallaren Odubeko är, som jag förstår det, en U16-spelare som har öst in mål under säsongen. Han har nigerianska rötter men har spelat ungdomslandslagsfotboll för Irland.

Emeran klar för United

Den unga franska ytterforwarden Noam Emeran (född 2002) har signerat för United. Emeran, som lämnade Amiens, var eftertraktad av klubbar som Barcelona och Paris Saint-Germain men United vann dragkampen. I en intervju med Le Parisien säger Emeran att United övertygade honom mer än de andra klubbarna.

Emeran uppges ha signerat för tre och ett halvt år. Han ska i veckan ha varit med U16-laget på träningsläger i Slovakien.

Återstår att se om Emeran får visa upp sig i juniorlaget redan under våren.

Några korta

 • Callum Gribbin är en annan som har försvunnit helt från diskussionen. Det rapporteras nu att han har tagit en paus från fotbollen. Det skulle inte förvåna om nästa uppdatering om Gribbin är att han friställs från klubben.

 • DJ Buffonge har varit i Derby på provspel. Tillbaka i United spelade han i reservmatchen mot Stoke. Det kan tänkas att United låter honom visa upp sig inför en flytt på fri transfer efter säsongen.
 • Tyrell Warren kan också tänkas lämna på fri transfer efter säsongen. Warren har nyligen provspelat för Bolton.

 • Unga spelare på landslagsuppdrag: Namnet Shola Shoretire la vi på minnet när han i december blev den yngsta spelaren någonsin i Uefa Youth League. Tillsammans med Omari Forson och Sam Mather har han varit på uppdrag för Englands U15-landslag.

 • Anthony Elanga fick göra sin reservdebut i förlusten mot Stoke.
 • Matthew Olosunde gjorde, efter lång skadefrånvaro, säsongsdebut mot Stoke.
 • Oliver Denham och Mark Helm spelade från start mot Blackburn. För båda var det första matchen från start i juniorlaget.
 • Max Haygarth fick äntligen göra sin juniordebut i matchen mot Blackburn. Haygarth har varit i United sedan nio års ålder men har varit hårt skadedrabbad. Trots skadeproblemen fick han ett kontrakt som scholar inför den här säsongen.

 • Ethan Laird gjorde comeback mot Blackburn. Skadefrånvaron blev nästan tre månader lång. Någon ringrostighet syntes inte. Han klev ändå av efter en halvlek, vilket jag antar var planerat.
 • Nu räknar jag med att Laird ganska snart tar klivet upp till reservlaget. Kanske redan på måndag mot Reading. Det skulle i så fall förklara det tidiga bytet. Kanske, kanske får vi också se honom göra a-lagsdebut innan säsongen är över.
 • Matej Kovar har fått mycket beröm i den här kolumnen. De senaste matcherna har han emellertid sett skakig ut, med flera billiga mål insläppta.
 • Uefa Youth League: Åttondelsfinalerna lottades igår och för United blir det bortamatch mot Midtjylland. Vid avancemang väntar Porto eller Tottenham i kvartsfinal och i en eventuell semifinal är alternativen Dynamo Kiev, Hoffenheim, Atlético Madrid och Real Madrid.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U18: Manchester city – Manchester United 3-0 (1-0)

U18 Premier League Cup, semifinal, 16 februari


1-0 (17) Nmecha
2-0 (55) Dele-Bashiru
3-0 (81) Nmecha


Uniteds lag: Thompson; Galbraith, Mengi, Garner, B Williams (Devine 29); Levitt, Traore, McCann (McGhee 55); Ramazani, Mellor, Elanga

U23: Stoke City – Manchester United 3-1 (2-0)

Premier League 2, Division 2, 18 februari


1-0 (32) Pemberton
2-0 (39) Verlinden
2-1 (81) D’Mani Mellor (Levitt)
3-1 (82) Tymon


Uniteds lag: Kovar; Olosunde, Ercolani, O’Connor, Tanner; Garner, Buffonge (Levitt 63), Gomes; Burkart (Elanga 60), Bohui (Mellor 58), Barlow

U18: Blackburn Rovers – Manchester United (0-2)

U18 Premier League, 23 februari


0-1 (11) Ethan Laird
0-2 (21) Mipo Odubeko (Galbraith)
1-2 (63) Zimba
2-2 (80) Durrant


Uniteds lag: Carney; Laird (Neville 46), Denham, Mengi, Devine; Galbraith, McGhee; Stanley (Haygarth 90+1), Helm (Hockenhull 70), Ramazani; Odubeko

Mer information:

Res med oss till Manchester!