Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen: Vi firar jul och nyår på topp

Manchester Uniteds ungdomslag har nu tagit jul- och nyårsledigt. Gårdagens 1-1-match mot Derby var årets sista ungdomsmatch. I den här ungdomskollen behandlar vi kalenderårets sista matcher och kommer med korta halvtidsomdömen.

Dessutom diskuterar vi inverterade ytterbackar och så lägger vi namnet Shola Shoretire på minnet. Vidare förstås lite Mason Greenwood, för det är omöjligt att inte prata om Greenwood i den här kolumnen.

Fojticek hjälte mot Valencia

Juniorerna avslutade gruppspelet i Uefa Youth League med en 2-1-seger mot Valencia på bortaplan. United hade redan säkrat gruppvinsten, så Nicky Butt valde att ge många mindre erfarna spelare chansen. Valencia tog en tidig ledningen men United vände till 2-1 före halvtid, då Nishan Burkart (i sin första start efter skadan) och Aidan Barlow gjorde mål.

I andra halvlek tryckte Valencia på men Alex Fojticek i Uniteds mål stod för rena rama David de Gea-insatsen, med räddning efter räddning. Fojticek har sällan imponerat på mig men i den här matchen var han fantastisk. Butt valde samtidigt att skicka in Youth League-debutant efter Youth League-debutant. Det räckte till seger och Uniteds gruppspelsfacit blev 5-1-0 med målskillnaden 20-7.

Dion McGhee, Reece Devine (båda från start), Mark Helm, Lukasz Bejger, Harvey Neville, Shola Shoretire och Oliver Denham (alla inhoppare) fick göra Uefa Youth League-debut i matchen.

Nu väntar åttondelsfinal i mars. Lottning först i februari, efter playoff.

Reserverna tog över förstaplatsen

Uniteds reserver (U23) åkte till Reading och tog sig an serieledarna. Laget åkte hem med en 1-0-seger i bagaget, sedan Angel Gomes gjort matchens enda mål på straff. Matchen var annars inte mycket att hurra för, som det tyvärr lite för ofta är när reserverna lirar.

United fick liv på riktigt när Burkart blev inbytt efter en timme. Det var också Burkart som fixade straffen.

Negativt var att Tahith Chong blev utbytt skadad, efter en vansinnestackling.

Fantastiska juniorer slog ut Chelsea

Uniteds juniorlag imponerade stort och besegrade Chelsea med 4-3 i FA Youth Cup. Mason Greenwood var föga förvånande magnifik och gjorde tre av målen. Di’Shon Bernard gjorde mål och blev sedan utvisad mot sin gamla klubb.

Mycket mer om den matchen här.

Oavgjort mot Derby

De yttre omständigheterna var bedrövliga när Uniteds reserver inledde Premier League International Cup med en 1-1-match borta mot Derby. United tog ledningen då Nishan Burkart gjorde mål efter fint förarbete av Angel Gomes. Derby kunde dock kvittera då ett inlägg lurade Matej Kovar i Uniteds mål.

Förutom Derby så ska United spela mot PSV och PSG i gruppspelet. Övriga matcher i gruppen är redan spelade så förutsättningarna är glasklara för United. Derby toppar gruppen på fem poäng med 5-3 i målskillnad. Mest troligt är det bara gruppvinnaren som går vidare från Uniteds grupp.

Inverterade ytterbackar

I Uniteds ungdomslag får vi ofta se ytterbackarna spela på fel kant och i stort sett alla ytterbackar har spelat på båda kanterna. Det har även hänt att United har spelat med en högerfotad vänsterback och en vänsterfotad högerback.

I matchen mot Reading började Lee O’Connor som högerback och Tyrell Warren som vänsterback. Inför andra halvlek hade de bytt position.

Shoretire yngst någonsin

Av alla debutanter i Youth League-matchen var det ett namn som stack ut extra: Shola Shoretire. Den unga ytterforwarden – född 2004 – blev turneringens yngsta spelare någonsin.

Blott 14 år och 314 dagar gammal är Shoretire definitivt ett namn att lägga på minnet. Det lär fortfarande dröja sin lilla tid innan han ens börjar spela med juniorlaget på regelbunden basis.

Shoretire är också en av de allra yngsta spelarna någonsin att representera United i en officiell ungdomsmatch.

Några dagar senare debuterade Shoretire för det engelska U15-landslaget. I en 7-2-seger mot Turkiet bidrog han med ett hattrick och dessutom två assists…

Lite Mason Greenwood

Annars handlar det ju egentligen bara om Mason Greenwood nu för tiden. Han stod över Youth League-matchen (det gjorde alla som skulle spela FA Youth Cup) och satt istället på bänken i a-lagets Champions League-match. Ingen debut då, så det lär bli Ole Gunnar Solskjaer som får ge Greenwood sin debut.

Sedan startade Greenwood givetvis på topp i FA Youth Cup mot Chelsea och som han gjorde det…

https://twitter.com/MxZvGx_/status/1074784862186430464

Vi noterar förstås de tre målen, alla fantastiska på sitt sätt. Min favorit är det tredje och det illustrerar så tydligt hur ofattbart intelligent Mason Greenwood är. Han uppfattar är att där finns en chans att vinna bollen och löper sedan i exakt rätt läge för att bryta passningen. Börjar han löpningen ögonblicket tidigare så slår inte försvararen passningen, börjar löpningen ögonblicket senare hinner han inte fram.

Greenwood är dock inte bara målskytt. När Chelsea i slutet av matchen, med en man mer, låg på för en kvittering jobbade Greenwood kanske hårdast av alla i defensiven.

På säsongen har han nu 22 mål och 6 assists (de som är snällare räknar till 9 assists) på 19 matcher för U18, U19 och U23. Då ska vi komma ihåg att han är junior nästa säsong också…

Juniorerna på väg mot något stort

Uniteds juniorer firar jul och nyår som ligafyra. Laget är bättre än så och målsättningen måste vara att vinna serien för andra året i rad (kan dock bli svårt om Mason Greenwood blir reservlagsspelare – eller kanske till och med a-lagsspelare – på riktigt). Det är bara fem poäng upp till serieledaren Everton och då har United en match till godo. Liverpool (fyra poäng före) har också en match mer spelad medan Derby (tre poäng före) har spelat två matcher mer.

I cuperna går det ännu bättre. United slog ut Chelsea i FA Youth Cup och i nästa omgång väntar hemmamatch mot Brighton. Känslan är att United är favoriter att vinna den anrika cupen för första gången sedan 2011.

I U18 Premier League Cup är United klara för kvartsfinal efter gruppseger före Chelsea. Som noteras ovan är United också i åttondelsfinal i Uefa Youth League.

Embed from Getty Images

Tittar vi på spelarna individuellt så går det givetvis inte att bortse från Mason Greenwood, som är på en egen nivå. Många andra förtjänar beröm, Ethan Laird är nästan alltid fantastiskt, Di’Shon Bernard och Teden Mengi bildar ett väldigt bra mittbackspar. På mittfältet går Aliou Traore och Dylan Levitt från klarhet till klarhet.

Reserverna vinner men imponerar inte

Uniteds reservlag går på julledigheten som serieledare. Wolves, Reading och Southampton är dock bara en poäng bakom och Wolves har en match till godo. Allt annat än en serieseger skulle faktiskt vara en besvikelse med tanke på att det trots allt är tal om spel i andradivisionen.

Framför allt borde ett lag med så många fina spelare kunna prestera mycket bättre fotboll.

I Premier League International Cup finns chans till avancemang men utgångsläget är svårt.

Embed from Getty Images

Individuellt tycker jag att Angel Gomes är den som har varit bäst. Han spelar numer oftast som central mittfältare och han verkar verkligen trivas i den defensivare utgångspositionen.

Tahith Chong är bra men har inte riktigt nått upp till samma nivå som förra säsongen. På mittfältet gör James Garner det väldigt bra, framför allt med tanke på att han fortfarande är junior. Lee O’Connor imponerar som ytterback på båda kanterna och han klarar sig centralt också. I mål gör Matej Kovar det väldigt bra.

Nishan Burkart har missat en stor del av säsongen på grund av skada men har gjort det bra när han har kunnat spela. Nu tillbaka i spel kommer han dessutom stärka lagets chanser i Youth League.

Några korta

  • Will Fish (U16-spelare) registrerades i Uefa Youth League-truppen inför matchen mot Valencia. Han fick nöja sig med en plats på bänken men det är ytterligare ett namn att lägga på minnet. Fish är försvarare och ska visst vara riktigt talangfull.
  • D’Mani Mellor gjorde reservlagsdebut när han blev inbytt mot Derby.
  • Martin Svidersky ska enligt trovärdiga rapporter ansluta till klubben i januari. Han har tyvärr dragit på sig en allvarlig knäskada och kommer tvingas till lång rehabilitering.

Matchfakta

Ungdomslagen har spelat följande matcher sedan senaste ungdomskollen.

U19: Valencia – Manchester United 1-2 (1-2)

Uefa Youth League, gruppspel, 12 december


1-0 (13) Escobar
1-1 (36) Nishan Burkart
1-2 (42) Aidan Barlow (Ramazani)


Uniteds lag: Fojticek; Tanner (Bejger 70), Ercolani (Neville 71), O’Connor, Devine (Denham 76); McGhee, Gomes; Chong, Barlow (Helm 66), Ramazani; Burkart (Shoretire 75)

U23: Reading – Manchester 0-1 (0-0)

Premier League 2, Division 2, 16 december


0-1 (64) Angel Gomes


Uniteds lag: Kovar; O’Connor, Poole, R Williams, Warren (Tanner 57); Gomes (Barlow 82), Whelan, Hamilton; Chong, Dearnley (Burkart 59), Bohui

U18: Manchester United – Chelsea 4-3 (1-1)

FA Youth Cup, omgång 3, 17 december


1-0 (9) Mason Greenwood
1-1 (43) Lamptey
2-1 (46) Mason Greenwood (Traore)
3-1 (65) Di’Shon Bernard (Levitt)
4-1 (79) Mason Greenwood
4-2 (83) Anjorin (straff)
4-3 (84) Redan


Uniteds lag: Thompson; Puigmal, Bernard, Garner, B Williams (Elanga 59); Galbraith, Levitt (McGhee 90+5), Traore, McCann (Mengi 46); Mellor, Greenwood

U23: Derby County – Manchester United

Premier League International Cup, gruppspel, 20 december


0-1 (18) Nishan Burkart (Gomes)
1-1 (65) Sibley


Uniteds lag: Kovar; O’Connor, Poole, R Williams, Tanner; Gomes, Whelan, Hamilton; Barlow (Bohui 75), Burkart (Mellor 75), Dearnley

Mer information: