Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen
Class of 2022

För första gången sedan 2011 ska Manchester United spela final i FA Youth Cup. I den här Ungdomskollen kommer vi därför att fokusera nästan helt på laget som har tagit oss till finalen.

I finalen, någon gång under andra halvan av april mest troligt, har United hemmamatch mot vinnaren mellan Nottingham och Chelsea.

För U23 är det väldigt talande att lagets två senaste matcher är en 3-0-förlust mot ligaelvan Leeds och en 3-0-seger mot ligatian Everton. Lagets prestationer varierar kraftigt, vilket kan illustreras av tabellraden 10-5-7 i ligaspelet.

Matcher sedan senast

Class of 2022

Höjdpunkten för Uniteds ungdomslag den här säsongen har varit FA Youth Cup. United har tagit sig till final efter mycket imponerande prestationer. Bara i kvartsfinalen mot Leicester var United illa ute. Annars har det varit en bekväm resa till finalen.

Startelvan har roterats en del. Totalt har femton spelare fått chansen från start i cupen. En elva har emellertid utkristalliserat sig som Travis Binnions föredragna i cupen:

Elvan illustrerar den bredd som finns i akademin just nu. Till att börja med är det anmärkningsvärt att Shola Shoretire inte har matchats alls i cupen. Av dagens juniorer i United är han tvivelsutan den som har kommit längst i utvecklingen, med fyra matcher i a-laget.

I backlinjen var det av allt att döma tänkt att Willy Kambwala skulle vara den här generationens ledande försvarare. Han har emellertid haft otur med skador sedan han kom till United och har inte alls kunnat göra sig själv rättvisa. På vänsterbacken skulle det här vara Logan Pyes säsong, sedan han förra året stått i Álvaro Fernández skugga. Pye har emellertid också varit skadedrabbad.

Även offensivt har skador ställt till det. Förra säsongen var Joe Hugill klart före Charlie McNeill i hierarkin och Omari Forson var en av spelarna vi hade störst förhoppningar på inför säsongen. Även det stora nyförvärvet inför den här säsongen – Ethan Ennis från Liverpool – har varit skadedrabbad.

Ett vanligt år skulle Manni Norkett vara given som toppforward i FA Youth Cup-laget. Nu är konkurrensen så stor att han får vara glad för de inhopp han har fått. På mittfältet borde Maxi Oyedele talangmässigt vara given i elvan, men han har blivit bortkonkurrerad.

Målvakt

Radek Vítek avslutar den tjeckiska målvaktstraditionen i Uniteds ungdomslag. (Efter brexit är det inte längre möjligt för engelska klubbar att värva utländska spelare). Han är en modig målvakt med en proaktiv spelstil. Det leder ibland till misstag men han är en trygg sista utpost.

Försvarare

Backlinjen är den svagaste lagdelen i laget. Detta kan illustreras av att United bara har hållit nollan i en av fem matcher på vägen till finalen och att laget i ligaspelet har släppt in 33 mål på 14 matcher. Försvarsspelet har emellertid blivit bättre under säsongen. Tyler Fredricson (mer om honom under avsnittet Håll ögonen på) har gjort stora framsteg under säsongen, allra helst tillsammans med Rhys Bennett. Sam Murray är en hygglig vänsterback och Marc Jurado är en bra högerback.

Mittfält

Det centrala mittfältet är fantastiskt. Kobbie Mainoo, som är Uniteds yngsta förstaårsjunior, har med rätta blivit överöst med beröm. Han är en komplett mittfältare – placera honom som grovjobbande bollvinnare och han är bäst på planen, placera honom som tia och han är bäst på planen – som är oerhört mogen för sin ålder med en sällan skådat hög lägstanivå.

Kobbie Mainoo är ett namn att lägga på minnet.

Efter en svag säsongsinledning har Daniel Gore funnit sig till rätta. I både kvartsfinalen och semifinalen spelade han på en mycket hög nivå.

Framför Gore och Mainoo hittar vi det norska passningsgeniet Isak Hansen. Om Mainoo är motorn så är det Hansen som får spelet att ticka.

Anfall

Högeryttern Sam Mather var en av de bästa spelarna i laget i höstas. Den senaste tiden har han inte hållit riktigt samma höga nivå men han är alltjämt en mycket bra spelare. Om Binnion ändå väljer att göra någon förändring till finalen – till exempel att förstärka med Shoretire – så är det nog Mather som får sätta sig på bänken.

Målsprutan Charlie McNeill har utvecklat sitt allroundspel oerhört mycket den här säsongen. Nu är hans bidrag utanför straffområdet flera resor bättre och han är ett mycket intressant namn för framtiden.

Bästa offensiva spelare är ändå vänsteryttern Alejandro Garnacho, som nu är uppkallad till det argentinska a-landslaget. Med femton mål och åtta assists totalt under säsongen är han med god marginal poängbäst i Uniteds ungdomslag den här säsongen. I FA Youth Cup har han varit sensationell, med fem mål och tre assists, vilket inkluderar poängbidrag i varje match.

Håll ögonen på

Mittbacken Tyler Fredricson (toppbilden) var inte redo när han fick sina första chanser i juniorlaget i höstas. Efter hand har han emellertid gjort stora framsteg. Framför allt har han visat upp ett moget spel i de senare omgångarna i FA Youth Cup.

Fredricson är en modern mittback med en bra passningsfot. Samtidigt är han tuff i duellerna.

Hans fina form har inte gått obemärkt förbi och han reser den här veckan iväg på landslagsuppdrag med Englands U17.

Några korta

  • United har värvat Toby Collyer från Brighton & Hove Albion. Det kan vid en första anblick se märkligt ut, då Collyer knappt har fått någon speltid den här säsongen. Såvitt jag förstår det är anledningen att han inte ville skriva nytt kontrakt med Brighton, snarare än något fotbollsmässigt. Av allt att döma ska Collyer vara en högt aktad spelare.
  • Nästa ungdomskoll är planerad till den 6 april.

Höjdpunkter

U18 mot Manchester City:

U18 mot Wolves:

U18 mot Liverpool:

U23 mot Leeds:

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik