Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Muss spelarbetyg 2021/22: Försvarare
Katastrofalt dålig, usel, en massiv besvikelse, bedrövlig

För 13:e året i rad har Muss betygsatt Manchester United-spelarnas insatser under den gångna säsongen. Traditionsenligt presenterar vi betygen i fyra delar och här i del två är det våra försvarare som får ros och ris.

Säsongen 2021/22 har juryn varit mer oense än någonsin tidigare. Det innebär att åtskilliga betyg presenteras i minidiskussioner. I dessa diskussioner har vi följt samma upplägg som tidigare år. Den som satte det högre betyget fick första och sista ord, medan den som satte det lägre betyget fick en replik i mitten.

Vi redovisar totalt tre eller fyra olika betyg på varje spelare. Dels betyget från den som kommenterar eller de som diskuterar den aktuella spelaren (det är den stora, fina, siffran, eller siffrorna), dels redaktionens medelbetyg (det hittar ni efter texten ”Redaktionen:”) och dels det medelbetyg spelaren fått i de matchvisa spelarbetyg vi har skrivit under säsongen (vilket hittas efter texten ”Matchbetyg:”).

Gränsen för betygsättning drogs mellan Edinson Cavani (910 spelade minuter) och Jesse Lingard (549) (för spelare, minimum fyra matcher som ansvarig för managers). Samtliga spelare som fick speltid under säsongen kommenteras emellertid.

Alla våra säsongsbetyg hittas här.

Information

I juryn: Peter Andersson Lilja, Gustav Brinck-Larsen, Jonathan Gren, Elias Hallström och Mikael Österdahl

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Harry Maguire: 4

Efter succén i EM och med en relativt stark fjolårssäsong i ryggen trodde jag att vår lagkapten skulle fortsätta vara tillräckligt bra för att ändå vara en bärande spelare i United. Under den gångna säsongen blev det emellertid uppenbart att Maguire inte har i klubben att göra, än mindre som lagkapten. Katastrofalt dålig. [Elias]

Redaktionen: 4 Matchbetyg: 5

Victor Lindelöf: 6 & 4

Peter: Victor Lindelöf har fått mycket kritik sedan ankomsten till Manchester United. Ändå tycker jag han skött sig flera steg bättre än en stor majoritet av sina försvarskollegor, även denna säsong. Victor i god form är bra på att stänga ytor och finnas i rätt position, passningssäker. När han ser dålig ut (som han också stundtals gjort i år) är han alltför liten i huvudspelet eller bortgjord högre upp i plan. Med lite god vilja blir det ändå godkänt.

Micke: 69 insläppta mål på 49 matcher, trots att vi hade en målvakt som räddade långt fler bollar än förväntat. Det vittnar om att det kollektiva försvarsspelet har varit uselt. En ordinarie mittback (det måste vi ändå säga att Lindelöf har varit) har förstås en stor del i det. Jag tror att Lindelöf har sluppit en hel del rättfärdigad kritik för att han har spelat bredvid en Maguire som ständigt har gjort mer spektakulära misstag. Jag håller med om att Lindelöf har varit en av våra bättre försvarare men det betyder tyvärr inte mycket. Lindelöf har varit usel (precis som alla andra försvarare som fått relevant speltid).

Peter: Här har vi nog lite olika ingångar av definitionerna. Att ge kanske den bästa försvararen i år och en av de få som varit ok i laget betyget usel är för mig att ta i. Sedan håller jag med om att ett godkänt betyg kan vara att ta i, vilket gäller kollektivet som helhet. I första hand handlar det om förutsättningarna och vad man har för utgångspunkt att jämföra med. Att säga säga usel (märk synonymer som undermålig, bedrövlig) är hårt för mig, men kan möjligen sträcka mig till att ge även Viktor underkänt efter lite fler argument.

Redaktionen: 5,2 Matchbetyg: 5,7

Raphaël Varane: 6 & 4

Peter: Det kan sitta hårt inne att ge spelare godkänt den här säsongen och det gäller naturligtvis alla lagdelar. Att komma som en ny stjärnmittback och sedan utvärdera en säsong med 57 insläppta mål är inte bra. Men märk att betyget godkänt här är under bra. Jag tycker Varane när han inte varit halvskadad visar tendenser till att vara en världsmittback, från och till, då han är fin i markeringsspel, snabb och stark på huvudet. Sedan ser även han dålig ut när laget knackar. Trots allt en av två godkända försvarare om än inte bra.

Micke: Att Varane så sällan har varit tillgänglig är något som bidrar till mitt omdöme om hans insatser. Men jag tycker att hans insatser när han har spelat har övervärderats grovt. Folk är liksom (med rätta, för all del) programmerade att tycka att Maguire, framför allt, och Lindelöf gör misstag. Så det kollas där först och på så sätt kom Varane ofta undan kritik. Tanken var att Varane skulle komma in och styra upp vår backlinje. Så blev det inte alls. Snarare blev backlinjen stadigt sämre under säsongen. Backlinjen har varit usel och jag tycker att alla komponenter har varit usla. Varanes säsong, sett till förväntningarna, har varit en massiv besvikelse.

Usel eller godkänd? Åsikterna går isär om Raphaël Varane.

Peter: Åter igen så håller jag med i sak, försvaret har liksom övriga laget varit i överkant dåligt, uselt som kollektiv. Jag ser dock att Varane tillsammans med Lindelöf har varit minst dåliga och i mina bästa stunder till och med godkända. Hade alla spelare varit usla i min tolkning av det ordet då hade det här laget slutat på undre halvan av tabellen. Men jag köper såklart att förväntningarna är höga och att det under inga omständigheter duger. Jag vilar såklart också på statistiken, 6,1 i matchbetyg. Skämt å sido, kan möjligen sträcka mig till 5.

Redaktionen: 5,2 Matchbetyg: 6,1

Diogo Dalot: 4

En spelare som sett till speltid gynnades av att Rangnick tog över, och det var på grund av hans offensiva kvalitéer, men helt ärligt så bidrog han inte med speciellt mycket framåt. Defensivt så var han bedrövlig, men det visste vi väl sedan tidigare. Det ska dock sägas att han fortfarande är ganska ung, men det som han visat i United-tröjan är långt ifrån godkänt. [Jonathan]

Redaktionen: 4,2 Matchbetyg: 4,9

Aaron Wan-Bissaka: 4

En jobbig säsong för högerbacken, som tyvärr ser ut att bli sämre och sämre för varje år som går. Visserligen är han kompetensmässigt överlägsen sin högerbackskonkurrent, men ändå inte bra nog för United. Behöver en enorm renässans, annars är det dags att ta farväl. [Gustav]

Redaktionen: 4,4 Matchbetyg: 4,9

Luke Shaw: 5

När vi i framtiden ser tillbaka på Shaws Unitedkarriär hoppas jag vi ser detta som en redig mellansäsong. Han kom tillbaka sliten efter ett långt europamästerskap, men fick ändå ingen vila under hösten. Sen kom skadorna, som gjorde att det sammantaget bara blev 20 Premier League-matcher under säsongen. En världsklasspelare när han kommer tillbaka till sin normala nivå, som nästa säsong förhoppningsvis kommer gynnas av den långa skadefrånvaron under våren. [Gustav]

Redaktionen: 4,6 Matchbetyg: 5,3

Alex Telles: 4

Alex Telles har en riktig spetskvalitet och det är hans vänsterfot. Men inte ens den levde upp till något slags standard den här säsongen och därmed finns inte jättemycket att hämta från brassen. Säkerhetsrisk bakåt och rent allmänt för dålig för att spela i Manchester United. Sälj i sommar, om jag fick bestämma. [Elias]

Redaktionen: 4 Matchbetyg: 5,2

Eric Bailly: n/a

En gång i tiden var Bailly en favorit för mig. Nu har jag nästan glömt att han finns i truppen, så knapp blev speltiden. Kanske borde han ha fått spela mer, för de som fick spela var usla. Men vi såg heller ingen förbättring i de matcher han spelade. [Micke]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6,2

Phil Jones: n/a

Att Phil Jones faktiskt fick spela några matcher den här säsongen gläder mig. Att han faktiskt inte var helt usel de flesta gångerna gläder mig mer. Men nu är det förmodligen över, och vi tackar Jones för lång och trogen tjänst. [Gustav]

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6

Teden Mengi: n/a

Gjorde ett positivt inhopp mot Young Boys, innan han försvann iväg på lån. Blev tyvärr skadad under våren och är knappast redo att utmana om speltid redan nästa säsong.

Redaktionen: n/a Matchbetyg: 6

Statistik försvarare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Harry Maguire35 (2)20
Victor Lindelöf33 (2)02
Raphaël Varane26 (3)11
Diogo Dalot24 (6)00
Aaron Wan-Bissaka25 (1)00
Luke Shaw26 (1)05
Alex Telles22 (4)14
Eric Bailly6 (1)00
Phil Jones2 (3)00
Teden Mengi0 (1)00
Res med oss till Manchester!