Phil Jones

Försvararen Phil Jones var Manchester United-spelare från 2011 till 2023. Under tiden i klubben var han otroligt skadeförföljd men han kom ändå upp i 229 matcher och 6 mål. Som Unitedspelare vann han Premier League, FA-cupen och Europa League.

Phil Jones föddes i Preston. Fotbollskarriären skulle emellertid inledas i Blackburn Rovers, som han började spela för redan som tioåring. Jones stod tidigt ut som en av de stora talangerna i Blackburn Han fick göra a-lagsdebut i september 2009, då han var 17 år gammal. Speltiden blev sedan mer och mer frekvent. När Manchester United lockade hade Jones, 19 år gammal, gjort 40 matcher, varav 35 i Premier League, för Blackburn.

Debutsäsongen i United lovade gott och Jones startade fler än hälften av ligamatcherna.

Under sin andra säsong i United fick han vara med och bli engelsk mästare. På ett personligt plan var det inte lika framgångsrikt och skador begränsade speltiden kraftigt. Den trenden höll tyvärr i sig. Hans 41 framträdanden under debutsäsongen blev hans personbästa i United.

Säsongerna 2013/14 till 2018/19 samlade Jones på sig ett stort antal matcher, utan att någonsin vara given i startelvan. De gånger han hade en längre period i laget tenderade han att bli skadad. De efterföljande åren skadorna fler och matcherna färre.

Jones spelade bara åtta matcher säsongen 2019/20 och missade sedan hela 2020/21 på grund av skada. Den 3 januari 2022 fick Jones överraskande chansen i startelvan mot Wolves, nästan två år efter hans senaste seniormatch. Under vårsäsongen fick han sedan speltid i ytterligare några matcher. I början av försäsongen 2022 drog han på sig ännu en allvarlig skada, vilket effektivt blev hans slut som Unitedspelare. Han återkom aldrig till laget och sommaren 2023 friställdes han av United.

Phil Jones spelade för Englands U19 och U21 innan han i oktober 2011 debuterade i a-landslaget. Han var med i den engelska truppen som tog brons i VM 2018. Jones var också med i VM 2014 och EM 2012.

Spelarkaraktär

Phil Jones kan spela på många olika positioner. Han är bäst som mittback och det är där han primärt har använts de senaste åren. Tidigare i karriären har han också använts som högerback och som central mittfältare.

Jones är stark, aggressiv och bra på att tackla, en spelare som gärna ger sig in i dueller. Han har bra inställning och är svårpasserad. Han är stark i luftrummet.

Det största problemet för Jones är att han genom karriären har varit oerhört skadedrabbad.

Rekommenderad läsning

 • Man har börjat gilla honom mer och mer ju mindre han har spelat

  Man har börjat gilla honom mer och mer ju mindre han har spelat

 • Jones tackar för sig

  Jones tackar för sig

Senaste artiklarna om Phil Jones

 • Sofyan Amrabat har fått sitt tröjnummer

  Sofyan Amrabat har fått sitt tröjnummer

 • Olistad David de Gea indikerar oviss framtid

  Olistad David de Gea indikerar oviss framtid

 • Man har börjat gilla honom mer och mer ju mindre han har spelat

  Man har börjat gilla honom mer och mer ju mindre han har spelat

 • Rashford sjuk / Sommaren påverkas / Donny gör framsteg

  Rashford sjuk / Sommaren påverkas / Donny gör framsteg

 • Jones tackar för sig

  Jones tackar för sig

 • Jones lämnar klubben / Nomineringar / Försäsongsmatch bekräftad

  Jones lämnar klubben / Nomineringar / Försäsongsmatch bekräftad

Biografin uppdaterad i juni 2023 (uppdateras på säsongsbasis).