Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United bekräftar
Sofyan Amrabat har fått sitt tröjnummer

Sofyan Amrabat har fått sitt tröjnummer i Manchester United. Det bekräftades på klubbens hemsida under tisdagen. Den marockanske landslagsmannen kommer ta över nummer fyra efter att Phil Jones haft numret senast. 

Amrabat lånades in till United på transferfönstrets sista dag och har i sitt avtal en köpoption inskriven. Nu när alla formaliteter är klara står det också klart vilket nummer den 27-årige mittfältaren kommer bära, nämligen nummer fyra.

Numret prydde senast Phil Jones rygg och gjorde så i tolv år. Engelsmannen lämnade United tidigare i sommar och numret fanns därför ledigt för Amrabat, som i sin förra klubb Fiorentina hade 34.

Numret är i övrigt förknippat med spelare som huserar i backlinjen eller på mittfältet. Innan Jones hade numret var Owen Hargreaves dess ägare. Den idag 42-årige engelsmannen spelade i United mellan 2007-2011 och gjorde väl i ärlighetens namn inget större avtryck på Old Trafford. Vi glömmer dock inte hans magnifika frispark mot Arsenal säsongen 2007/08 och givetvis inte heller hans straff mot Chelsea i Champions League-finalen samma säsong.

Två argentinare hade numret innan Hargreaves, nämligen Gabriel Heinze och Juan Sebastian Veron. Inte heller några spelare som hade några stora karriärer i United, men däremot var de profilstarka.

Under Premier League-eran är det annars Steve Bruce och David May som haft fyran på ryggen. Bruce hade numret fram till säsongen 1995/96 och det vi oftast ser framför oss när vi tänker på den gamle hårdföre mittbacken är de två målen mot Sheffield Wednesday som i allra högsta grad gjorde United till ligavinnare under våren 1993.

Steve Bruce är en av de mest minnesvärda spelarna i United som haft nummer fyra på ryggen.

May tog över nummer fyra efter att Bruce lämnat United i förtid 1996. May bar numret i fem säsonger. Bland annat fanns den före detta mittbacken med i startelvan mot Newcastle United i 1999 års FA-cupfinal, som United vann. Något spel blev det däremot inte i Champions League-finalen kort därpå.

Återstår att se hur länge Amrabat kommer ta hand om nummer fyra. Rimligen blir det mer än en säsong, men Jones facit kommer han inte att nå till, kan vi nog slå fast.