Eric Bailly

Mittbacken Eric Bailly blev Manchester Uniteds första ivorianske spelare och José Mourinhos första värvning som Unitedmanager. Bailly var Unitedspelare från 2016 till 2023 och spelade 113 matcher för klubben. Han vann Ligacupen och Europa League som Unitedspelare.

Eric Bailly föddes i Elfenbenskusten i april 1994. Han togs till Europa av Espanyol i december 2011. Säsongen 2013/14 gjorde han professionell debut för Espanyol B i spanska tredjedivisionen. Hösten 2014 debuterade han för Espanyol i La Liga.

I januari 2015, under afrikanska mästerskapet, skrev han på för Villarreal, där han spelade till sig en ordinarie plats.

Efter ett och ett halvt år i Villarreal värvades Bailly sommaren 2016 till Manchester United. Under sin första säsong i United etablerade han sig som en given startspelare och han vann Community Shield och Ligacupen, hans två första titlar som klubblagsspelare. Bailly missade emellertid Europa League-finalen på grund av avstängning.

Den andra säsongen i klubben blev svårare för Bailly. Han kunde inte replikera formen från debutsäsongen och han slet dessutom med skador.

Detta upprepades sedan under Baillys tredje säsong i United. En knäskada gjorde att han missade afrikanska mästerskapen 2019. Tillbaka i spel under försäsongen 2019 blev han knäskadad på nytt. När Bailly kom tillbaka efter skadan blev speltiden tämligen begränsad.

Bailly fick större förtroende säsongen 2020/21, dock utan att vara riktigt nära en ordinarie plats i laget. Därefter följde en ny säsong med ytterst begränsad speltid.

I augusti 2022 gick Bailly till Olympique Marseille på ett säsongslångt lån. Lånet blev ingen succé. Bailly missade ett antal matcher på grund av skador och han var även borta en längre period efter avstängning, till följd av att han sparkat en motståndare i bröstet.

Bailly var utanför Uniteds trupp försäsongen 2023. Det följdes av att han i september flyttade till Besiktas på fri transfer.

Eric Bailly landslagsdebuterade i januari 2015, i en träningsmatch mot Nigeria. Han startade sedan samtliga matcher när Elfenbenskusten vann Afcon.

Bailly var sedan ordinarie i Afcon 2017 och 2021, där det blev tidigt uttåg för ivorianerna. I åttondelsfinalen 2021 var Bailly ensam om att missa i straffläggningen mot Egypten som skickade ut laget ur turneringen. Han spelade även OS 2021.

Spelarkaraktär

Eric Bailly spelar framför allt som mittback, även om han också har använts som ytterback. Han är en aggressiv försvarare som gillar att tackla och som ofta blir varnad.

Baillys styrkor finns framför allt i fysiken. Han är snabb, stark och bra i luften. Han har även ett bra positionsspel och han blir sällan bortdribblad.

Svagheterna är att han fortfarande inte är färdigutvecklad och han gör en del misstag. Han skulle också kunna bli bättre med bollen.

Rekommenderad läsning

 • Eric Bailly flyttar till Turkiet

  Eric Bailly flyttar till Turkiet

 • The Finest Eric Since the King

  The Finest Eric Since the King

 • Allt du behöver veta om Eric Bailly

  Allt du behöver veta om Eric Bailly

 • Frågeask: Eric Bailly

  Frågeask: Eric Bailly

Senaste artiklarna om Eric Bailly

 • En lugn januari förväntas / Sancho ryktas till bekant ort / Reguilon skickas hem

  En lugn januari förväntas / Sancho ryktas till bekant ort / Reguilon skickas hem

 • Ballon d'Or nomineringar / Earps på väg bort / Klubben nekar anklagelserna

  Ballon d'Or nomineringar / Earps på väg bort / Klubben nekar anklagelserna

 • Om alla försvarsspelare var som Eric Bailly skulle fotbollen vara mycket bättre

  Om alla försvarsspelare var som Eric Bailly skulle fotbollen vara mycket bättre

 • CL-truppen / Förlust i Tyskland / Amrabat är frisk

  CL-truppen / Förlust i Tyskland / Amrabat är frisk

 • Eric Bailly flyttar till Turkiet

  Eric Bailly flyttar till Turkiet

 • Vänsterbackssoppan / Hojlund nära men inte redo / Ägarprotest / Ingen kommentar

  Vänsterbackssoppan / Hojlund nära men inte redo / Ägarprotest / Ingen kommentar

Biografin uppdaterad i september 2023 (uppdateras på säsongsbasis).