Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

The Finest Eric Since the King

Embed from Getty Images

De flesta av oss visste inte vem Eric Bailly var när han knackade på vår dörr. Det var den 8 juni 2016. ”Jag heter Eric, jag ska spela för Manchester United.”

Eh… jaha?

Så vi fick googla. En råtalang som behöver slipas ordentligt… Jaja.

Sedan ägnade vi inte Eric Bailly så värst många tankar. Zlatan Ibrahimovic hälsade ju på. Och Henrikh Mkhitaryan.

Så kom de första träningsmatcherna. Bailly skötte sig, emellanåt, förträffligt. Ibland såg han ut att vara kontrollerad av en tioåring som spelade Playstation, som Gary Neville skulle uttrycka det.

Men det är ju de riktiga matcherna som det räknas. Eric Baillys första match var mot Leicester. Det var den 7 augusti 2016. United vann. Hur gick det för Eric Bailly? Han var bäst på planen.

En vecka senare gjorde Bailly Premier League-debut. Bäst på planen igen. Två veckor senare bäst igen. Eller som Eric Bailly kallar det: En vanlig dag på jobbet.

Sällan har en försvarsspelare så snabbt vunnit våra hjärtan.

När vi summerade Baillys första månad som Unitedspelare var det självklart att han skulle utses till bästa spelare. Därefter har Eric valt att låta andra spelare vinna priset.

Den närmaste framtiden var kanske inte lika enastående. United framför allt var inte alls enastående. Sedan gjorde Bailly misstaget att läsa sitt kontrakt, där han noterade den märkliga klausulen att en försvarsspelare i Manchester United måste bli skadad. Bailly tog sin skada mot Chelsea och en stor del av hösten försvann.

En underbart är kort-comeback följde i december men sedan väntade spel i afrikanska mästerskapet. På tre månader nästan ingen Eric Bailly alls i Manchester United. Otvivelaktigt en stor skandal. (Afrikanerna höll med och beslutade senare att flytta sitt mästerskap till en tid på året då Manchester United inte spelar boll.)

Bailly gjorde comeback borta mot Leicester. United fixade en fin 3-0-seger. Bailly gick från klarhet till klarhet. Under våren startade han elva ligamatcher som mittback. United släppte in tre mål på de matcherna, varav ett (mot Swansea) när Bailly hade blivit utbytt på grund av skada.

Jag har försökt att dölja det men det har möjligen undsluppit någonstans att Eric Bailly är min favorit. Fast så är det väl för alla tänker jag.

För det måste ju vara omöjligt att inte älska Eric Bailly. Störst, bäst och vackrast. Och roligast.

Jag är inte så säker på att det var meningen att Eric Bailly redan så här dags skulle vara en av världens allra bästa mittbackar. För det vill jag påstå att han är. Och är det något jag är när det gäller Bailly så är det objektiv.

I vanliga fall läser Eric spelet perfekt. Det händer att han hamnar snett. Ibland misstänker jag att han gör det medvetet, så att han ska få en tiometerslöpning och hämta in ett försprång på nio meter för att sätta in en perfekt glidtackling. Att han älskar att tackla är uppenbart. Han är bra det också.

Daley Blind såg bra ut bredvid Bailly. Marcos Rojo såg bra ut bredvid Bailly. Phil Jones ser bra ut bredvid Bailly. Victor Lindelöf har inte fått spela bredvid Bailly och har inte sett bra ut.

Ofärdiga spelare som öppnar starkt får det ofta svårt under den andra säsongen. Hittills har Eric inte visat några sådana tendenser.

Fortfarande är han ung. 23 år är ingen ålder för en mittback. Således kan vi räkna med att han ska bli bättre och bättre.

The Finest Eric Since the King

En spelare som Eric Bailly förtjänar givetvis en egen sång. Och Bailly har givetvis fått en sång.

You to me are everything,
The finest Eric since the king,
Oh Bailly, oh Bailly,
He joined the Reds like Cantona,
He’s gonna be a superstar,
Oh Bailly, oh Bailly.

Videokavalkad

Det finns många anledningar att älska Eric Bailly. Jag tänkte avsluta den här krönikan med ett gäng videoklipp som berättar varför.

Vi börjar med den allra första kärleksförklaringen. För ett drygt år sedan avgjorde Marcus Rashford på tilläggstid mot Hull. Sånt måste firas och Eric Bailly firade givetvis bäst av alla.

När Bailly skulle göra comeback efter skadan förra året snickrade United ihop några höjdpunkter.

Antonio Valencia tycker att Bailly är världens bästa mittback.

Bailly ser till att Ander Herrera har någon att dansa med.

När United vann ligacupen firade Bailly bäst…

…och sedan fintade han upp Antonio Valencia på läktaren.

Bailly och Zlatan firar Europa League.

Sedan ville Zlatan ta en selfie med Bailly. Och bara med Bailly, vilket Marcos Rojo snabbt blev varse.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Annars brukar Eric busa med Zlatan. Notera hur svensken helt sonika ger upp i slutet, medveten om att han har träffat sin överman.

Och för några veckor sedan satte Bailly säsongens mål mot Swansea.