Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Om oacceptabla relationer och en fotbollschef som lämnar

Manchester Uniteds damlag fortsätter att halta sig framåt. Vi sliter mot bottenlag och vi är chanslösa mot de bästa.

När det nu står april i kalendern har vi ingen realistisk chans att nå Champions League-spel. Istället får vi sikta in oss på att behålla fjärdeplatsen i tabellen, för att undvika vår allra sämsta säsong någonsin.

Det är förstås inget att hurra för.

Istället får vi rikta blickarna mot FA-cupen. Där möter vi Chelsea i semifinal, direkt efter landslagsuppehållet. United har aldrig besegrat Chelsea på damsidan och det är svårt att se det faktumet förändras den 14 april. Men cupspel är cupspel. Någon gång kommer United besegra Chelsea. En cuptriumf skulle inte rädda säsongen, men en cuptriumf skulle ge oss ett halmstrå att greppa inför framtiden.

Månadens matcher

Bancroft lämnar, Johnson ersätter

Polly Bancroft har varit chef för damfotboll i Manchester United sedan oktober 2022. Hennes tid i klubben tar slut efter den här säsongen. Därefter kommer hon att ta över som VD för Grimsby Town.

Flytten till Grimsby kan kanske ses som ett steg uppåt för Bancroft. För herrfotbollen är trots allt större än damfotbollen. Samtidigt har Uniteds damlag och Grimsby en likvärdig omsättning. Grimsby har större publiksiffror totalt sett men United har högre publiksnitt. Så om det verkligen är ett steg uppåt kan diskuteras.

Det finns ingen stark indikation på att United ville bli av med Bancroft. Samtidigt är känslan att Ineos vill tillsätta sina chefer. Så i den meningen kan det tänkas att Bancroft lämnade frivilligt innan hennes hand blev forcerad. Men det är alltså spekulation.

Att utifrån bedöma Bancrofts arbete i United är svårt. Vi vet inte vad hennes exakta uppgifter var. Hennes roll förefaller ha varit mer administrativ än fotbollsfokuserad.

Det finns en del att ifrågasätta. Framför allt bommade United rejält när klubben i somras lät Ona Batlle och Alessia Russo lämna klubben på fri transfer. Bancroft förefaller ha agerat undermåligt där, men det är återigen spekulativt. Annat att kanske peka på är att hon släppte in ett brassband på Old Trafford. I min värld hör brassband inte hemma på fotbollsarenor. Stämningen ska skapas naturligt av åskådarna på plats, inte konstruerat av utomstående. Jag tror att brassbandet var Bancrofts idé, men jag vet inte säkert att så var fallet.

Hur som haver försvinner Bancroft innan vi egentligen hann lära känna henne. Ersättaren kommer förmodligen vara på plats under en ännu kortare tid. För när Bancroft efter säsongen lämnar United kommer Matt Johnson att ta över på temporär basis i ungefär ett halvår. Månne kan han få rollen permanent men nog är känslan att Ineos här köper sig tid för att kunna hitta sin fotbollschef. Johnson är för närvarande verksamhetschef för Manchester United Foundation och han har tidigare ansvarat för akademin på damsidan.

Fokus på damspelarnas hälsa

Den professionella damfotbollen i England har ingått samarbete med Well HQ, i ett projekt för damspelarnas hälsa.

Oacceptabla relationer

Ett problem i damfotbollen är att tränare ofta har haft relationer med spelare. Det har varit på tapeten den senaste tiden. Enligt Telegraph finns det åtminstone 36 fall där tränare har varit tillsammans med spelare. Det är förstås oacceptabelt, då tränarna har stor makt över spelarna.

Efter årsskiftet har två tränare fått sparken till följd av det. Först Sheffield Uniteds Jonathan Morgan, som var tillsammans med en spelare då han jobbade i Leicester City. Morgan är dessutom föremål för en utredning gällande Maddy Cusacks självmord (Cusack var spelare i Sheffield United och tog sitt liv i september förra året).

Nästa tränare att få sparken var Leicester Citys Willie Kirk. Leicester meddelade att Kirk har brutit mot klubbens uppförandekod och rapporter i media gör gällande att det handlar om en relation till en spelare.

Kirk var, som ni kanske minns, assisterande tränare i Manchester United när klubben drog igång den professionella damlagsverksamheten. Han lämnade efter ett halvår, för att bli huvudtränare för Everton.

När Kirk jobbade i United hade vi Casey Stoney som huvudtränare. Hon har varit en av de starkaste rösterna när det kommer till kritisera relationer mellan spelare och tränare.

Landslagsdebutanter

Vi gratulerar Grace Clinton och Millie Turner som har debuterat i det engelska landslaget.

Månadens spelare: Lisa Naalsund

Konkurrensen har näppeligen varit hård, men mittfältaren Lisa Naalsund (som syns tillsammans med Millie Turner på toppbilden) har haft en mycket bra månad. Hon gjorde ett av målen mot Brighton i FA-cupen och hon gjorde båda målen när Bristol City besegrades i ligan. I tillägg till det bidrog hon med en assist mot Everton, i en match där jag anser att hon var Uniteds klart bästa spelare. Naalsund har nu säkrat en plats som ordinarie i laget.

Främsta utmanare

  • Mittbacken Millie Turner har gjort två mål i mars och har konsekvent spelat bra fotboll.
  • I övrigt har vi spelare som har stått för enstaka högklassiga prestationer – Geyse mot Manchester City och Melvine Malard mot Brighton – men också varit svaga i andra matcher. (Att Malard var bänkad hela matchen mot Everton är emellertid obegripligt om ni frågar mig.)

Behöver höja sig

  • Om Millie Turner har presterat på en hög nivå så kan vi inte säga detsamma om hennes mittbackskollega Maya Le Tissier. Hon har gjort ett par stora misstag och spelar inte alls på den höga nivå vi är vana vid. Att Le Tissier inte fick någon plats i landslaget den här gången är talande.
  • I mål tycker jag inte att Mary Earps presterar i närheten av hennes renommé som världens bästa målvakt.

De utlånade

Eleanor Ashton (Derby County)

Eleanor Ashton gjorde ett av målen när Exeter City bortabesegrades i semifinalen i Women’s National League Plate. Nu väntar final mot Cambridge United den 24 april, i en match som spelas på FC Uniteds arena Broadhurst Park.

I ligan har Derby avverkat fem matcher sedan den senaste lånekollen. För Ashton blev det fyra starter och ett inhopp på de matcherna. Mot Nottingham Forest noterades hon för en assist. Målskytt? Den före detta Unitedspelaren Rebecca May.

Keira Barry (Crystal Palace)

Barry har inte varit involverad alls för Palace.

Grace Clinton (Tottenham)

Nyblivna engelska landslagsspelaren Grace Clinton fortsätter att göra succé i Tottenham Forest.

“Hon är dominant,” sa tränaren Robert Vilahamn efter att laget besegrat Manchester City (på straffar, Clinton sköt ingen straff) i FA-cupen.

“Du spelar mot väldigt bra spelare i Man City men Grace Clinton är bättre än dem också. Ni har er superstjärna nu.”

Clinton har startat varenda ligamatch hon varit tillgänglig för (hon fick inte spela mot United). Nästa säsong borde hon vara högaktuell för Uniteds startelva.

Safia Middleton-Patel (Watford)

Safia Middleton-Patel var i slutet av februari iväg på landslagsuppdrag med Wales. Något spel för Watford har det tyvärr inte blivit, då hon har varit ute med en armbågsskada.

Lucy Newell (West Bromwich Albion)

Newell startade fyra av fem ligamatcher för West Brom i mars.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik