Damlaget: Manchester City - Manchester United 3-1
Ett slarvigt och passivt United förlorade derbyt inför storpublik

Lördagen i Manchester bjöd på damderby där den röda delen gästade den ljusblå. Matchen spelades på Etihad Stadium och lockade 40 000 åskådare, dessvärre var det majoriteten av hemmapubliken som fick mest att jubla åt den här eftermiddagen. City vann tämligen enkelt med 3-1.

Den övergripande och enkla analysen av matchen var att det var två på förhand jämna lag som möttes och det återspeglades också första kvarten. Därefter tappade United greppet allteftersom och City tog över mer och mer. I paus var läget 2-0 till hemmalaget och kort in i andra ökade man på till 3-0. Ett självmål med kvarten kvar att spela gav en liten strimma hopp, men United lyckades inte utnyttja det.

Laget

Inga större överraskningar bjöds det på. Från senaste matchen mot Bristol City gjordes en förändring i form av att Melvine Malard lämnade plats åt Geyse.

Formstarka Lisa Naalsund fortsatte på mittfältet tillsammans med Katie Zelem och Ella Toone.

Marc Skinner ställde ut följande elva i derbyt:

Earps
Riviere, Le Tissier, Turner, Blundell
Naalsund, Zelem, Toone
Garcia, Parris, Geyse

Vad hände?

United visade positiva tendenser i inledningen av matchen, med både Nikita Parris och Lucia Garcia på språng längst fram. Parris skulle få det första hyfsat farliga läget för United, men hemmalagets målvakt var snabbt nere och kunde rädda vid första stolpen. Med facit i hand borde Parris ha sökt bortre hörnet, men vinkeln var inte helt enkel.

Minuter senare var både Parris och Geyse inblandade i situationer som kunde blivit farliga och det var tydligt att om United skulle få något med sig så var det under den här perioden.

City åt sig in mer och mer och det var hemmalagets forward Khadija Shaw som ställde till en del oreda. Hannah Blundell levde bland annat farligt med ett tidigt gult kort och dueller med nämnda Shaw kort därpå.

Efter en dryg halvtimme fick Garcia på lite av en strumrullare till träff men som ändå ställde Khiara Keating i Citys mål en aning.

Citys chanser skapades framför allt utanför straffområdet med ett par långskott, som Mary Earps i Unitedmålet hade god koll på. Men när de väl kom in i straffområdet ringde det. Ett inspel från vänster möttes av Jess Park som bredsidade in 1-0 i den 37 minuten.

2-0 trodde vi kom bara minuten efter ledningsmålet, men som tur var för Uniteds del stod Shaw i City offside när hon sköt in bollen.

United stack upp lite pö om pö och det var framför allt Geyse som hotade. Brasilianskan kom loss på högerkanten och avfyrade ett skott i första hörnet, men även denna gång var Keating med på noterna.

Geyse skapade lite oreda hos hemmalaget, men inte till den grad att det ledde någonvart.

I matchminut 45 kom snöpligt nog 2-0-målet för City, detta efter att två Unitedspelare gått på samma boll för att rensa, en boll som damp ner framför fötterna på Park som fick öppet mål. Earps gör emellertid ett väldigt tamt ingripande. Åtminstone inte ett tillräckligt modigt ingripande.

Matchuret hann inte ens ticka över en minut in i andra halvlek innan City gjorde 3-0. Den här gången genom Shaw som rann igenom efter en fin framspelning av Park.

Unitedspelarna såg därefter virriga ut och tafflade med bollen. Hade hemmalaget haft lite mer skärpa hade siffrorna varit större, för det saknades inte ljusblå lägen.

Lite från ingenstans kom reduceringsmålet för United i den 74 minuten. Blundell kom på en överlappslöpning på vänsterkanten och slog in ett inlägg som styrdes via en Cityspelare in i mål.

Något bombardemang mot Citys mål var det dock inte tal om den sista kvarten, men om någon i alla fall gjorde lite för att sysselsätta Citys backlinje så var det Geyse. Men varken hon eller de åtta tilläggsminuter som annonserades när klockan slog 90 hjälpte i jakten.

Varför gick det som det gick?

Det enkla svaret just i den här matchen var för att United släpper in för billiga mål. På 1-0-målet har United trots allt fyra spelare runt målområdet men samtliga tittar boll. På andra målet skulle jag säga att det är slarv blandat med passivitet. I andra änden är en förklaring att United är för ineffektiva framför motståndarens mål. Som nämnt tidigare skulle United behövt fått in ett mål när man trycke på i inledningen, istället faller man tillbaka och City får ta kommandot.

Utmärkte sig positivt

Geyse och Parris sysselsatte Citys backlinje så gott de kunde, med inte så mycket hjälp från övriga.

Behöver höja sig

Egentligen hela laget. Zelem, som lagkapten, får bli ansikte utåt. Även Maya Le Tissier hade det kämpigt i backlinjen.

Att spela ett derby inför storpublik på bortaplan ska kunna frambringa mer entusiasm och hunger bland spelarna. Samtidigt är det nog också ett lag som har slutat spela för sin tränare, och då är det svårt att kräma ut de extra procenten.

Noterat

• Rachel Williams gjorde sitt femtionde framträdande för United.
  • Aiofe Mannion byttes in i andra halvlek. Den 28-Ã¥riga backen har varit skadad under en lÃ¥ng period.
  • United har inte vunnit nÃ¥gon ligamatch sÃ¥ här lÃ¥ngt den här säsongen mot toppkonkurrenterna City, Chelsea och Arsenal.
  • Malard byttes in i matchminut 85. Varför inte tidigare?