Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför EM och Copa América
Mästerskapssommaren kan börja!

Ligasäsongen är sedan några veckor tillbaka avslutad, men landslagsfotbollen tar ingen ledighet. I veckan drar EM-slutspelet i Tyskland igång och vi hittar sju Unitedspelare i mästerskapet. På andra sidan Atlanten kommer dessutom Lisandro Martinez, Alejandro Garnacho och Facundo Pellistri delta i Copa América, som spelas i USA. 

Sommaren står för dörren och för många i Manchester United innebär det lite ledighet efter en minst sagt guppig säsong. Någon semester från fotbollen blir det däremot inte för de som ska representera sina nationer i sommarens europamästerskap och Copa América.

Scott McTominay, Skottland

Grupp A (Tyskland, Ungern, Schweiz)

Tyskland och Skottland sparkar igång EM på fredag kväll i München och det är inte tal om någon lätt uppgift för Scott McTominay och hans Skottland. Kanske kan ändå lite premiärnerver i hemmalaget spöka, medan skottarna inte behöver känna någon större press.

Någon att se upp för i det skotska laget är dessutom Uniteds bidrag i form av just McTominay. 27-åringen gjorde sju mål på åtta matcher i kvalet, där Skottland slutade två Spanien.

Målskörden under ligasäsongen i United var också bra för mittfältaren. Det blev tio mål i alla turneringar och med en eventuellt lite mer framskjuten roll i landslaget kan McTominay säkerligen hitta nätet.

Skottland får också sägas ha hyfsad goda möjligheter att ta sig vidare, där man framför allt lär göra upp med Schweiz och Ungern. Samtidigt har Tyskland inte lyckats alls i vare sig EM eller VM på flera år. Gruppen är kanske därför mer öppen än vad den ger sken av?

Christian Eriksen och Rasmus Höjlund, Danmark

Rasmus Höjlund och Christian Eriksen har hård konkurrens på sina respektive positioner i Danmarks landslag.

Grupp C (England, Serbien, Slovenien)

I det danska landslaget hittar vi två Unitedrepresentanter i Christian Eriksen och Rasmus Höjlund, två spelare som lär vara starka kandidater för Kasper Hjulmands startelva.

I premiären tar sig Danmark an Slovenien. De båda lagen spelade dessutom i samma kvalgrupp, där Danmark knep förstaplatsen på bättre statistik i inbördes möten.

Av den danska duon är det Höjlund som både har spelat mest och stått för flest poäng i United. Under sin debutsäsong på Old Trafford blev det totalt 16 mål på 43 framträdanden, vilket får anses vara ett okej facit. 21-åringen var överlag ganska ojämn i sina prestationer och när han väl gjorde sina mål kom dem ofta i sjok.

I Danmarks senaste landskamp mot Norge spelade Höjlund från start men gick mållös i 3-1-segern. En som lär kunna ge konkurrens är RB Leipzigs forward Yussuf Poulsen, som byttes in i matchen och gjorde mål.

Eriksen har däremot inte haft en lika munter säsong. 32-åringen gjorde 28 matcher för United den gångna säsongen, men dessa fördelades på drygt 1400 minuter. På den speltiden blev det endast ett mål och tre målgivande passningar för Eriksen, som ofta utgick från en defensiv mittfältsposition, där han som bekant inte är lika framstående som när han spelar i en mer offensiv roll. I det stundande mästerskapet är känslan att Eriksens ställning i det danska landslaget kommer vara mer tongivande i form av ledaregenskaper utanför planen snarare än på.

Luke Shaw och Kobbie Mainoo, England

Får Kobbie Mainoo ett genombrott även i landslaget i sommarens EM-mästerskap?

Grupp C (Danmark, Serbien, Slovenien)

Nu är det väl ändå Englands tur? Ja, enligt dem själva är det ju alltid det. För den nyktre betraktaren är det inte lika självklart.

England har i vanlig ordning ett tämligen starkt lag på pappret, med framför allt Harry Kane som den starkast lysande stjärnan. Vad gäller representanter från United har förbundskapten Gareth Southgate endast tagit ut två namn: Luke Shaw och Kobbie Mainoo.

Att Southgate tagit med Shaw får ses som en smärre överraskning med tanke på att 28-åringen har varit skadad sedan i mitten av februari. Det spekuleras i att han kan vara tillbaka till den andra gruppspelsmatchen mot Danmark. Någon annan ordinarie vänsterback finns annars inte i truppen, men en som lär få initialt förtroende på positi0nen är Kieran Trippier.

Det optimala vore så klart att Shaw inte spelade överhuvudtaget i turneringen, detta för att komma så fullt återställd som möjligt till Uniteds försäsong.

Vad som förmodligen blir lite mer intressant och mindre av en farhåga är Mainoos deltagande i mästerskapet. 19-åringen spelade från start i genrepet när England föll mot Island och har därutöver gjort ytterligare två landskamper under året.

Trots en urstark debutsäsong i United, med över 30 matcher spelade, lär det emellertid bli tufft att konkurrera om en startplats i EM, men på intet omöjligt. Declan Rice och Jude Bellingham känns som två självklara startspelare, men där finns också Trent Alexander-Arnold, Conor Gallagher och Adam Wharton. Den sistnämnde från Crystal Palace får sannolikt minst speltid av mittfältarna.

I måndags fick vi även beskedet att Tom Heaton kommer ansluta till Englands trupp, inte för att konkurrera om en plats men som en typ av målvaktscoach. 37-åringen blir därmed en del av Southgates ledarstab.

Bruno Fernandes och Diogo Dalot, Portugal

Bruno Fernandes och Diogo Dalot räknar nog med att gå långt i EM – kanske hela vägen?

Grupp C (Tjeckien, Turkiet, Georgien)

Allt annat än nio poäng i den här EM-gruppen får nästan anses vara svagt för Portugal. Är en av kandidaterna till att ta hem guldet och med tanke på truppens bredd och spets finns det få anledningar att tvivla. Man hade förvisso en tämligen enkel kvalgrupp, men tog 30 poäng av 30 möjliga och släppte endast in två mål.

Bruno Fernandes var involverad i mer än en tredjedel av alla målen i kvalet och 29-åringen kommer tvivelsutan vara en av Portugals viktigaste offensiva spelare i sommarens mästerskap. Likt hela United hade även Fernandes en halvdan säsong, men noterades ändå för 15 mål och 13 framspelningar i alla turneringar. Har alltid en förmåga att göra poäng, oavsett hur han är spelmässigt.

För Uniteds andra representant i Portugal, Diogo Dalot, är konkurrensen lite hårdare, men med tanke på hans fina säsong i United borde han vara ett hett alternativ ute till höger. Har vikarierat som vänsterback emellanåt men på den positionen är det troligare att Joao Cancelo återfinns.

I Portugals genrep mot Irland spelade Dalot bara första halvlek medan Fernandes, föga överraskande, fullföljde hela matchen.

Lisandro Martinez och Alejandro Garnacho, Argentina

Grupp A (Kanada, Peru, Chile)

Trots att det var Alejandro Garnacho som satte störst avtryck i United den gångna säsongen så lutar det åt att det blir mer av Lisandro Martinez för Argentina i sommarens Copa América.

Mittbacken kom tillbaka i slutet av säsongen och var bland annat med och spelade hem FA-cupen i slutet av maj. Han lär bli en viktig pusselbit även för det argentinska landslaget den här mästerskapssommaren.

Åter till Garnacho så blev det som bekant en fin säsong i United med tio mål från sin ytterposition. I Argentina lär det emellertid bli svårare att utmana om mycket speltid, givet konkurrensen som finns längst fram.

Facundo Pellistri, Uruguay

Facundo Pellistri var utlånad till Granada under andra halvan av förra säsongen. I sommar representerar han Uruguay i Copa América.

Grupp C (USA, Bolivia, Panama)

I Uruguays trupp till Copa América hittar vi Facundo Pellistri, som under det gångna halvåret varit utlånad till La Liga-klubben Granada. I United blev det mestadels ett gäng inhopp förra säsongen, men för den som kommer ihåg startade han mot Bayern München i den första gruppspelsmatchen i september.

I Granada blev det totalt 15 ligamatcher och på dessa två mål och lika många assists.

I landslaget och den stundande Copa América-turneringen lär Pellistri ha goda chanser till en del speltid. Förbundskapten Marcelo Bielsa har visserligen en del namnkunniga namn i truppen, men när Pellistri väl spelar sviker han sällan. I senaste landskampen mot Mexiko stod han för ett mål och en framspelning när Uruguay vann med 4-0.

Programmet

EM

Fredag 14 juni

 • 21.00: Tyskland – Skottland [McTominay]

Söndag 16 juni

 • 18.00: Slovenien – Danmark [Eriksen, Höjlund]
 • 21.00: Serbien – England [Shaw, Mainoo]

Tisdag 18 juni

 • 21.00: Portugal –  Tjeckien [Fernandes, Dalot]

Onsdag 19 juni

 • 21.00: Skottland – Schweiz [McTominay]

Torsdag 20 juni

 • 18.00: Danmark – England [Eriksen, Höjlund mot Shaw, Mainoo]

Lördag 22 juni

 • 18.00: Turkiet – Portugal [Fernandes, Dalot]

Söndag 23 juni

 • 21.00: Skottland – Ungern [McTominay]

Tisdag 25 juni

 • 18.00: Danmark – Serbien [Eriksen, Höjlund]
 • 21.00: England – Slovenien [Shaw, Mainoo]

Onsdag 26 juni

 • 21.00: Georgien – Portugal [Fernandes, Dalot]

Copa América

Fredag 21 juni 

 • 02.00: Argentina – Kanada [Martinez, Garnacho]

Måndag 24 juni

 • 03.00: Uruguay – Panama [Pellistri]

Onsdag 26 juni 

 • 03.00: Chile – Argentina [Martinez, Garnacho]

Fredag 28 juni

 • 03.00: Uruguay – Bolivia [Pellistri]

Söndag 30 juni 

 • 02.00: Argentina – Peru [Martinez, Garnacho]

Tisdag 2 juli

 • 03.00: USA- Uruguay [Pellistri]
Res med oss till Manchester!