Antonio Valencia

Högerspringaren Antonio Valencia gjorde tio säsonger, varav den sista som lagkapten, för Manchester United 2009 till 2019. Under sin tid i klubben blev han engelsk mästare två gånger och han vann också flera cuptitlar. Han utsågs till Uniteds bästa spelare både 2012 och 2017. När Valencia lämnade klubben stod han noterad för 339 matcher och 25 mål.

Valencia inledde karriären i El Nacional i hemlandet Ecuador. Han fick med sig en mästartitel innan han i ung ålder flyttade till Europa och Villarreal. Han lyckades aldrig etablera sig i a-laget där. Efter en säsong i Recreativo på lån hamnade han i Wigan, först på lån och sedan permanent. Efter 89 matcher för Wigan flyttade han så till United sommaren 2009.

I United imponerade han under debutsäsongen och tog plats i årets lag i Premier League. Tidigt säsongen 2010/11 drabbades han dock av en allvarlig skada, varefter han missade majoriteten av säsongen. Viss tröst var att han fick en medalj då United vann ligan.

Tillbaka efter skada presterade han tillräckligt bra för att utses till årets Unitedspelare 2012, framröstad både av spelarna och supportrarna. Han vann sin andra ligatitel säsongen 2012/13 men trots att han spelade 40 matcher bidrog han bara med ett mål.

Så sakteliga formades Valencia sedan om till högerback och målproduktionen fortsatte att vara svag. I slutet på säsongen 2014/15 etablerade han sig som ordinarie högerback i United. Säsongen 2015/16 fick han till stor del förstörd av skador men han kämpade sig tillbaka och startade som högerback i FA-cupfinalen 2016.

När José Mourinho så tog över United var Valencia uttalat förstaval som högerback. Då United vann Europa League 2017 bar han kaptensbindeln i båda semifinalerna och i finalen. Efter säsongen utsågs han till årets spelare i United av klubbens spelare.

Säsongen 2017/18 vikarierade Valencia som kaptensbindeln i de flesta matcherna och sommaren 2019 utnämndes han till klubbens kapten. Säsongen 2018/19 blev dock inte som tänkt. Valencia slet med skador och dåliga form och fick bara speltid i nio matcher.

Efter säsongen lämnade han United på fri transfer för att vända hem till Ecuador. Den här gången signerade han för El Nacionals rival Liga de Quito.

Totalt blev det tio säsonger, 339 matcher och 25 mål för Antonio Valencia i United. Han vann ligan två gånger, ligacupen två gånger, FA-cupen och Europa League en gång vardera och Community Shield tre gånger.

Valencia hjälpte LDU Quito att vinna den första upplagan av ecuadorianska cupen 2019.

Han flyttade sedan till mexikanska Querétaro hösten 2020. I maj 2021 avslutade han spelarkarriären.

Antonio Valencia debuterade i det ecuadorianska landslaget 2004. Totalt skulle han göra 99 landskamper och 11 mål. Han spelade VM 2006 och 2014 samt Copa América 2007, 2011, 2016 och 2019.

Spelarkaraktär

Antonio Valencia inledde karriären som högerytter men har på senare år skolats om till högerback. Vid enstaka tillfällen har han också använts centralt på mittfältet.

Valencia är snabb och stark med bra kondition. Han är bra på att på att komma till inlägg men hans inlägg träffar sällan medspelare. Han är också tämligen enkelspårig och lättläst. Han är extremt högerfotad och han gör för få mål.

Efter några svaga säsonger som högerytter har Valencia utvecklats till att bli en utmärkt högerback. Trots sin offensiva skolning sköter han defensiven beundransvärt och han fyller outtröttligt på i offensiven.

Valencia är usel på att kasta inkast.

Rekommenderad läsning

 • Antonio Valencia: konstanten i högerkorridoren

  Antonio Valencia: konstanten i högerkorridoren

 • Frågeask: Han har kommit, gjort sitt jobb och gått hem

  Frågeask: Han har kommit, gjort sitt jobb och gått hem

Senaste artiklarna om Antonio Valencia

 • Charlton, derbyfeber och backmål

  Charlton, derbyfeber och backmål

 • De Gea hyllas som årets spelare

  De Gea hyllas som årets spelare

 • Jakten på Sancho; Valenica avslutar karriären; Woodwards ersättare?

  Jakten på Sancho; Valenica avslutar karriären; Woodwards ersättare?

 • Transferprioriteringar i januari; Möten med Smalling; Testimonial för Valencia

  Transferprioriteringar i januari; Möten med Smalling; Testimonial för Valencia
  mu_oldtrafford_ne

 • Kontraktserbjudande till Chong; Valencia cupmästare; Matic hyllar Mourinho

  Kontraktserbjudande till Chong; Valencia cupmästare; Matic hyllar Mourinho
  mu_oldtrafford_ne

 • Dagen efter: Det var en bra genomkörare

  Dagen efter: Det var en bra genomkörare
  mu_oldtrafford_ne

Biografin uppdaterad i juli 2021 (uppdateras vid behov).