Vinst mot Chelsea!

United hade viljan, hjärtat och den lilla turen som krävdes för att ta alla 3 poängen på Old Trafford mot favoriterna Chelsea. Matchvinnare blev lite oväntat Darren Fletcher, som lobbnickade in matchens enda mål efter en halvtimme.

Roy Keane’s utspel i veckan gav effekt, även om det som stod i tidningarna inte var sant ens till 75%. Keane fanns ocksÃ¥ i omklädningsrummet innan matchen idag, nÃ¥gra väl valda ord frÃ¥n kaptenen kan ha spelat in. NÃ¥gon som tvivlar pÃ¥ Keane’s ledaregenskaper och vad han betyder för klubben?

Stämningen pÃ¥ Old Trafford var hög, kan inte minnas att det var tyst mÃ¥nga minuter idag. SÃ¥ngerna frÃ¥n United’s fans rullade fram ständigt. Och nä, det var inte ”Hello, hello, we are the Chelsea Boys” som ljöd. Man hör bara det man vill höra tydligen.

Sir Alex hade valt att spela med samma 4 spelare i backlinjen som mot Lille, skillnaden var dock att Wes Brown spelade högerback, Mikael Silvestre mittback och John O’Shea vänsterback. Centralt pÃ¥ mitten fanns 3 spelare; Darren Fletcher, Alan Smith och Paul Scholes. SÃ¥ledes sÃ¥ fanns Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney och Ruud Van Nistelrooy pÃ¥ topp. Att Fletcher spelade istället för Ji-Sung Park tyckte jag själv var överraskande, men varför blir man förvÃ¥nad efter alla dessa Ã¥r?

Chelsea och Mourinho hade valt starkast möjliga backlinje, vilket innebar ingen Carvalho utan istället Gallas som mittback. Mittfältet var det väntade med Essien, Makelele och Lampard. På topp kom inte Arjen Robben till spel, Shaun Wright-Phillips satt på bänken. Detta innebar att Damien Duff och Joe Cole spelade utanför Didier Drogba.

Hela matchen spelades i ett mycket högt tempo, en av de bästa matcherna denna säsongen i Premier League. Man sÃ¥g direkt pÃ¥ United att nÃ¥got hade hänt sedan Lille-matchen. Det var ett helt annat lag, fast med samma namn pÃ¥ tröjorna, som äntrade Old Trafford’s matta. Inställningen var klar frÃ¥n start; vik inte en tum, ge järnet i 90 minuter. Kort sagt, var en United-spelare.
United hade mest bollinnehav i den första halvleken och var ocksÃ¥ det lag som var bäst och skapade bäst chanser. Chelsea hade egentligen bara 3 halvchanser. Den ena hade Drogba i början av matchen dÃ¥ en lÃ¥ngboll lurade Rio Ferdinand och hamnade hos Drogba. Hans lobbförsök över Edwin van der Sar blev dock misslyckat. Den andra hade vänsterbacken Asier Del Horno efter en frispark där Darren Fletcher helt missat markering vid bortre stolpen. Del Horno han dock inte fram till bollen helt utan fick bollen utanför. Drogba hade den sista chansen i slutet av halvleken men hans skott frÃ¥n lÃ¥ngt hÃ¥ll gick i burgaveln. John Terry hade en liten chans ocksÃ¥ efter att han tryckt ner Silvestre i nickögonblicket, vilket gjorde Silvestre’s uppgift omöjlig, frispark, nejdÃ¥! Terry’s nick gick dock lÃ¥ngt utanför.
United hade halvlekens bästa chans, om man bortsser frÃ¥n mÃ¥let. En lÃ¥ng boll hanns upp av Wayne Rooney vid kortlinjen. Rooney höll i bollen och väntade in Paul Scholes som kom farande utanför straffomrÃ¥det. Rooney’s pass var perfekt, Scholes skott var det nästan ocksÃ¥, centimetern utanför gick skottet.
United’s och matchens enda mÃ¥l kom efter en halvtimme. Ronaldo fick bollen nÃ¥gra meter utanför Chelsea’s straffomrÃ¥de. Han fintade bort Paulo Ferreira och slog ett inlägg mot den bortre stolpen där Darren Fletcher dök upp och nicklobbade in 1-0, mycket snyggt placerad nick.

Den andra halvleken startade United som man spelade hela den första. De första 10 minuterna var helt United’s och man borde gjort 2-0 efter nÃ¥gra minuter dÃ¥ ett inspel frÃ¥n Fletcher hittade Van Nistelrooy i straffomrÃ¥det. Holländaren lyckades dock inte hÃ¥lla nere bollen utan den gick klart över mÃ¥l.
United drog sig omedvetet längre ned i banan och tillät därmed Chelsea att ta över matchen, de resterande 30 minuterna blev en enda lÃ¥ng press mot United’s mÃ¥l och dsamtidigt de längsta 30 minuterna jag upplevt pÃ¥ länge. Chelsea hade 2-3 jättelägen att kvittera. De jag minns bäst är Lampard’s chans frÃ¥n nära hÃ¥ll efter förarbete frÃ¥n Drogba. Van der Sar gjorde dock en strÃ¥lande parad och avvärjde chansen. Ett par minuter senare dök Del Horno upp frÃ¥n ingenstans men sköt över mÃ¥let frÃ¥n ganska nära hÃ¥ll. Ett par andra halvchanser borde ha resulterat för Chelsea, men tur och skickligt försvarsspel frÃ¥n United gjorde att sÃ¥ inte blev fallet.
United hade ytterliggare en ypperlig chans att utöka sin ledning i slutet av matchen då Rooney hade öppet mål, skottet täcktes dock bort i sista stund av Ferreira.

United gick segrande ur giganternas kamp denna gången. Oavgjort hade nog varit mest rättvist, men ibland så är fotbollen inte rättvis.
Alan Smith, Wayne Rooney och Rio Ferdinand mÃ¥ste jag framhÃ¥lla i den här matchen, samtliga var strÃ¥lande. Smith var precis överallt pÃ¥ mitten och i försvaret frÃ¥n och till. Han slet som ett djur, tacklade och gick inte undan i en enda närkamp. Rooney var som vanligt lysande och var den som gjorde att det hände nÃ¥gonting framÃ¥t. Rio Ferdinand verkade ha tagit till sig av kritiken, förutom missen i början sÃ¥ var han helt fantastisk tillsammans med Silvestre. Paul Scholes gjorde nog sin bästa match för säsongen, framför allt i första halvlek var han mycket bra. Cristiano Ronaldo blandade och gav, stundtals mycket bra, stundtals gav han bort bollen för lätt. Den ende som egentligen föll ”ur ramen” idag var Ruud pÃ¥ topp, han fick för lite bollar att jobba med. Men jag undrar en sak, när fasen skall han fÃ¥ frisparkar med sig? I dagens match togs han hÃ¥rt i ryggen hela tiden men fick 1 frispark med sig pÃ¥ hela matchen, pinsamt uselt! Graham Pol brukar normalt vara riktigt bra men idag var han direkt kass, hans viftande med korten i andra halvlek var pinsamt att se, oftast pÃ¥ skitsaker dessutom.