Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Svart, nattsvart

United åkte igår ut ur Champions League’s gruppspel för första gången sedan 1994. Det är bara att inse, Champions League passar United mycket illa numera, vad skall egentligen göras?

Igår var kvällen då United skulle rädda sin ära och vinna borta mot Benfica. Något som man borde göra med tanke på de båda lagens spelartrupper, men är det något man lärt sig genom åren så vinner papperet inga matcher. Så skulle det inte bli denna kvällen heller.

Benfica kom till spel utan 3 av sina viktigaste spelare, Fabrizio Miccoli, Simao och Giorgios Karagounis, samtliga skadade. Detta gör United’s insats ännu sämre, direkt pinsam faktiskt.

Sir Alex hade tagit ut sitt absolut starkaste lag, sånär som på skadade Gabriel Heinze. Det innebar att både Cristiano Ronaldo och Ryan Giggs fanns med från början, båda var dock misslyckade om man bortser från Gigg’s första 20 minuter.
br>

United började mycket bra och tog rättvist ledningen redan efter 6 minuter. Ryan Giggs fick bollen centralt och spelade ut den till höger där Gary Neville kom farande och spelade in bollen till en helt fristående Paul Scholes i straffområdet. Scholes halvmissade bollen men fick ändå den över mållinjen till slut med viss möda.
Under en period på ca. 10 minuter efter målet så spelade United mycket bra och borde utnyttjat detta bättre. Den enda chansen ytterliggare man hade egentligen var ett bra skott från Scholes som räddades av målvakten Quim.

I den 15 minuten vände matchen helt och vi fick se ett hemmalag med otroligt flyt, men tyvärr även en massa filmningar, maskningar och annat skit som inte hör fotbollen till. Åtminstone inte den fotboll som jag vill se.
Hemmalaget kvitterade efter en kvart genom Geovanni, efter usel markering av Ferdinand och Neville. Det hela började dock med att Van Nistelrooy fick bollen i mittcirkeln, drogs i armarna, drogs i armarna och drogs ännu mer i armarna. Till slut tappade han bollen, men ingen frispark givetvis, känner vi igen det scenariot när Ruud har tappar bollen? Bollen hamnade så småningom på högerkanten och ett inspel därifrån in i mitten hittade huvet på Geovanni, omringad av 3 försvarsspelare. Det skall inte få ske, men det är ju United.
Efter 34 minuter kom det som sedemera skulle bli segermålet. Ett Benfica-anfall, ett av de få de hade på hela matchen, resulterade i att Beto sköt ett skott som troligen gått en bit utanför….. om den inte tagit på Scholes och ändrat riktning och därmed ställt Edwin van der Saar helt utan chans i målet, 2-1 till Benfica. Ganska typiskt, det var inte ens en chans, men mål blev det.
Jo förresten, nämnde jag detta med eviga filmandet. Nuno Gomes var värst i första halvlek, kom en United-spelare i närheten så ramlade han på ett grässtrå, patetiskt är bara förnamnet. Den grekiske domaren gick dock på det hela tiden….
United hade inte mycket till ordnat spel efter Benficas båda mål. Ett inspel från vänsterkanten in i mitten till Ruud var dock genomtänkt. Ruud skulle ta ner bollen och vända, som han gjorde i ligan för ett par veckor sedan, han drogs dock ned och hade ingen chans att ta ned bollen. Signal från domaren? Nejdå, varför då?

Den andra halvleken blev klart sämre från båda lagen. Benfica ledde ju och gjorde inga ansträngningar what so ever till att försöka sig på något konstruktivt spel, de var ju vidare i gruppen vid vinst.
Sir Alex gjorde vad han kunde och bytte in både Louis Saha och Ji-Sung Park istället för en gnällig Ryan Giggs och misslyckad Ronaldo. Det blev något bättre tryck framåt, men chanserna uteblev. Den bästa hade Ronaldo efter en framspelningen från Ruud. Hans lösa skott hade dock knappt styrfart över kortlinjen, spela in till en fri Scholes i mitten istället människa!
I andra halvlek var det målvakten Quim som skämde ut sig betänkligt, han låg ner sammanlagt ca. 10 minuter efter att United-spelare befunnit sig i närheten av honom. Vindpustar skadade honom rejält ett par gånger och han fick då plåstras om.
United lyckades inte komma till något farligt avslut utan matchen slutade med en vinst med 2-1 för Benfica. United utslaget ur gruppspelet för första gången sedan 1994, därmed går man också miste om ca. 200 milj. kronor i intäkter. Inte ens UEFA-cupen får man spela, men personligen så gör det mig varken från eller till att spela i den cupen, det är förlorarnas cup.
Och kanske är det bra med en förlust av denna digniteten, då kanske spelarna och ledningen kan vakna upp. Att kvaliteten på spelarna finns individuellt står ju helt klart, men det fattas ändå en del för att det skall vara godkänt.

Det var inte många i United som får godkänt efter matchen. Paul Scholes var mycket bra matchen igenom, den ende i United som var det. Alan Smith var också bra på mitten och nästbäst efter Scholes. Varken Rooney eller Van Nistelrooy kom upp till normal standard, de fick inga bollar att jobba med alls nästan. Rooney flyttades ned på mitten en bit in i andra halvlek och var då mycket bättre. Van der Sar kunde inte göra något på målen och var i övrigt stabil. I försvaret så får ingen godkänt av mig. Benfica hade ett anfall värt namnet, ändå släpper United in 2 mål, inte godkänt för 5 öre. Att ett försvar med så bra spelare individuellt inte kan funka fullt ut är för mig en gåta, något att jobba på.

United får nu alltså koncentrera sig på ligan och de inhemska cuperna istället, medans lag som Chelsea, Arsenal och Liverpool får fortsätta i Champions League. Detta gläder givetvis dom, grattis säger jag. Det som gläder dom mest är dock att United åkt ur. Allt är alltså som vanligt, United berör!

2005 är ett år som för evigt kommer stå skrivet med svart text. Först G****r, sedan Keane, därefter Best och nu alltså detta. Kan inte bli värre.

United:
VDS
Neville (c), Ferdinand, Silvestre, O’Shea
Ronaldo, Smith, Scholes, Giggs
Rooney, Van Nistelrooy

Bänk: Howard, Bardsley, Brown, Richardson (in för O’Shea i 87:e), Park (in för Ronaldo i 67:e), Fletcher, Saha (in för Giggs i 60:e)


Av: Johan Nilsson [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]

Res med oss till Manchester!