Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Medelmåttig insats gav stor utdelning

Ett reservbetonat Manchester United slog i går Burton Albion med 5-0 och möter i nästa omgång av FA-Cupen Wolverhampton Wanderers på Molineux den 29 januari. Målen gjordes av Louis Saha, Guiseppe Rossi (2), Kieran Richardson och Ryan Giggs. Stora delar av matchen kännetecknades av stora problem i passningsspelet och frågetecken kring spelarnas inställning är befogade…

Sir Alex Ferguson överraskade en del genom startuppställningen samt valda spelare på bänken. Främst bestod överraskningen i att varken Vidic eller Evra startade, eller fanns på bänken. Som väntat stod Tim Howard i mål. Backlinjen formerades, från höger, av Philip Bardsley, Wesley Brown, Gerard Pique och Mikael Silvestre. Således markerade troligen Ferguson att Brown startar bredvid Rio Ferdinand i mittlåset under söndagens match mot Liverpool. Mittfältet var, från höger, Ole Gunnar Solskjaer, Darren Fletcher, John O´Shea och Kieran Richardson. Att Alan Smith inte spelade istället för Fletcher var överraskande, men kan samtidigt indikera att Ferguson har honom i tankarna inför söndagens match. Frågetecken kvarstår huruvida Paul Scholes hinner bli spelklar eller inte. I anfallet spelade som väntat Louis Saha och Guiseppe Rossi. Bänken var oväntat stark med Edwin van der Sar, Gary Neville, Ryan Giggs, Rio Ferdinand och Ruud van Nistelrooy.

Matchens inledning var mycket avvaktande och trög från Uniteds sida. Främst lyckades United inte styra från innermittfältet, trots att Burtons innermittfältare hade problem i positionsspelet. Vidare var passningsspelet under all kritik, och skulle så förbli under hela kvällen. Emellertid gav det första riktiga anfallet det första målet. Pique avancerade från egen planhalva och slog en vacker boll, med högerfoten, mot en relativt frispringande Richardson på vänstersidan. Den unge engelsmannen slog vidare in bollen lågt mot centrala straffområdet och Saha kunde, från nära håll, inte missa att göra mål. Målet kan sägas vara det enda positiva Saha gjorde under kvällen, trots ett par riktigt bra målchanser. Fransmannen var vidare mycket svag i passningsspelet och ser stundtals loj ut. Visst har Saha haft svåra skador, men det är förunderligt att han sällen tycks hitta kontinuitet i sitt spel. Han är i dagsläget fjärran från den form han visade då han kom till United.

Nästa mål var också snyggt. Solskjaer slog ett bra inlägg från högersidan, som tyvärr ingen lyckades nå. Istället hamnade bollen hos Silvestre som i vänsterposition slog en kort, nätt höjdboll till Rossi, som från nära håll skarvade in 2-0 med huvudet. Mycket trevligt för Rossi, som förutom målet var alert i sitt spel och hade goda intentioner i sitt spel. Samtidigt började Burton visa sina svagheter i och med målet. Markeringen var undermålig.

Halvleken i övrigt var ett sammelsurium av dåliga passningar och ett relativt oinspirerat United. Det skall nämnas att Saha brände en mycket god chans att göra 3-0, strax innan halvtid. Framspelad av Rossi fick fransmannen aldrig kontroll på fötterna och en Burtonback han avvärja chansen. Svagt av Saha.

Symptomatiskt var det Rossi som låg bakom det tredje målet i början av andra halvlek. Genom en vidareskarv friställde italienaren Richardson i farten längs vänsterkanten. Med ett skott i bortre hörnet dödade Richardson matchen. Skottet såg inte helt otagbart ut för övrigt.

Saha skulle upprepa den beskrivna situationen i första halvlek, då han, efter att ha undvikit en offsidefälla, kom fri mot Burtons målvakt. Skottet dröjde och en Burtonback avstyrde Sahas drällande lätt. Ferguson valde strax innan denna chans att byta ut Brown, Fletcher och O´Shea och satte istället in Giggs, Ferdinand och Neville. Detta innebar att Silvestre ersatte Brown i mittlåset samt att Ferdinand spelade på innermittfältet tillsammans med Giggs. Det var också den sistnämnde som gjorde 4-0, efter ett mycket vackert samspel med Rossi. Italienaren friställde Giggs, i snäv vinkel på högersidan i straffområdet, som bemästrade situationen och placerade in bollen i målvaktens långa hörn.

Kännetecknande då Giggs och Ferdinand spelade på det centrala innermittfältet var Burton-spelarnas respekt för dem båda. Spelet styrdes bättre nu, samtidigt som motståndarna var kraftigt modfällda av alla mål. Gary Neville kunde ha gjort det sista målet, men missade med vänsterfoten ett skott mot målvaktens långa hörna. Istället var det Rossi som, genom en styrning av en Burtonspelare, gjorde 5-0. Återigen skall italienaren prisas för sin fina inställning.

Summariskt kan sägas att spelet under matchen stundtals var bedrövligt från Uniteds sida. Det framstår som förunderligt att spelarna, främst från reservlaget, har en loj inställning till matchen. De borde vilja visa mer då en chans av detta slag yppar sig. Passningsspelet var, då det fungerade, långsamt och gjorde att antal chanser blev mindre än väntat. Bäst var Rossi som gjorde två mål och spelade fram till två. Hade fler haft hans inställning hade det blivit mer mål i matchen. Egentligen var det bara Saha som inte får godkänt. Motiveringen torde framgå av det ovan skrivna.

United: Howard, Bardsley, Pique, Brown (Neville 62), Silvestre, Solskjaer, Fletcher (Giggs 62), O’Shea (Ferdinand 62), Richardson, Rossi, Saha. Avbytare som inte nyttjades: Van der Sar, van Nistelrooy.

Burton Albion: Deeney, Sedgemore, Tinson, Austin, Corbett, Chris Hall (Webster 74), Stride, Ducros, Gilroy (Henshaw 86), Shaw (Anderson 26), Harrad.
Avbytare som inte nyttjades: Martin Taylor, Todd.

Mål: Saha 7 min., Rossi 23 och 90 min., Richardson 52 min. samt Giggs 68 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]