Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Semifinal i CC på Old Trafford

Skadeläget inför den andra semifinalen i Carling Cup på Old Trafford är nedslående uppgifter. De senaste nyheterna är att Paul Scholes missar resten av säsongen och John O´Shea blir borta i sex veckor. Frågan är hur Sir Alex Ferguson formerar laget mot denna bakgrund?

Segern mot Liverpool var säkert mycket viktig mentalt. Derbyförlusten flög säkert snabbt ur minnet hos många av spelarna. Åtminstone kan detta uttolkas från Gary Nevilles reaktion efter Rio Ferdinands målnick. Matchen i morgon framstår emellertid som mycket viktig med de senaste nyheterna. En final i Carling Cup kan vara den mest realistiska chansen för en titel, då FA-Cupen kan bli övermäktig laget i ett längre perspektiv. Truppen är enligt följande: Van der Sar, Howard, Neville, Ferdinand, Brown, Silvestre, Vidic, Pique, Evra, Fletcher, Giggs, Richardson, Van Nistelrooy, Rooney, Saha, Rossi.

Vid en snabb genomgång av truppen kan det snabbt räknas ut att laget blir starkt under givna förhållanden. I stort är det bara Pique och Rossi som inte har någon vidare erfarenhet i jämförelse med övriga. I mål är det troligt att Tim Howard står. Ferguson tycker säkert det är rättmätigt att ge amerikanen en chans i denna cup. Vidare bör Nemanja Vidic starta, efter att ha suttit på bänken mot Liverpool. Rio Ferdinand och Wesley Brown visade ett imponerande spel mot Liverpool och kommer säkert att starta mot Wolverhampton på söndag i FA-Cupen. Bredvid Vidic är det väldigt osäkert vem som startar. Gerard Pique gjorde inte bort sig mot Burton Albion och hade varit värd en chans, samtidigt som Mikael Silvestre inte spelade mot Liverpool. Med matchens dignitet torde Ferguson satsa på Silvestre. Alternativet är att spara Evra och spela Silvestre i denna position. Därmed kan Pique också få spela. Vilket av dessa två alternativ som väljs är osäkert. Som högerback spelar troligen Gary Neville, men Brown kan spelas om den förstnämnde bedöms behöva vila. Resonemanget ovan bygger på tesen att Ferdinand och Brown bör sparas med tanke på framtida matcher.

Med Paul Scholes definitivt borta och Alan Smith (Ankel), Ji-Sung Park (knä) samt John O´Shea (Revben) temporärt borta blir mittfältet en synnerligen delikat ekvation. De renodlade mittfältarna är Ryan Giggs, Kieran Richardson samt Darren Fletcher. Om Ferguson väljer att fortsätta på ett 4-4-2-system torde Louis Saha kunna starta på en av kanterna (höger) då Richardson positionerar den andra. Härmed spelar Giggs ånyo innermittfältare tillsammans med Fletcher. Denna kombination är relativt bra då Fletcher trivs med en mer offensiv spelare bredvid sig. Giggs fördel i denna position är att han har en naturlig offensiv instinkt och driver snabbt uppåt i banan då han fått bollen, istället för att prioritera ett defensivt spel. När Scholes varit borta tidigare har detta varit ett problem hos Alan Smith och John O´shea och spelet har i stort blivit obefintligt. Inte minst syntes detta i söndags. United var klart bättre med Giggs och Fletcher på innermittfältet. Den senare gjorde en berömsvärd insats i andra halvlek.

I anfallslinjen tror undertecknad att Ferguson startar med Giuseppe Rossi samt Ruud van Nistelrooy. Härmed vilas troligen Wayne Rooney efter en tid med mycket fina insatser. Bedömer Ferguson att det blir van Nistelrooy som vilas kan det bli antingen Rooney eller Saha bredvid Rossi. Därmed kan Rooney spela i en offensiv mittfältsposition, på kanten eller i sin normala position. Skadeläget gör att positionerna på förhand är mycket svårt att fastställa.

Blackburn Rovers aviserar följande trupp: Friedel, Neill, Khizanishvili, Nelsen, Matteo, Bentley, Tugay, Savage, Pedersen, Kuqi, Enckelman, Emerton, Bellamy, Gray, Peter, Todd, Reid. Det som är säkert är att Mark Hughes kommer att mönstra bästa möjliga lag. I mål står Friedel. Backlinjen blir (från höger) troligtvis Neill-Todd-Nelsen-Gray. På mittfältet är David Bentley tillbaka efter en matchs avstängning. Därmed blir formationen säkert: Bentley-Savage-Tugay-Pedersen. I anfallet är det mer osäkert. Paul Dickov är skadad och Graig Bellamy rapporteras ha problem med ljumskarna. Detta leder till att Shefki Kuqi startar med Bellamy, beroende på den senares tillstånd. Alternativet blir att spela Reid på mittfältet med Bentley som Kuqis anfallspartner. I mångt och mycket har Blackburn ett system som går ut på att attackera motståndarna från kanterna med den mycket begåvade Pedersen och Bentley. Antagligen kommer Hughes försöka få United att ha mycket boll med ett lågt försvarande Blackburn. Tanken blir att kontra till sig mål. Lite av detta fick vi se då Blackburn, genom Pedersen, snygg kvitterade i den första semifinalen. Det krävs därför goda insatser från ytterbackarna och yttrarna i fråga om positionering i banan. Detta kan bli en svårighet då Saha inte är van vid de defensiva positionerna om han spelar till höger. Troligen kommer Ferguson därför att spela Neville som högerback (se ovan).

Matchen sänds på Viasat Sport 2 med sändningsstart kl. 20.55.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]

Res med oss till Manchester!