Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Defensiva misstag kostade poäng

Trots att United gjorde tre mål på Ewood Park i går kväll var det hemmalaget som knep tre viktiga poäng. Defensiva misstag och en hel del tur för Blackburn var orsaken till en insats som närmast påminner om matchen mot Middlesbrough, även om inställningen hos spelarna denna gång var mycket bättre. Som om eländet inte var nog blev Rio Ferdinand utvisad efter två gula kort.

Sir Alex Ferguson överraskade en del genom de uttagna i startelvan. Det som förvånade mest var kanske att Ji-Sung Park satt på bänken efter en god insats mot Wolverhampton. Vidare var inte Ruud van Nistelrooy förpassad till bänken. Detta framstår som mer förståelig då holländaren inte varit i bästa slag den senaste tiden och kanske behövde vilas. Det är svårt att kritisera van Nistelrooy direkt då han gjort mål, men spelet i övrigt har varit varierande. Istället spelade den formstarke Louis Saha på topp med Wayne Rooney. Detta innebar totalt en 4-4-2-modell, där Rio Ferdinand ånyo fick förtroendet på innermittfältet, denna gång kamperandes med Darren Fletcher. På kanterna återfanns Cristiano Ronaldo och Kieran Richardson. Backlinjen var, sedan senaste matchen, intakt. Blackburns lag var väntat, med den enda förändringen i att Todd ersatte Khizanishvili.

United startade matchen bra. Efter två minuter kom den första målchansen genom en frispark. Rooney avancerade på vänsterkanten och spelade snett inåt till Ronaldo, som strax utanför straffområdet missade bollen och föll till marken. Då portugisen föll var Pedersen i närheten och domaren blåste frispark. En konstig situation där det är svårt att avgöra huruvida Ronaldo söker frispark eller inte. Denna förvaltades emellertid mindre väl av Richardson, som träffade läktaren. United tycktes spela en bra anfallsfotboll, där Ferdinand och Fletcher styrde upp spelet från mittfältet. Ferdinand låg, kanske naturligt, något bakom Fletcher, som ofta fick distribuera bollarna från mittfältet. I övrigt såg bland annat Ronaldo och Patrice Evra pigga ut och löpte över stora ytor. Ett tydligt exempel på den senares prestation i detta hänseende var när han avancerade från sin position, bröt inåt i banan, och slog ett inlägg till Saha. Anfallaren kunde dock inte mer än styra bollen mot mål och Friedel räddade enkelt. Vad anbelangar Ronaldo skapade han nästa farliga målchans. Portugisen löpte fint på högerkanten, vid en kontring, bröt inåt banan och sköt med vänsterfoten mot Friedels långa hörn. Bollen gick emellertid en bit utanför.

I den 28:e minuten skapade United sin bästa målchans i matchen. Ronaldo var bollförare i en kontring och spelade ut till Rooney på högersidan. Engelsmannen slog en relativt lös boll mot bortre stolpen. I denna position mötte Saha med högerfoten, men bollen gick precis utanför Friedels vänstra stolpe.
Några minuter senare fick Blackburn en ganska lättvindigt tilldömd frispark. Brown försöker ta bollen från Kuqi utanför straffområdet, men är för brysk i sitt hanterande av den välbyggde anfallaren och frispark tilldömes hemmalaget. Denna förvaltar Pedersen, som är duktig på fasta situationer, mycket väl. Bollen går mot Edwin van der Sars vänstra kryss, men på något sätt tippar holländaren bollen i kryssribban och bollen går ut i banan igen. Returen möts av den förre Arsenalspelaren Bentley som med ett ganska svagt avslut ändock får bollen att gå igenom van der Sars ben i mål. Förgäves försökte Brown stoppa bollen, men det var för sent. Typiskt i en match av denna karaktär, där United skall föra spelet. Blackburn var inte på något sätt värda att leda, utan förlitade sig i vanlig ordning till kontringar och fasta situationer.

Repliken var omedelbar från Uniteds sida. Efter en hörna, i den 37:e minuten, hamnar bollen hos Rooney strax utanför straffområdet. Engelsmannen drar sig, parallellt med straffområdeslinjen, ut mot höger och avlossar ett bra skott. Detta räddar Friedel, men inte bättre än att Saha kan stöta in bollen från vänsterposition. Kul för Saha som börjar återfå lite av sin form. I detta läge kändes det som om United skulle vända matchen. Spelet hade fungerat ganska bra, laget hade skapat några målchanser och dessutom kvitterat påpassligt. Blackburns självförtroende torde vara sargat vid detta lag.

Istället var det nästa situation som avgjorde matchen och modfällde United. Vid en till synes ofarlig situation nickskarvar Ferdinand, men ryggen mot mål, bollen mot målvakten i tron att van der Sar enkelt skall ta bollen och vidaredistribuera bollen. Emellertid brister kommunikationen spelarna emellan och van der Sars kan enbart titta på då bollen går över honom och när Bentley enkelt stöter in 2-1 för Blackburn. Enligt undertecknads tycke är det van der Sar som har det största ansvaret för målet. Ferdinand står felvänd mot målet, därför bör holländaren tala till honom och berätta hur det ser ut bakom ryggen. Detta tycktes inte ske. Målet innebar början på en lång nerförsbacke för United. Misstag av denna kaliber kostar mycket, särskilt då de kommer efter positiva händelser. Varken Ferdinand eller laget var sig likt efter denna situation.

På övertid i första halvlek slår Reid, från högerposition, ett inlägg. Wesley Brown, som hittills gjort en god insats, får för sig att möta bollen med händerna. På reprisen ser det ut som om han fäller ut armarna bakom ryggen för att stoppa bollen. Ett så kallat hjärnsläpp som otvivelaktigt föranleder straff. Situationen var särskilt tydlig då linjemannen hade god sikt. Neill gör inget misstag och skjuter bollen lågt i högersidan av målet, van der Sar chansade på den vänstra. Situationen såg nu hopplös ut. Mittbacksparet Ferdinand och Brown som gjort succé, bland annat mot Liverpool, var kraftigt modfällda, i var sin lagdel. Osäkerhet var stor bland Unitedspelarna. Att straffen var det sista som hände i halvleken var symptomatiskt för aftonen.

Andra halvlek startade spelmässigt inte bra för United. Lagets mittfält får inte grepp om Blackburn. Indikationerna från den första delen av första halvlek är bortblåst. Som en följd av detta vinner hemmalaget de flesta andrabollar. Emellertid lyckas United skapa en farlig chans i den 50:e minuten. Ett inlägg nickas, mycket fint, ner av Saha till Rooney som smitit förbi offsidefällan. Den unge anfallaren skjuter lågt, i mitten av målet, men Friedel gör en bra räddning. Strax efter denna situation byter Ferguson in van Nistelrooy och Park mot Fletcher samt den anonyme Richardson. Bytet av Fletcher framstår för undertecknad som litet märkligt. Det går inte att kritisera Ferguson för att ha startat med Ferdinand på mitten, då mittbacken gjorde en god insats från samma position mot Wolverhampton. Emellertid var laget upprivit av alla misstag, Ferdinand var inte alls sig lik efter det fatala misstaget vid 1-2-målet. Att byta ut den enda renodlade innermittfältaren var kanske lite magstarkt. Kanske hade det varit bättre att byta ut en av mittbackarna Vidic-Brown-Ferdinand, ha kvar Fletcher och spela Rooney strax framför den senare. Detta hade inneburit att Saha och van Nistelrooy spelat på topp. Såsom matchen fortlöp fick United inte tillbaks det fina mittfältsspelet med Ferdinand som innermittfältare.

Strax efter dubbelbytet kom den definitiva dödsstöten för United. En långboll hamnar hos Savage på vänstersidan av banan, relativt parallellt med straffområdeslinjen. Savage slår bollen över en anstormande Brown, som i och med detta tappat markering på Bentley. Således får den senare fritt skottfält och gör 4-1 med ett välplacerat skott vid van der Sars vänstra stolprot. Emellertid är det inte enbart Brown som skall ha skullen för målet, då högersidan i övrig var mycket öppen. Browns mittbackspartner, Vidic, tycks ha markering på Kuqi. Beslutet att möta Savage, istället för att markera den hete Bentley, får därför kostsam effekt.

Rullgardinen var nu nere för United, även om laget mäktade med två reduceringsmål genom van Nistelrooy. Det första målet är ett bra förarbete av Ronaldo. Portugisen och Evra har ett bra samspel längs vänsterkanten, men den senare tycks slå en något för hård boll mot mållinjen. Det får till följd att Todd skall täcka ut bollen, men Ronaldo jobbar bra och tar bollen, samt spelar in till van Nistelrooy. Holländaren kan från nära håll stöta in 2-4. Efter detta mål är hemmalaget när att göra 5-2 efter mindre bra spel av Vidic, som säkert påverkats av osäkerheten laget i övrig, men van der Sar avvärjde en anstormande Bentley. Nästa mål för United faller efter en frispark. Evra jobbar fram bollen till Brown, som skarvar in bollen mot straffpunkten. Ruud van Nistelrooy har undsluppit offsidefällan och rullar behärskat in 3-4 bakom Friedel, som helt plötsligt tycks bräcklig.

Trots cirka tjugo minuter av matchen lyckas United inte skapa fler farliga chanser. Laget finner det mycket svårt att få upp bollar till anfallarna genom mittfältet. Varken genom innermittfältet eller längs kanterna distribueras några bra bollar. Istället är det Blackburn som är nära att göra ett femte mål genom Kuqi, som missar ett utmärkt läge efter inspel av Emerton. Kvällen negativa trend fullbordades då Ferdinand, till synes efter en tackling med sulan på Savages smalben, blev utvisad genom sitt andra gula kort.

Totalt var kvällen en katastrof. Det är bara att hoppas att laget, och då främst försvaret kan repa mod till nästa match. Tur i oturen var att Liverpool bara spelade 1-1 mot Birmingham hemma. United har tre poäng mer än Liverpool, men de senare har två matcher mindre spelade. Det känns hårt att kritisera Ferguson i någon större utsträckning, men vissa frågetecken finns relativt denna match. Frågan är varför Richardson, som var mycket anonym, får starta istället för Park? Trenden känns igen. Park har flera gånger spelat mycket väl i en match för att nästa inte vara med. Sydkoreanen tycks ha en ork som få varför vila inte bör vara något bärande argument emot honom.

Att starta med Ferdinand som mittfältare är något som är lätt att kritisera i efterhand, men Ferguson hade en god idé mot bakgrund av den senaste matchen mot Wolverhamtpon. Där spelade Ferdinand bra och även i denna match inledde han väl. Däremot framstår det som märkligt att Ferguson under matchen byter ut Fletcher och inte någon av Vidic-Brown-Ferdinand. Modifieringen i laget var konstig i detta hänseende.

Att laget påverkas efter misstagen är inget att orda om, det hade vilket lag som helst gjort. Det är individuella misstag som fäller United denna afton, inget en kan gardera sig emot på förhand. Vidare kan det inte ha varit lätt för Vidic att spela denna afton. Enligt uppgifter är serbens engelska inte väl utvecklad, samtidigt som Brown inte är speciellt talför. Ingen av de två är, för tillfället, en ledargestalt i försvaret. Därför förespråkar undertecknad att Ferdinand används som mittback i nästa match. Han är mer talför och har tydligare ledaregenskaper i försvaret. Det kan vara klokare att spela Rooney strax framför Fletcher på mittfältet med van Nistelrooy och Saha som anfallare (ett 4-3-1-2-system). Ett lag gör alltid några sådana här insatser per säsong, det är inget att orda om, utan bara att komma igen!

Blackburn: Friedel, Neill, Todd, Nelsen, Gray, Reid, Savage (Mokoena 90), Tugay (Emerton 45), Pedersen, Bentley (Johnson 90), Kuqi.
Avbytare som inte nyttjades: Enckelman och Peter.

United: Van der Sar, Neville, Brown (Silvestre 76), Vidic, Evra, Ronaldo, Fletcher (Park 54), Ferdinand, Richardson (van Nistelrooy 54), Rooney, Saha.
Avbytare som inte nyttjades: Howard och Pique.

Mål: Bentley 35, 41 och 56 min., Saha 37 min., Neill 45 min. (straff) samt van Nistelrooy 63, 68 min.


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]