Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Smith allvarligt skadad i miserabel match

En nattsvart eftermiddag, mot bakgrund av en välförtjänt förlust mot Liverpool i FA-Cupen, blev än mer dyster med beskedet att Alan Smiths säsong är över. Den forne Leedsspelaren bröt med några minuter kvar benet och fick en så kallad ”dislocated ankle”. Sir Alex Ferguson säger till MUTV att skadan är något av det värsta han sett. Uniteds skadebekymmer denna säsong tycks inte ha några gränser. Matchen var för övrigt något av det sämsta United presterat i år, den som letar efter något positivt kan redan här sluta läsa resterande del av rapporten.

Sir Alex Ferguson blev innan matchstart tvungen att omdisponera sitt lag. Rio Ferdinand blev under fredagens träning skadad. Detta ledde till att Wesley Brown och Nemanja Vidic startade som innerbackar, med Gary Neville och Mikael Silvestre vid flankerna. Dessa val förefaller naturliga, sånär som på Silvestre. Emellertid var inte Patrice Evra med ens på bänken, varför en skada på nyförvärvet kan misstänkas. Edwin van der Sar stod i mål.

Mittfältsuppställningen blev också lite oväntad. Undertecknad tänker då främst på valet av Kieran Richardson som vänsterytter. Innermittfältet utgjordes av Ryan Giggs och Darren Fletcher. På högerflanken återfanns Cristiano Ronaldo. Wayne Rooney och Ruud van Nistelrooy spelade anfallare. Bänken bestod av Tim Howard, Gerard Pique, Alan Smith, Ji-Sung Park och Louis Saha.

Matchens inledning signalerade vad som komma skulle. United såg förvirrat och håglöst ut. Valet av Richardson i startuppställning står säkert att finna i Liverpools tunga mittfält som utgjordes av Gerrard, Sissoko, Hamann och Kewell. De tre förstnämnda Liverpoolspelarna är fysiskt mycket tunga att möta. Fergusons idé med Richardson var att möta upp detta med Richardson som troligtvis hade fått order om att arbeta mycket inåt banan. Detta stod än mer klart då Rooney ofta arbetade sig upp på vänsterkanten. Denna taktik gick åt fanders kort sagt. Liverpool ägde stora delar av bollinnehavet och främst Richardson tycktes inte upplagd för uppgiften. Han såg förvirrad ut. Vidare var Fletcher och Giggs inte i något större slag. Liverpools dominans ledde till att Uniteds kantspel var frånvarande. Följden blir att anfallarna känner sig malplacerade när distributionen av bollar inte fungerar.

Gary Neville fick som väntat utstå spott och spe från publiken på Anfield. Detta verkade inte beröra högerbacken ett dugg. Med stöd av hemmapubliken kände sig Kewell tvungen att helt oprovocerat springa ner Neville i den tredje minuten. Detta var inte den sista av strider Herrarna emellan. United lyckades, genom Ronaldo få till ett skott i den sjätte minuten. Reina hade emellertid inga större problem att rädda skottet nere vid den högra stolproten. Istället sätter Liverpool takten genom ett mycket farligt inlägg av Kewell i den tionde minuten. Brown kan emellertid avvärja det farliga inlägget. Dessförinnan skulle Sissoko haft ett gult kort då han kapar Ronaldo i avancemang vid vänsterkanten. Domarna i PL har svårt att stävja Sissoko, som lyckas undkomma klara varningar gång på gång.

I den artonde minuten föreligger situationen som avgör matchen. Liverpool får en frispark vid vänsterkanten. Denna omhändertages av Gerrard som hittar Kewell i straffområdet. Australiensaren förlänger bollen med huvudet mot van der Sars vänstra hörna. På ett enastående sätt kan emellertid Holländaren tippa ut bollen till hörna. Denna slås kort till Finnan som måttar ett nytt inlägg. På detta når den starke Crouch upp och nickar mot det hörn där van der Sar räddade sist. Också denna gång är den långe målvakten på bollen, men den går via hans vänstra stolpe in i mål. Markeringen på Crouch var undermålig. Rimligtvis torde Vidic markera Crouch i egenskap av sin goda fysik, men detta gjordes inte. Emellertid skall det nämnas att Richardson som låg närmast Crouch uppför sig underligt vid situationen. Från att i början haft kontroll på honom släpper Richardson bara situationen och Liverpool gör mål. Klara riktlinjer måste utgå vem som skall markera vem i straffområdet, det får inte gå till som det gjordes i denna situation. Uselt.

Några minuter efter skulle Finnan ha varning då han klart håller Ronaldo i armen, men portugisen har inte för vana att behandlas korrekt av domarna varför det enbart blir frispark till United. I den 32:a minuten bryter Vidic mycket snyggt ett väggspel mellan Crouch och Morientes. Bollen går till hörna. På denna väljer Giggs att i full fart kapa Kewell, till synes innanför straffområdet. Situationen inträffar till höger, men domaren väljer istället att blåsa frispark. Klumpigt av Giggs, som givetvis fick gult kort. Frisparken som följer blir mycket farlig. Återigen är markeringsspelet i United förvirrat. Bollen som slås hamnar hos Finnan. Denne kan fri skjuta bollen i burgaveln. Två noll låg inte långt borta. Dåligt av Finnan, men givetvis måste markeringen vara bättre.

I halvlek väljer Ferguson att ta ut Silvestre och sätta in Saha. Det talades efter matchen om att Silvestre fått en mindre smäll och fick utgå mot denna bakgrund. Detta fick till följd att Richardson flyttade ner på vänsterbacken, med tydligare definition att Saha och Ronaldo skulle spela yttrar. Det syntes som om United var mer komfortabla med denna formation. Främst gäller detta Richardson, som gjorde en godkänd andra halvlek.

I den andra halvlekens början visar United återigen brister i sitt försvarsspel. Vidic och van der Sar tycks brista i kombination vid en till synes förlupen boll. Crouch han emellan och petade bollen strax utanför van der Sars högra stolpe. Detta var symptomatiskt för matchen. United saknade en ledare i försvarslinjen (läs: Ferdinand) och detta skapade förvirring. Markeringsmissarna alldeles för många och innerbackarna såg inte komfortabla ut.

Strax efter denna situation genomför United sitt bästa anfall i matchen. Giggs för upp bollen central i banan och spelar ut till Neville på högerkanten. Den av publiken fördömde Neville slår ett bra inlägg som skapar oreda i försvaret då den tar på en Liverpoolspelare. Detta får till följd att Reina får rensa med en panikspark. Ruud van Nistelrooy var så när att hinna upp bollen i situationen. I paniken som uppstår vid rensningen hamnar bollen hos Neville, som blir sparkad i magen av Finnan. Domaren ger varning och utger frispark till United i ett bra läge till vänster utanför straffområdet. Alla tror att Giggs skall ta hand om frisparken, men istället petas bollen till Rooney som i centralt läge tyvärr inte får till något större skott på den rullande bollen. Också detta var typiskt matchen. Liverpool var giftigare i de avgörande lägena. Det är ofta de som avgör en match av denna karaktär (läs: tidigare på Old Trafford). Många av spelarna verkade matchen igenom nästan uppgivna och inte tillräckligt taggade för uppgiften.

Ferguson signalerade efter denna tidpunkt att Ronaldo skulle hålla sig till vänsterkanten. Detta troligtvis då Finnan blivit varnad och därför att Ronaldo hade större chans mot honom istället för Riise. Av instruktionerna blev det inte mycket gjort. Innermittfältet var inte alls i slag, men frågan är vad Sir Alex egentligen kunnat göra? Visserligen kunde en önska att Smith bytts in tidigare för att matcha det tunga Liverpoolmittfältet, men i kreativ väg hade förändringen inte varit stor. Yttrarna, Ronaldo och Saha, var inte framträdande. Emellertid är de beroende av innermittfältet, varför det inte framstår vidare förvånande att Park inte byttes in. Det som däremot är förvånande är Fergusons behandling av Park i stort. Sydkoreanen har inte alls fått kontinuitet i sitt spel denna säsong och frågan är om han inte lider litet av detta. Trots att han ofta gör goda insatser tycks han aldrig belönas i lämplig utsträckning. Detta måste tära på självförtroendet.

Liverpool lyckades under den resterande tiden inte skapa några större farligheter. Kewell hade, efter att tre Unitedspelare markerat Crouch vid en fast situation, ett skottläge, men missade. Situationen visade åter Uniteds förvirrade försvarsspel. Dusterna mellan Kewell och Neville fortsatte, vilket fick till följd att båda varnades efter olika incidenter. Också Vidic varnades då han drog ner Garcia, som hade avancerat mycket fint. Den efterföljande frisparken blev emellertid ofarlig.

United fick en halvchans i avslutningsskedena av matchen. Efter en cykelspark av Ronaldo i straffområdet hamnar bollen till slut hos Giggs, som med högerfoten skjuter strax över Reinas vänstra kryss. Sedan kom matchen riktigt dystra skede. Smith byttes in i den 76 minuten. Ungefär 14 minuter senare täcker han en frispark från Riise. Vid landningen mot gräset hamnar han olyckligt med benet och foten. Rapporterna efter matchen är dystra. Ferguson talar om ett brutit ben och en så kallad en så kallad ”dislocated ankle”. Vidare konstaterar han att det är den värsta skada han sett. Trist för Smith i en inte fullt lyckad säsong. Engelsmannen lyckades aldrig anpassa sig som innermittfältare, men skall ha en stor eloge för att han offrade sig för laget och försökte. Låt oss hoppas att frånvaron blir kortast möjliga.

Avslutningsvis var det skönt att höra ljudet av den dova, monotona ventilationstrumman till sändningen från Viasat Sport 1. Visst kan det tyckas tråkigt att inte ha ljud till sändningen, men när valen är skrala får en välja det bästa alternativet. Uppgifter i natt rapporterar om en glad Glenn Hysén som raglar ner från Stureplan. Hans Liverpool var väl värda segern denna gång. Emellertid skall vi, mina vänner, inte glömma att fastän natten är svart är alltid himmelen blå… vi ses nästa säsong, Alan!


Av: Jesper [Den här artikeln har importerats från en gammal version av Muss.se.]